Nyakunkon az iskolakezdés, vagyis ideje száműzni a szemetesbe az előző tanévről a táskában maradt szalámis szendvicset. 🤭🥪 Viszont ha úgy érzitek, többet is ki tudtok hozni a jobb sorsra érdemes tízóraikból és uzsonnákból, vagy csak unjátok már a szokásos felhozatalt és szeretnétek sokféleséget csempészni a reggeli kínálatba, akkor ezt a receptgyűjteményt nektek készítettük! 😉 Az alábbi változatos és ízletes finomságok tökéletes táskába pakolós energiabombák, ráadásul tényleg csak annyi időt vesznek igénybe, mintha beugrottatok volna becsengetés előtt a legközelebbi pékségbe. 🥯🥐 Jöjjenek is a legtutibb tízórai ötletek!👌
Gyümölcsös chia puding
Hozzávalók (1 pohárhoz):
- 2 ek. chia mag
- 2 dl növényi vagy sima tej
- egy maréknyi fagyasztott bogyós gyümölcs
- 1 ek. méz vagy agavé szirup
- 1 ek. kókuszchips
Így készül: ebben a pudingban az a legszuperebb, hogy mindent beletöltünk az üvegbe, összekeverjük és fedővel lefedve mehet is a hűtőbe, ahol a csoda történik. 😊 Másnap szórjátok meg plusz gyümölcs darabokkal és kókuszchipsszel. Kupakot a POLCZ üvegre és már landolhat is a táskában! 😉
Lencsés szendvics
Hozzávalók:
- POLCZ Zöldséges lencseragu (ebből egy fantasztikus lencsekrémet fogunk készíteni)
- 2 teáskanál magos (vagy sima) mustár
- 4 szelet rozskenyér
- 1 közepes méretű alma
- saláta (jelen esetben bébispenót)
- sonka
- camembert sajt.
Az összeállítása végtelenül egyszerű, ugyanis a kenyérszeletek megkenése után csak egymásra halmozzuk a belevalókat. 😉
Először azonban jöjjön a legegyszerűbb lencsekrém elkészítése. A kibontott POLCZ Zöldséges lencseragut botmixerrel összepépesítjük. Mehet hozzá egy kis magos mustár, hogy picit pikánsabb legyen és már kész is! A lencse lesz tehát az első rétegünk, utána pedig jöhet is az ,,építkezés”! 🥪 Egy kis saláta, vékony almaszeletek, rá egy szelet sonka, camembert, még egy kis mustáros lencsekrém és készen is van a mennyei szendvics! 🍎🧀
Granolás müzliszelet
Hozzávalók:
- 40 g zabpehely
- 50 g kókuszreszelék
- 25 g mogyorókrém
- 60 g kakaós granola
- 1 kk fahéj
- 3 ek méz
- 200 g konzerves kókusztej
- 120 g étcsoki
- ribizli/málna
Csak egy darálóra és egy közepes tálra lesz szükségünk ehhez a sütésmentes nassolnivalóhoz, melyet tulajdonképpen a hűtő varázsol készre helyettünk. 😋
Tegyük egy aprítógépbe az alap hozzávalóit: a zabpelyhet, a kókuszt, a mogyorókrémet, a granolát, a fahéjat és a mézet, majd daráljuk össze, amíg egy picit ragadós masszát kapunk. Tegyük bele egy sütőpapírral kibélelt tálba, kicsit nyomkodjuk le majd rakjuk a hűtőbe. Melegítsük össze a kókusztejet a csokival, keverjük el és öntsük rá az enyhén sűrű krémet a zabpelyhes alapra (ha nem találjuk elég sűrűnek, adjunk még hozzá csokoládét vagy vessünk be instant zselatint). 🥥🍫 Szórjuk meg gyümölcsökkel és granolával, majd tegyük vissza a hűtőbe egy éjszakára. A megdermedt csemegét hosszúkás darabokra vágva igazi házi müzliszeleteket kapunk! 🤩
Mexikói kosárkák
Hozzávalók:
- telkes kiőrlésű réteslap
- POLCZ Mexikói zöldségragu
- pritamin paprika
- főtt kukorica
A réteslapokat közepes méretű négyzetekre vágjuk és muffin formába hajtogatjuk. Ezekbe a kis kosarakba töltjük a ragut, majd a tetejüket megszórjuk paprikával és kukoricával.🌽🌶 190 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt el is készülnek. Ha a tészta szépen megpirult, már ki is vehetjük őket! Kényelmesen elférnek az uzsonnás dobozban és igazán étvágygerjesztőek! 😉
Túrókrémes zabkása
Hozzávalók a zabkásához:
3 ek zabpehely
200 ml tej
1 ek méz
1 késhegynyi fahéj
A túrókrémhez:
100 g tehéntúró
3 ek görög joghurt
1 tk vaníliás cukor
2 ek méz
1 ek pisztácia
gyümölcsök
A tejet, a zabpelyhet, a mézet és a fahéjat beletesszük egy kiürült POLCZ üvegbe, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Elkészítjük egy külön tálkába hozzá a túrókrémet. A túrót összekeverjük a joghurttal, a vaníliás cukorral és a mézzel. Amikor reggel indulás előtt kivesszük a zabkását, csak rákanalazunk a joghurtos túrókrémből, majd megszórjuk gyümölcsökkel és pisztáciával. Fejedelmi krémes-ropogós napindító! 🧉👌
Csirkés melegszendvics
Hozzávalók:
- POLCZ Zöldséges csirkeragu
- 4 szelet trappista
- 8 szelet rozsos toast kenyér
- 1 – 2 ek vaj
A krémhez a zöldséges csirkeragut egy darálóban egyneművé pépesítjük. A toast kenyerek egyik oldalát megkenjük a krémmel, rápakoljuk a sajtot, a maradék kenyerekkel pedig lefedjük. Megvajazzuk a szendvicsek alját és tetejét, végül egy szendvicssütőben készre pirítjuk. Valószínű senkinek sem fog többé hiányozni ennek a finomságnak a fantáziátlan szalámis rokona! 😋
Chilis bab hasé
Hozzávalók:
- POLCZ Chilis bab csicseriborsóval
- 2 csomag leveles tészta
- kolbász
- 1 tojás (kenéshez)
- szezámmag (szóráshoz)
Először előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Terítsük ki a tésztalapot, ,,parcellázzuk föl” kisebb darabokra, majd az egyik oldalukat 1-1 evőkanál POLCZ Chilis babbal kenjük meg és tegyünk rá 2-3 kolbász karikát. Ezután nincs más hátra, minthogy föltekerjük őket! Érdemes picit behajtogatni a végüket is, hogy ki ne folyjon a töltelék. 😉 Ha ezzel is megvagyunk, jöhet egy kis tojáskenés és szezámmag a tetejére és mehetnek is a sütőbe! A sütési idő 200 fokon körülbelül 15 perc. Amint szép színük lett, ki is vehetjük őket! Ha nem szeretnétek csípős tölteléket használni, próbáljátok ki bármelyik zöldségragunkkal, vagy kennivaló vegán pecsenye krémünkkel! 😋