Hagyományos indiai ételek a POLCZ konyhából

Le sem tagadhatnánk, hogy rajongunk az egzotikus ízekért, mely főként színpompás vegán kínálatunkban mutatkozik meg.???????????? Marokkói és mexikói finomságaink után egy kicsit a dél-ázsiai konyhaművészet vizeire eveztünk, így lett a tavalyi év debütáló különlegessége közel-keleti ihletésű készételünk, a pikáns Indiai csicseriborsó ragu.???????? Az indiai térség kulináris jellegzetességei, a változatos, autentikus hozzávalók és az illatos fűszerek további konyhai kísérletezésre csábítottak bennünket és addig sürögtünk-forogtunk a POLCZ konyhában, mígnem egy komplett menüt varázsoltunk az asztalra.????????????‍???? A hagyományos indiai ételek közül a klasszikus csirke korma, a mennyei petrezselymes bulgursaláta, a tabulé és a hűsítően krémes mangó lassi került a terítékre. ????????

Indiai ételek, ízek és illatok

Az indiai konyha messze földön híres, az ország kulturális sajátosságai pedig minden tradicionális fogásban visszaköszönnek.????‍???????? Bár az ízek tájegységenként változnak, a menü tekintetében igyekeznek minél gazdagabb kulináris élményt adni, lefedve ezzel az érzékszervek teljes palettáját.???????? Illatos, káprázatos fűszerek – kurkuma, kardamom, szegfűszeg, fahéj, gyömbér -, krémes tejtermékek, omlós húsok – ropogós csirke, hal, bárány -, friss idényzöldségek, olajos magvak, mandula és kesudió, mézes, ragacsos édességek.???????????????? Csak néhány íncsiklandó finomság az utánozhatatlan indiai gasztronómiából. ????????

Az indiai menük további sajátossága, hogy általában 3-4 fogásból állnak, a különféle színek, aromák, illatok, ízek és formák pedig minden esetben harmonizálnak egymással.???????? A gondosan összeállított étrendben csípős, savanyú, édes, keserű, lédús és száraz étel egyaránt szerepel, mely egyensúlyra mi is odafigyeltünk, amikor kifőztük ezt a fejedelmi menüt.???????? Ha mindig is vonzottak a színpompás, egzotikus fogások, de esetleg elriasztott a sokféle alapanyag és speciális ízesítő????????, akkor most engedjétek meg, hogy kézen fogjunk benneteket és három fantasztikus indiai fogáson keresztül vezessük fakanalaitokat az indiai konyha tűzhelye felett.????????

Csirke korma egy üvegnyi POLCZ segítséggel

Indiai ételek: korma

Hozzávalók:

Így készült:

A csirkemellet tisztítsuk meg, majd vágjuk 2-3 cm-es darabokra és tegyük félre, amíg elkészítjük a szószt. Az Indiai csicseriborsó ragut késes aprítóba kanalazzuk – ha még intenzívebb ízt szeretnétek, tegyetek még hozzá ízlés szerint fűszereket, chiliport, kardamomot, gyömbért vagy fokhagymát.???????? Dolgozzuk össze a gépben, míg egynemű, krémes massza nem lesz, majd keverjük hozzá a joghurtot.???????? A szószt ezután adjuk a csirkemellkockákhoz és alaposan keverjük össze. Fedjük le a tálat, majd rakjuk 1-2 órára a hűtőbe.❄ Tegyük az olajat és a vajat egy serpenyőbe, adjuk hozzá az aprított hagymát és pirítsuk addig, amíg a vaj meg nem karamellizálódik.???????? Végül adjuk hozzá a joghurtos csirkét és főzzük így még 12-15 percig. Fogyasszuk bulgurral vagy rizzsel és tálaljuk ropogós pirított kesudióval.????????

Közel-keleti bulgursaláta: tabulé

Indiai ételek: tabulé

Hozzávalók:

  • 3 darab paradicsom
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • 10 dkg bulgur
  • 3 csomag petrezselyem
  • 1 csomag mentalevél
  • 1 fél citrom leve
  • 4 ek olívaolaj
  • só, bors

Így készült:

A tabulében az a legjobb, hogy ízlésetekhez igazítva variálható, tehettek bele kígyóuborkát, kápia paprikát, gránátalmát, kuszkuszt, fetasajtot is.???????????? A bulgurt megfőzzük kétszeres mennyiségű sós vízben, majd levesszük a tűzről és fedővel letakarva állni hagyjuk, hogy magába szívja a vizet. Felkockázzuk a paradicsomot, a hagymát, a petrezselymet és a mentát felaprítjuk – ebben a fogásban ezek adják a saláta friss zöldjét.???????? Beleteszünk mindent egy salátástálba, összekeverjük és facsarunk rá citromlevet. Olívaolajjal, sóval és borssal ízesítjük.????????

Krémes és frissítő mangó lassi

Indiai ételek: mangó lassi

Hozzávalók:

  • 2 db érett mangó
  • 400 ml natúr joghurt
  • 2 ek méz
  • fél citrom leve
  • 1 tk őrölt kardamom
  • víz

Így készült:

A mangó lassi eredetileg az indiai ételek csípősségét hivatott mérsékelni, de önmagában is mennyei, krémes, hűsítő nyári finomság.???????? Elsőként pucoljuk meg az érett mangókat, majd vágjuk kockára. Tegyük a gyümölcsdarabokat késes aprítóba vagy turmixba, adjuk hozzá a joghurtot, a mézet, a citrom levét és az illatos fűszereket.???????????? Ha nincs otthon épp kardamom, fahéj és szerecsendió is megteszi. Turmixoljuk le és ha szükséges, hígítsuk még 100-200 ml vízzel. Mennyei lezárása lesz ennek a fejedelmi indiai menüsornak! ????????????

Apropó lezárás!☝️???? Mi is úgy döntöttünk, hogy egy rövid időre átadjuk magunkat a nyári feltöltődésnek, ami azt jelenti, hogy 2022. július 30. és augusztus 7. között webshopunk zárva tart.???????????? Egészen augusztus 7-ig szünetel a gyártás, a csomagok összekészítése, az árukiszállítás, továbbá a rendelések rögzítése és az ügyfélszolgálat is.???? A leadott rendeléseket legkorábban a leállást követő munkanapon kezdjük el feldolgozni.???????? De addig se csüggedjetek, hiszen viszonteladóinktól ez idő alatt is bármikor beszerezhetitek adalékanyag-mentes POLCZ kedvenceiteket, például ha kipróbálnátok ezeket a kihagyhatatlan indiai ínyencségeket!????????????



15 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?