A sajttorta édességet talán senkinek sem kell bemutatni, hiszen szinte mindegyik kávézóban találkozhatunk különféle variációival. Sőt, talán már többen készítettetek otthon is.
Tudtátok, hogy a ma is nagyon népszerű sajttorta nem is amerikai találmány? Sokan a New York Cheesecake-kel azonosítják ezt a desszertet, de az eredete ennél jóval régebbre nyúlik vissza. Már az ókori görögök is készítették, akkoriban liszt, sajt és méz volt az összetevők listáján!
Azóta persze már sok változtatást megélt ez a finomság, hogy a mai formáját elnyerje. Rengeteg változata létezik, de a habos, légies krém és a vajas kekszréteg azért a legtöbbször közös nevező mindegyikben.
Vegán ,,repolcz” citromos sajttorta pohárdesszert
🍋🍰Úgy gondoltuk, nyárbúcsúztató gyanánt mi is lehetne jobb, mint egy isteni desszert, így a klasszikus ízeket kicsit átformálva egy ,,polczosított”, ráadásul vegán citromos sajttorta pohárdesszerttel érkezünk.
Tökéletes nassolnivaló az utolsó augusztusi forró napokra, vagy az iskolakezdés körüli rohanásban pár perc énidőzésre. Vagy bármikor, ha egy frissítő finomságra vágytok.
Hozzávalók (2 adaghoz):
Citromos krémhez:
- 2 citrom leve
- 1 citrom héja
- 180 ml növényi tej
- kb. 3 ek. keményítő sűrítéshez (mi zabpehelyliszttel sűrítettük)
- 50 g édesítő (amit preferáltok)
- 1 tk kurkuma (elhagyható)
Rétegzéshez:
- 2 db kiürült POLCZ befőttesüveg 😉
- kb. 100g granola
- kb. 300g kókuszjoghurt (natúr, vagy vaníliás)
- díszítésnek gyümölcsök és kandírozott gyömbér
Így készítettük:
Kezdésnek a zablisztet (vagy keményítőt) elkevertük kb. 4-5 evőkanál növényi tejben.
A citromos krémhez a többi ,,tejet” egy lábosban feltettük főni. Hozzákevertük az édesítőt, a citromlevet, a lereszelt citromhéjat, illetve a kurkumát. Felforraltuk a mixünket, majd hozzákevertük a már növényi tejjel elkevert keményítőt. Alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett addig főztük a citromos masszát, amíg krémes állagú nem lett.
A desszert legbonyolultabb részén ezzel túl is estünk, nincs más hátra, mint összeállítani a pohárban a rétegeket!
Alulra egy sor granolát szórtunk (ezt akár a klasszikus sajttorta receptek mintájára jobban össze is törhetitek), majd került rá pár kanál kókuszkrém, erre pedig a citromkrémből kanalaztunk egy réteget. Ezt megismételtük még egyszer, majd a záró citromkrémet megszórtuk mindenféle bogyós gyümölccsel és kandírozott gyömbérrel.
Érdemes fogyasztás előtt hűtőben állni hagyni a desszertünket, de akár azonnal neki is eshettek…megértjük, ha nem bírjátok megvárni, míg kihűl.😉😅
20 féle POLCZ étel online vásárlása