POLCZ a pazarlás ellen

Pazarlás:

,, főnév

A pazarol (1–2) igével kifejezett cselekvés, magatartás; felelőtlenül könnyelmű költekezés; tékozlás, pocsékolás, fecsérlés. „ – A magyar nyelv értelmező szótára

 

Nem kell megijedni, nem lettünk nyelvészek, így nem várható további szóelemzés sem. 😉 Úgy tudjuk Tőletek, mi inkább finom, mentes POLCZ ételek főzésében vagyunk jók, így maradnánk is ennél. 😉

Akkor miért is került ide ez az idézet?

Talán már többen sejtik: egy olyan jelenséget szeretnénk a mostani cikkünkben körbejárni, amivel valószínűleg mindenki találkozott már. Illetve egyúttal választ is adnánk néhány nekünk is sokszor föltett kérdésre.

 

,,Mentes” életmód – kicsit másképp


Aki kicsit magába néz, valószínűleg legalább egy olyan esetet fel tud sorolni, amikor pazarolt. Többet vett a kelleténél, bent felejtette a hűtőben, ezért ki kellett dobni, újat vásárolt, pedig a régi még működött…

A mai kor gyermekét a fogyasztói kultúra minden igyekezetével afelé terelgeti, hogy természetes, sőt elvárt legyen, hogy mindig a legszebbek, legjobbak legyünk, persze a legújabb cuccokkal. Egymást érik a legújabb telefon szériák, lassan már 1000K-s lesz a TV és mindig szeretnénk a legújabbat. Még akkor is, ha nem fér be a nappaliba.
A fejlődés elkerülhetetlen, ez nem is baj. De vajon nekünk is rohanni kell a minket körülvevő ’rohanó világgal’?

Aki ma nem egy erdő közepén él remeteként, valószínűleg már valamilyen médiumon keresztül értesült arról, hogy a dolgok nem éppen a jó irányba haladnak. Jelenleg ugyanis éppen egy klímaválság vesz minket körül.
Óceánokon úszó szeméthegyek, naponta több száz kipusztuló állatfaj, 16 éves klímaügyi aktivisták lettek a mindennapjaink részei. Így vagy úgy, de beszélünk róla és ez talán változtatásra sarkallja az embereket.
Változtatni pedig kell, hiszen a becslések szerint már csak alig pár évünk van erre azelőtt, hogy visszafordíthatatlan legyen a szennyezés.

kéz, kezek, csapat, emberek, póló, újrahasznosítás, kék, zöld, természet
Designed by Freepik

Szerencsére többeket már elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogyan is lehetne elejét venni a katasztrófának. Hasznos tippeket, tanácsokat kaphatunk azt illetően, hogyan legyen fenntarthatóbb az otthonunk és ezekhez nem is kell minden kényelemről lemondanunk.

Ezekkel az apróbb lépésekkel pedig kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk és kevesebb szemét hagyja el az otthonunkat. Erről a témáról majd részletesebben írunk egy következő cikkünkben…így ugorjunk is vissza oda, amiért most itt vagyunk!

Fontos megemlítenünk azt is, hogy a túlfogyasztás nem csak a használati tárgyainkat vagy a ruhatárunkat érinti.

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni azt a helyzetet, amikor élelem után kutatva a hűtőben felcsillanó szemmel nyúltunk egy, a hátsó sarokban elrejtett tál felé…kibontás után pedig elszörnyedve dobtuk kukába az egész tálat, nemhogy az ételmaradványt, ami benne volt. Egy korábbi felmérés szerint az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszerhulladék termelődik, ebből Magyarországon 1,8 millió tonnáért vagyunk felelősek.
Ennek harmada keletkezik a háztartásokban.

Ahogy a használati tárgyak esetében, úgy tehát az étkezést tekintve is kijelenthető, hogy jelentős a kárba veszett alapanyag, illetve készétel mennyisége. A korábbi adatokat tovább fejtegetve megtudhatjuk a felmérésből, hogy egy magyar háztartás éves élelmiszerhulladék termelése 68 kg/fő. Ez a szám egy kis odafigyeléssel minimum felezhető lenne a kutatások szerint.

Lássuk, hogyan is tudnánk csökkenteni ezeket az adatokat!


Nem kell igazán nagy dolgokra gondolni, kezdjük is a leginkább kézenfekvő megoldással.
Egy jól megtervezett ,,kajanapló” például elősegítené, hogy mindenből csak annyit vegyünk, amit föl is használunk. Vagyis ha például összeírjuk, mit főzünk a héten, a vásárlás is tudatosabb lesz.
Ha valaki egyedül él, vagy akár csak ketten egy háztartásban, sokszor szembesül azzal a ténnyel, hogy kis létszámra nehéz főzni. Ez valóban így van, viszont a maradékokat akár a mélyhűtőben is el tudjuk tárolni, ha nem szeretnénk napokig ugyanazt enni.

Milyen jól jön 1-1 ilyen maradék, ha épp nincs kedvünk főzni például szombaton. 😉

Aki most mélyeket sóhajtott magában, mondván, nincs ideje főzni, annak van egy tuti tippünk!
A POLCZ ételeket pontosan ezekre a rohanós napokra találtunk ki!

 Ahogy azt is fontosnak tartjuk, hogy lehetőleg ne szennyezzük a környezetünket mindenféle műanyaggal, ugyanúgy azt is, hogy ne legyen fölösleges ételmaradék egy-egy étkezés után.
A POLCZ készteleket nem kell hűtőben tárolni és így is hosszú ideig elállnak a hőkezelésnek köszönhetően. Viszlát túl hosszú ideig hűtőben őrizgetett, megromlott ételek!

350 gramm lett, maradhat?


Egy adag étel meghatározására több mód is létezik.

,,Brit tudósok szerint” ( 😉 ) állítólag mindenkinek annyi az egy adagra vonatkozó étel igénye, mint amekkora az ökölbe szorított keze.
Ennél persze sokkal konkrétabb számítások is léteznek, amik alapján például az éttermek -és mi is- kiszámolják, mekkora legyen egy adag.
Így jutottunk el a 350 grammos nettó súlyhoz.

,,A  fél fogamra sem elég, olyan kicsi ez az üveg”


Kicsi a bors, de erős-szokták mondani, nos, okozott már meglepetéseket egy POLCZ üveg, miután kiöntöttük a tartalmát egy tálba.
Sok visszajelzést kapunk azt illetően, mennyire praktikusak az üvegek és a mennyiségek is, hiszen egy étkezésre tökéletesek. Egy újabb ok, miért nem lesz kárba veszett ételmaradék, ha POLCZ készételt választasz.
Nem okoznak olyan teltség érzetet, amitől evés után egy jó nagy szundizásra vágyunk, így például munkahelyen is bátran fogyaszthatók. Nem fogják negatív irányba befolyásolni a munkamorált. 😉

Természetesen minden ember igényei mások, így van, aki csak kétszeri étkezésre tudja megenni egy üveg tartalmát, de akad olyan is, akinek kevés.
Egy kis köret csodákra képes, bátran ajánljuk mi is. 😉

 

Aki tanácstalan, mivel egészítse ki az aktuális kiszemeltjét, kövessen minket Facebookon vagy Instagramon, ahol igyekszünk ilyen szuper ötleteket is megosztani!

 

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?

12 féle POLCZ étel online vásárlása