A rizsfőzés a házi gasztronómia egyik visszatérő mumusa. Még a leggyakorlottabb fakanálforgatók is elbizonytalanodnak néha a tökéletes eredményt hozó folyamat lépésein. 🤨🍚 A feladatot szemernyit nehezíti, hogy a rizsfajtákat illetően manapság már zavarbaejtően széles a boltok kínálata, ráadásul mind más-más praktikát kíván, ha főzésre kerül a sor. 😉😋
Írásunkban összeszedtük nektek a legnépszerűbb fajták jellemzőit és elkészítési fortélyaikat, hogy ne kelljen többé tanácstalanul szemlélődnötök a fellobbanó gőzfelhő felett. 🤓👇
Fehér, barna, basmati, jázmin…
Bár a címben négyet emeltünk ki, valójában több mint 40 ezer rizsféle ismert a világon, melynek mindössze a töredékét hasznosítjuk az otthoni sütés-főzés során. 🧐🌍 Ízviláguk mellett színük, alakjuk és méretük is megkülönbözteti őket, ahogy a szakszerű osztályozás – hossz, hántolási módszer, ültetési hely stb – egyaránt eltérő az egyes fajták tekintetében. 🤔🍚
Ez a rendkívüli változatosság a fazékban is megmutatkozik, ugyanis minden rizstípust másként főzünk.
Az alábbiakban a legnépszerűbbeket szedtük össze nektek, külön figyelmet fordítva a barna rizsre, mely a POLCZ konyha egyik igen fontos, változatos alapanyaga. 😋🏆
Rizsfőzés típusok szerint
Fehér rizs
Mivel hántolt formában kerül forgalomba, kevés fehérjét, zsírt, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Legnagyobb részben szénhidrát – keményítő – és fehérje található meg benne. Glikémiás indexe magas.
Kétségkívül a legelterjedtebb a fehér rizs, egyúttal meghatározó alapélelmiszer, melyből évente közel 500 millió tonnát termelnek világszerte. 😱💯 Feldolgozásának köszönhetően tovább eláll a boltok polcain, rövidebb ideig fő, szállítani is könnyebb és a legtöbb rizses ételben alkalmazható. Fogyasztása azonban kevésbé egészséges, ugyanis két tápanyagdús alkotóelem, a korpa és a csíra is eltávolításra kerül róla a termelés során.
Főzése: 1 bögre (2,5 dl) fehér rizst – mossuk át jó alaposan. Érdemes dupla mennyiségű vízben megfőzni (5 dl víz).🥣💧 (Ha pergő szemeket szeretnétek, pörgessétek át a rizst forró kókuszzsíron.) Öntsük fel vízzel, ízlés szerint sózzuk majd keverjük át és fedő nélkül forraljuk még 2-3 percig, fedővel pedig további 1 percig. Ezután zárjuk el a gázt, keverjük át ismét egy kis kókuszzsírral és takarjuk le konyharuhával az edényt addig, amíg a rizs magába nem szív minden folyadékot (12-15 perc).
Basmati rizs
Összességében kevesebb keményítőt és háromszor több rostot tartalmaz, mint a hagyományos fehér rizs. Vitaminban és ásványi anyagban gazdag. Glikémiás indexe a rizsek között a legalacsonyabb.
A basmati rizs az indiai konyha egyik alapétele, de kedvező értékei miatt itthon is egyre népszerűbb. A Himalája lábainál termesztett, illatos és aromás szemek vitaminban és rostban gazdagok, ezért jótékony hatással vannak az egészségre. 😊🌱 A nemes fajta árban is magasabb társainál, ugyanakkor ha valaki speciálisan ázsiai, indiai ételhez keres hozzávalót, mindenképp érdemes ezt a különleges hosszúszemű típust választania. 😉
Főzése: Itt is ügyelni kell az arányokra. 1 bögre rizshez másfél bögre vízre lesz szükség. Mossuk át alaposan a rizst hideg, folyó víz alatt majd áztassuk be legalább fél órára. 💧⏰ Egy közepes lábasban forraljunk vizet, ízlés szerint sózzuk. Szűrjük le a rizst és tegyük át a forrásban lévő vízbe. Főzzük nagy lángon forrásig, majd fedjük le és vegyük a gázt a legkisebbre. Ne kevergessük, csak főzzük így 11 percig majd húzzuk félre és hagyjuk még 5 percig pihenni tálalás előtt. 🍚👌
Jázmin rizs
A világ legfinomabb rizsfajtájaként számon tartott jázmin rizs A és B vitaminban, antioxidánsokban gazdag. Glikémiás indexe azonban a rizsek között a legmagasabb, így nem ajánlott speciális étrend esetén.
Ez a szintén illatos, főzéskor enyhe virágaromát árasztó rizsfajta jól helyettesíti a basmati változatot. 😊👌 Tulajdonképpen az egyik alfajtája, bár a szénhidrátot illetően kevésbé szolgál jó értékekkel. A Thaiföldről származó fajta szemei rövidebbek és vaskosabbak. Megfőzve kevésbé erőteljes, inkább enyhe édeskés ízt hagy a szánkban. Pároláskor a szemek megpuhulnak és egymáshoz tapadnak, ezért kiváló a pálcikával fogyasztható ételekhez. 🥢🥡
Főzése: Főzés előtt egy szűrőbe helyezve mossuk át hideg víz alatt a rizst. 🧊💧 Fontos, hogy ezt a fajtát nem szabad beáztatni, mert vizenyőssé válik. 1 bögre rizs megfőzéséhez használjunk 2 bögrényi vizet. A tradicionális elkészítés szerint annyival főzik, amennyit a rizs felszívni képes. Öntsük a rizst a hideg vízbe és főzzük közepes lángon fedő alatt 15 percig. Ezután lazítsuk fel villával és hagyjuk a fedő alatt pihenni még 10 percen át. 😉⏰
Barna rizs
A barna rizs nem csupán rostokban gazdag. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot és fehérjét is tartalmaz – E- és B-vitamint, sok-sok kalciumot, cinket és folsavat például. Segíti az emésztést, méregtelenít, valamint az idegrendszerre is jótékony hatással bír. Glikémiás indexe alacsony.
A barna rizs sikere abban rejlik, hogy feldolgozásakor hántolatlan formában marad meg, vagyis nem koptatják le róla az értékes, rostban gazdag korpát és csírát. 👌✨ Ennek köszönhetően magas a vas, szelén, magnézium és vitamintartalma, energetizáló és beindítja a zsírégető folyamatokat, így a csökkentett kalóriatartalmú étrend vagy az IR diéta egyik alapköve. 💯🌱 A jó hír az, hogy minden rizsfajta helyettesíthető az egészséges barna változatával, tehát minden esetben választhatjuk a magas tápértékű, komplex szénhidrátokkal teli táplálkozást. 👌🏆
Mi a POLCZ konyhában kivétel nélkül barna rizst használunk a főzés során, sőt, ez a szuperélelmiszer további változatos formában – például lisztként – egyaránt megtalálható a kamránk polcán. 😉 Mint minden rizs, ez a fajta is gluténmentes, így tökéletesen illik megújult készétel kínálatunkba, melyben a hónap terméke legutóbbi mediterrán újdonságunk, a Spanyol paella csirkehússal. 😍🥘 A spanyolok nemzeti étele egy kifejezetten rizses egytálétel, benne kukoricával, pritamin paprikával, fanyar citrommal és színes fűszerekkel. Valódi ízgazdag kulináris utazás a nyárra! 🍚
A barna rizs főzése: Főzés előtt a rizst hideg, folyó vízben megmossuk, majd minimum 1-2 órát ázni hagyjuk, hogy kevesebb ideig kelljen főzni. 💧⏰ Az előáztatott rizst (1 bögre) forrásban levő bő vízhez (2-3 bögre) adjuk, megkavarjuk és fedő nélkül felforraljuk. Ezután tovább főzzük közepes lángon még 18-22 percig. Öntsük le róla a vizet és hagyjuk így állni még 5-10 percig majd villával lazítsuk fel. Ha erőteljesebb aromát szeretnétek, itt is nyugodtan bevethetitek főzés előtt az olajon történő pirítást. 😉🔥
Mindenképpen kóstoljátok meg isteni, laktató spanyol finomságunkban is! Reméljük, már az első kanálnál sikerül átadnunk az autentikus spanyol ízvilágot, tele gazdag aromákkal, finom zöldségekkel és persze POLCZ-féle mentes hozzávalókkal! 👌🍲
15 féle POLCZ étel online vásárlása