,,A reggeli a nap legfontosabb étkezése!” – szokták mondani, de az biztos, hogy mindenképp érdemes időt szakítani rá.
Persze egy dolgos hétköznapon nincs idő mindenféle gourmet fogásokra, nagy családi, ráérős reggelikre. Ilyenkor jön a ,,gyorsan bekapok pár falatot és már indulok a munkába”. Vagy éppen a pár falat is elmarad.
Van egy jó hírünk, ezeket a napokat is kezdhetitek finom reggelivel! És most nem reggeliző helyek címeit fogjuk ide beszúrni… 😉
A mai bejegyzésünk tehát a reggeli témakörét járja körbe, mégpedig nem más lesz a központban, mint a zabkása!
Mindezt persze úgy, hogy akár magatokkal is vihessétek, szóval egy jó kásás reggeliért nem kell egy órával hamarabb fölkelni. 😉
Miért szeretjük a zabkását?
Először is pikk-pakk elkészül és gyakorlatilag felsorolhatatlan számú verzióban létezik. Mindenki az éppen aktuálisan rendelkezésére álló ,,feltétekkel” bolondíthatja meg.
Alapja a zabpehely, ami igen kevés kalóriát tartalmaz, magas rosttartalma miatt könnyíti az emésztést és tisztítja a belek falát. Lassan szívódik fel, így hosszan tartó energiát biztosít, illetve csökkenti a koleszterinszintet, és gátolja a zsírok felszívódását.
Elég jól hangzik ugye?
A zabkása alap tulajdonképpen zabpehely és víz vagy tej, így az alapanyagok sem a drága hozzávalók közé tartoznak.
Ez a reggeli tehát tuti siker, hiszen gyors, finom, variálható és olcsó is.
Hogyan lássunk neki?
A klasszikus zabkása alapot vízzel vagy tejjel (lehet növényi is persze 😉 ) készítjük, mindkét esetben a zabpelyhet főzzük föl a folyadékban.
3-4 evőkanál zabpehely személyenként, hozzá annyi víz vagy tej, ami ellepi, körülbelül 10 perc főzés és már kész is az alapunk.
Ezután jöhet a ,,turbózás”, vagyis mindenféle magvak, esetleg egy kis ropogós granola, kókuszreszelék és persze a gyümölcsök minden mennyiségben.
Ahogy korábban említettük, a tudatos étkezés egyik legjobb példája is lehetne a zabkása, de fontos, hogy a ,,feltéteket” is eszerint válasszuk meg hozzá. Vagyis, ha nem szeretnénk egy gigantikus szénhidrát löketet reggelire, a cukrot, mézet, aszalványokat, csokit érdemes elkerülni. Vagy mértékkel beleszórni a kásánkba. 😉
Ti küldtétek
Számos fantasztikus ötletet kapunk Tőletek, mire jók a kiürült POLCZ üvegek, most az idevágó zabkásás #repolcz finomságokat hoztuk. Meg is mutatjuk, milyen remek variációkban készül ez a finom reggeli, vagyis érkeznek a Ti kedvenceitek! 😊 Meg persze a mieink is. 😉
Virginia nem csak gyümölcsökkel, hanem egy extra chia puding réteggel is felturbózta a reggeli finomságot, ő így készíti a zabkásáját:
,, A reggelimet már tegnap este bekészítettem, a gyümiket tettem rá ma reggel, ameddig megittam a szokásos matcha teám. 😌 Az alsó réteg zabkása (zab, kakaópor, mogyoróvajpor, @absorice_hu csokis fehérje, mandulatej), a következő réteg chia puding (chia mag, glicin, búzafű por, @etelemhu vaníliás fehérje, mandulatej), a felső réteg egy szétnyomkodott banán🍌, @myproteinhu kendermag, kakaóbabtöret, kiwi 🥝, friss kerti eper 🍓.”
Csilla több ízesítéssel is kipróbálta már ezt a finomságot, Nála így készülnek a zabkásás reggelik:
Barackos-bogyós gyümölcsös zabkása, ahogy Csilla készíti:
,,▪️30-35 gramm aprószemű zabpehely/ rizspehely
▪️100 gramm növényi tej
▪️70 gramm növényi/laktózmentes natúr joghurt, de gyümölcsjoghurttal is készíthetjük
▪️chia mag és lehet egy evőkanál lemagot is beleszórni
▪️ízlés szerint gyümölcs (én bogyós gyümölcsöket szoktam használni🍓🍇🍒)
Egy Polcz-os üvegben ♻️ összekeverjük a hozzávalókat és egy éjszakára 🌙hűtőbe tesszük. Reggel friss gyümölcsökkel fogyasztjuk. 🍏🍌🍑 😋”
Banános-kókuszos zabkása hozzávalók, ahogy Csilla készíti:
,,#vegan #overnight zabkása, mandulatejjel, @dm_magyarorszag kókuszjoghurttal 🥥 banánnal 🍌 és #szafireform kókuszos csokival 🍫😋 POLCZ üvegben. „
A zabkása persze nem csak reggelire jó, hanem akár ebéd után desszertként is fogyaszthatjuk.
Éva például pont nasi gyanánt ,,dobott össze” egy csokis finomságot.
A recept, ahogy Éva készíti:
,, Chiamagos – fehérjés zabkása került alulra a kedvenc POLCZ 💚üvegembe, erre egy másik kedvencemből a @nicks.hu 💜forró csoki italpor és @dm_dmbio kesu natúr joghurtból készítettem csokikrémet. Tetejére áfonya és mandula forgács került. A zabkását fele – fele arányban @thebridgebiohungary Brazíldió növényi itallal és vízzel főztem meg. Szafi Reform vaníliás eritrittel édesíttem, Szafi Reform gluténmentes zabpelyhet és chiamagot használtam.”
Indítsátok Ti is finoman a reggelt, láthatjátok, nem kell hozzá sok idő és kevés alapanyagból is elkészíthető.
Nektek melyik zabkása reggeli a kedvencetek? 😊
Ha pedig este összedobjátok és kiürült POLCZ üvegekbe töltitek, akkor másnap már csak föl kell kapni munkába menet.
12 féle POLCZ étel online vásárlása