Előző héten ünnepeltük kedvenc melengető feketénk, a kávé világnapját. ☕🎉E jeles alkalom apropójából tovább fokozzuk az élénkítő hatást és a pörkölt kávészemeket egy ellenállhatatlan csokimousse selymes rétegei közé rejtjük.🍫🍮 Intenzíven kávés, tejcsokoládés sodó, kakaós granolaropogóssal, mutatós POLCZ üvegben tálalva.😍 A dermesztő őszi délutánok tökéletes megédesítője.
Érdekességek a csészében
Mielőtt elbódít az olvadó csokoládé illata, érdemes kicsit a csésze mélyére pillantani és szemezgetni a kávébabok között lapuló izgalmas érdekességekből.🤓📖 Kezdjük is a kávé eredetével, melyet valójában kisebb homály fed. Csupán egy hangzatos legenda áll a rendelkezésünkre 🧐🤠, miszerint az etióp Kaffa város egyik pásztora figyelt fel éjjel is ébren maradó kecskéire, akik korábban egy titokzatos bokor bogyóit falatozták. 🐐🌱 Egyébként gyakori, hogy a kávécserjére babként asszociálunk, pedig valójában nem sok köze van hozzá, sőt, termése – melyből több mint 120 fajtát ismerünk – a trópusi bogyós gyümölcsökhöz áll a legközelebb.
Hazánkban 2,7 kilogramm kávé fogy évente fejenként, ez Finnországban, ahol a világon messze a legtöbb kávét fogyasztják, 12 kilogrammot jelent. 😳☕ De azt vajon tudtátok, hogy a mértékkel fogyasztott kávé csökkenti a szívroham, az Alzheimer-kór és a diabétesz kockázatát? A magyar kávéforradalmár, Illy Ferenc biztosan egyetértett volna ezzel, ezért is forradalmasította a folyamatot automata kávéfőző találmányával, mellyel igazán kényelmessé vált az élénkítő presszó elkortyolgatása.🤓 Egy csészényi frissen főtt, kirobbanó feketét mi is beolvasztottunk ebbe a mennyei pohárdesszertbe, mely akár kávé helyett is felszolgálható ebéd után az édességre vágyó vendégeknek. 😍
Édes csokimousse kávés extrával
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 2 dl tejszín
- 8 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 4 db tojássárgája
- 20 dkg tejcsokoládé
- 1 kapszulányi presszó kávé
- csipet só
- POLCZ üvegek tálaláshoz
Így készült:
Először is lefőzzük az eszpresszót, majd félretesszük. A tejet, a tejszínt, a kristálycukor felét, a vanília kivonatot egy lábasban felmelegítjük, adunk hozzá pici sót, végül pedig beleöntjük a presszó kávét. ☕🥛 Közben szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját kikeverjük a maradék kristálycukorral egészen addig, amíg kicsit ki nem fehéredik. A tojásokat hőkiegyenlítéssel a tejszínhez öntjük, a sodót ezután alacsony lángon addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik.
Egy másik tálba összetörjük a csokoládét és egy szűrőn át ráöntjük a vanília sodót. 🍫 A szűrő nagyon fontos elem, ugyanis ha a forró tejszín hatására mégis valamennyire összeugrana a tojás, így felfoghatjuk a darabokat és tökéletesen selymes krémet kaphatunk. 😉👌 Hagyjuk állni 30 másodpercig, ezalatt megolvad a csokoládé, majd keverjük simára. 🥣 Kanalazzuk üvegbe és tegyük a hűtőbe – ez a csokimousse mennyiség két POLCZ üvegre elegendő. Tálaláskor pakoljunk roppanós csokis granolát a lágy kávés krémre. 😋☕ Erre az ellenállhatatlan kombinációra lehet, hogy még George Clooney is leváltja a szimpla neszpresszóját!
15 féle POLCZ étel online vásárlása