Fagyi minden napra

,, A fagyi minden élethelyzetet legalább ötven százalékkal jobbá tesz.” – Nicole Williams
Nos, mi segítünk, hogy bármikor fagylalthoz jussatok, hiszen legújabb cikkünkben isteni házi fagyi recepteket hoztunk, amikhez különleges gépekre sem lesz szükségetek. 😊 Sőt, hosszas főzőcskézésre sem!

De ne siessünk ennyire előre, hiszen fölmerül a kérdés: hogy jön a fagyi a POLCZ háza tájára?
A válasz igen egyszerű: mert mi is imádjuk! A csapatban Gréti kolléganőnk az igazi fagyi rajongó, aki valószínűleg nem csak a házi bajnokságban nyerne a ,,ki ette egyszerre a legtöbb gombócot” versenyen. 😉 Persze egyikünket sem kell nagyon noszogatni, ha erről a hűsítő finomságról van szó…

Emellett pedig május 8-án ünnepeljük az országos Fagylalt napot, ami a kézműves fagyi ünnepe, ha lehet így fogalmazni. A dátumválasztás nem véletlen, hiszen a hónap jelölése római számmal egy V betű, ami a tölcsért jelképezi, a gombócokat pedig a 8-as szám szimbolizálja.

Ezért arra gondoltunk, mutatunk pár receptet az ,,ünnepnap” alkalmából, amiket bármikor elővehettek otthon is, ha erre a finomságra vágytok. Vagyis mostantól bármelyik nap lehet fagyinap! 😉 A kiürült POLCZ befőttesüvegek pedig tökéletesek a fagylalt tárolására.

Ahogy ígértük, nagyon egyszerű lesz az elkészítésük, ráadásul mindegyik gyümölcs alapú, így akár egy tökéletes vegán finomság is lehet. Főzőcskézni sem kell őket és pár perc alatt elkészülnek.
Amire viszont szükségetek lesz, az egy smoothie készítő vagy egy erősebb turmixgép, hiszen fagyasztott gyümölcsöket fogunk fagyivá alakítani.

Fagyitörténelem

Mielőtt belecsapunk a fagyi készítésbe, röviden mesélünk arról, honnan is ered ez a finomság.
Nem is gondolnátok, de már az ókori kínaiak is előszeretettel falatozták ezt az édességet, bár náluk még inkább jéggel kevert gyümölcsöket takart a fagylalt. Innen gyűrűzött be Egyiptomba majd a Római Birodalomba. Tudtátok, hogy Néró császár imádta a fagyit? A hegyekből hozatott jéggel kevertette be kedvencét, a rózsavizes, mézes gyümölcsös édességet.

A Római Birodalom bukása után egy kis időre eltűnt a fagyizás a köztudatból, ezután a 13.századtól lett újra közkedvelt, mikor is Marco Polo ,,becsempészte” Európába a fagyi készítés hagyományát.
A mai szemmel nézve ,,igazi” fagylaltot először Itáliában készítette el egy palermói úriember, aki már nem ,,jégkását” készített, hanem egy hűtött edényben forgatta a fagylalt masszát. Kezdetben ez az édesség főleg a tehetősebbek kiváltsága volt, míg nem végül megkezdte térhódítását a köznép soraiban is. Először egy párizsi kávéházban szolgáltak föl fagylaltot, ahonnan már nem volt megállás. 😊
Magyarországon eleinte török mozgóárusoktól lehetett fagylaltot vásárolni, majd 1753-ban egy erdélyi szakácskönyvben debütált az eper és a pisztácia fagyi receptje. A 19.században nyíltak meg az első cukrászdák hazánkban, így ekkortól vált igazán népszerűvé ez a finomság. Mai formáját pedig akkor kapta, mikor a jég helyett/mellett tejet vagy tejszínt is kevertek hozzá.

1903-tól már tölcsérbe is lehetett kérni a fagyit, így útközben is el lehetett fogyasztani, a húszas évektől kezdve pedig a pálcikás jégkrémek is hódító útra indultak.

No de jöjjenek is a receptek! Mindegyik finomságot fagyasztott gyümölcsök és (növényi) tej fölhasználásával fogjuk elkészíteni, így a receptek némi előkészítést igényelnek. A banánt (illetve a többi gyümölcsöt) érdemes előző este hámozott formában fölkarikázni és lefagyasztani.

A fagyiklasszikus – csoki

Vegán csoki fagyi házilag

Hozzávalók (1 teli POLCZ üveghez):
– fagyasztott banán
– 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
– kb. 2 dl növényi tej
– aki az édesebb ízeket kedveli és a banán édességét kevésnek találja, édesítse mézzel vagy bármilyen növényi sziruppal.

Az elkészítés rendkívül egyszerű: körülbelül egy jó maréknyi fölaprított fagyasztott banánt (nagyjából másfél banánt), a kakaóport és a növényi tejet beletöltjük a turmixgépbe, majd addig turmixoljuk, míg egynemű jeges masszát nem kapunk. Ezután a massza mehet is a kiürült POLCZ üvegbe, a tetejét pedig szórjuk meg díszítésképp tört étcsokival, kesudióval és pekándióval.

Gyümölcsös frissítő – Eper fagylalt

A leggyümölcsösebb eper fagyi

Hozzávalók (1 teli POLCZ üveghez):
– fagyasztott banán
– fagyasztott eper
– kb. 2 dl növényi tej.

Így készül: körülbelül másfél egész banánnak megfelelő fagyasztott banánt, egy maréknyi fagyasztott epret és kb. 2 dl növényi tejet halmozunk a turmixgépbe, majd addig turmixoljuk, míg meg nem születik a krémes fagyi! Díszítsétek bátran friss gyümölcsökkel, kókuszpehellyel.

Mangós álom

Egzotikus finomság házilag

Hozzávalók (1 teli POLCZ üveghez):
– fagyasztott banán
– kb. 1 mangó fagyasztva
– kb. 2 dl növényi tej.

Így készül: a felkockázott fagyasztott gyümölcsöket dobjuk a turmixgépbe, öntsük föl körülbelül 2dl növényi tejjel és mehet is a turmixolás! Tudjátok, amíg szép sima fagyit nem kapunk. A tetejét megpakolhatjátok friss mangóval és aprított kesudióval.

Fagyi a kávé szerelmeseinek

Frissítő desszert

Egy igazi ,,kettő az egyben” finomság, hiszen így a délutáni kávézást és az ebéd utáni nasit is letudhatjátok egyben. 😉

Hozzávalók (1 teli POLCZ üveghez):
– fagyasztott banán
– hideg Steamhouse presszó kávé
– kb. 2 dl növényi tej.

Így készül: körülbelül 2 egész banánnak megfelelő fagyasztott gyümölcsöt pakoljunk a turmixgépbe, öntsük rá a hideg presszó kávét és a növényi tejet, majd egy kiadós turmixolás után mehet is a kiürült POLCZ üvegbe. Egy kis tejszínhab vagy növényi krém a tetejére, némi pekándió és máris kész a frissítő finomság!

Írjátok meg nekünk, melyik volt a kedvencetek a szupergyors házi vegán fagyijaink közül, vagy ha van saját receptetek, osszátok meg velünk bátran! 😊13 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?