környezettudatos, újrahasznosítás, környezetvédelem, kéz, növény

POLCZ – készétel a fenntarthatóság jegyében

Reggel a beszűrődő madárcsicsegés hangja után azonnal kipattan az álom a szememből… Lefőzök egy jó erős feketét és a kertben sétálgatva kortyolgatom, amíg jólesően legeltetem a szememet a termésen.

Roppanós paprika, lédús paradicsomok, cukkini, padlizsán, tökök…igazi színkavalkád, fejben közben már azon gondolkozom, milyen ínycsiklandó ételt főzök majd belőlük.

A fűszernövények mellett elhaladva mindig késztetést érzek, hogy beleszagoljak a levegőbe. Azt hiszem, egy szuper Bolognai ragut fogok készíteni, hozok is egy nagy kosarat, hogy begyűjtsem a finomságokat…

 

kertészkedés, kosár, zöldség, nő, saját kert, önfenntartó gazdaság
Designed by prostooleh / Freepik

 

Tejóég, elkések! – riadok föl az álmomból, gyors öltözés, hajrendezés és szaladok is az irodába. Amíg várom a liftet a bérházban, elmerengek egy percre…Azt hiszem, ma Bolognait fogok rendelni az irodába ebédre.

 

Vissza a valóságba…

Valószínűleg sokaknak ismerős ez a jelenet – na nem a romantikus álom a kertről, hanem inkább a rohanás, a városi élet folyamatos pezsgése és a véget nem érő teendők.

Manapság rengeteg cikket olvashatunk az önfenntartó életről, ami a környezetvédelem egyik sarokköve lehetne. Sok esetben juthatunk azonban arra a konklúzióra, hogy szép-szép ez a dolog, de hogyan is valósítsuk ezt meg a saját életünkben. Főleg akkor, ha mondjuk városban élünk egy társasház 5.emeletén, 50 négyzetméteren a családunkkal.

Itt elég nehéz lenne egy kertet létesíteni, ahol megtermelhetjük a finom alapanyagokat mindenféle melléktermék és hulladék nélkül. Így természetesen boltban fogjuk őket beszerezni. Persze, ha van időnk főzni, hiszen az egész napos rohanás után legkevésbé erre vágyunk. Így marad az éttermek kínálatának böngészése, vagy a készétel vásárlás a boltokból.

Az ételrendelés pedig fárasztó, költséges és nem túl környezetbarát. De akkor mi a megoldás?

 

Hogyan tudjuk a bolygónk védelmében a legkevesebb szemetet termelni, miközben rá vagyunk kényszerítve a vásárlásra?

 

Amikor a POLCZ ötlete megfogalmazódott bennünk, nagyjából ugyanezekkel a problémákkal szembesültünk. Főleg akkor van gondban valaki, ha a finom, ,,házias jellegű” alapanyagokon túl még arra is oda kell figyelnie, hogy mit ehet és mit nem, mert esetleg allergiás rá.

Ahogy azt már több ,,Polcz sztoriban” is elmeséltük, hosszas főzőcskézések és tesztelések eredményeként indult útjára a vállalkozás, amit szerencsére nagyon sokan szerettek.

Mondhatjuk, hogy eggyel javult a helyzet, hiszen a #mitegyekma kérdésre már sokan csípőből rá tudják vágni, hogy ,,Hát Polczot !” 😊 Praktikus kiszerelés, gyors ebéd vagy vacsora, vegán lehetőségek, 2 perc alatt kész, adalékanyag-mentes készétel és még sorolhatnánk, de ezt úgyis tudjátok Ti is… 😛

Azon túl, hogy a zászlónkra tűztük, csak adalékanyag-mentes alapanyagokat használunk fel, hamar rájöttünk, ennél a pontnál nem szabad megállni. Hogy is lehetne hiteles a termékünk, ha ezeket a finom falatokat műanyagba vagy konzervdobozokba rejtenénk?!

Ahogy egyre többeket, úgy természetesen minket is foglalkoztat a környezetvédelem. Azt a szemléletet valljuk, hogy minden apró lépés hozzátesz ahhoz, hogy egy élhetőbb, fenntarthatóbb világban éljünk mi és természetesen az utánunk következő generációk is.

Budapest napi (!!!) hulladéktermelése 4000 tonna, ami mellbevágó mennyiség. Természetesen ennek egy része elégetéssel hőenergiává alakítható, illetve a szelektív hulladékgyűjtés eredményeként újrahasznosítható.

De mi van a fönnmaradó mennyiséggel? Sajnos ez már sosem kerül vissza a körforgásba…

 

környezettudatos, újrahasznosítás, környezetvédelem, kéz, növény
Designed by Freepik

 

Fontos a belbecs, de mi van a külcsínnel?

Számunkra fontos volt tehát, hogy ezeket a szempontokat végiggondolva ne csak az ételeink alapanyagait, hanem a külsőségeket is úgy válasszuk meg, hogy azok a szemléletünkhöz igazodjanak.

Így jutottunk el az újrahasznosítható, szelektíven gyűjthető, vagy komposztásással megsemmisíthető anyagokhoz.

Az ételek üvegekbe kerülnek, amik remekül újrahasznosíthatók otthoni körülmények között is. Befőttekhez, lekvárokhoz, vagy akár egy adag reggeli, vagy leves tárolására is tökéletesek. Aki pedig már külön szobát tartana fenn a Polcz üvegeknek, annak megsúgjuk: ha már nem tudja felhasználni otthon, a raktárunkba is bátran visszahozhatja őket. 😉

A csomagolás többi részét papír képezi, ami egyrészt információ hordozóként is tökéletes (a papír dobozokon olvashatók a termékleírások, összetevők, táblázatok), illetve megfelelő védelmet biztosít a szállításhoz.

A papír, mint tudjuk, szelektíven gyűjthető, így visszakerül a körforgásba. De csak akkor, ha elkülönítve gyűjtjük! Szomorú tény, de a kukába dobott szemét közt még mindig nagyon nagy arányban vannak olyan anyagok, amik szelektíven gyűjthetők lennének. Jelenleg ez a negyede annak, ami a megfelelő szelektálással újra felhasználható lenne.

A csomagolás utolsó eleme egy zöld térkitöltő hab, ami növényi keményítő alapú, 100%-ban lebomló anyagösszetételű. Komposztálással vagy vízben történő feloldással egyszerűen megsemmisíthető. 😉

 

Természetesen mi is tudjuk, hogy van még hova fejlődni. Ahogy az ízek területén is folyamatosan dolgozunk újdonságokon, úgy a csomagolás esetében is igyekszünk mindig a legjobb, leginkább környezetkímélő megoldásra törekedni.

,, Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.”  Mindenki ismeri Neil Armstrong híres mondatát. Mi ugyan Holdra nem fogunk szállni, de reméljük, a sok kis lépés meghozza majd a gyümölcsét.

Tartsatok velünk legközelebb is, hiszen ezután is érdekes témákkal jelentkezünk majd a Blogon!

 

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?