Tiramisu pohárdesszert citromkrémmel

Valljuk be, nyáron nincs párja a sütés nélküli édes finomságoknak, hiszen ki ne szeretne ebben a kánikulában csak előkapni a hűtőből valami frissítő nyalánkságot.???????? Mennyei panna cotta receptünk után úgy gondoltuk, ismét Olaszországig megyünk egy hűsítő, egyszerűen elkészíthető krémdesszertért. A klasszikus tiramisu ez alkalommal isteni citromos verzióban került a POLCZ üvegbe – és még a sütőt sem kellett hozzá bekapcsolni! ????????

Tirami sù, avagy „dobj fel”

A tiramisu rendkívül kedvelt édesség, egyszerű, mégis változatos és bárhogyan tálaljuk – tortaként, pohárban vagy cupcake süteményként – minden formájában nagy sikert arat.???????? A nyári időszakban fagylalt helyett is tökéletes alternatíva – különösen friss idénygyümölcsökkel-, ha valami házi különlegességgel vennétek le a vendégeket a lábukról.???? De vajon tudtátok, hogy elnevezése az olasz tirami sù kifejezésből ered, melynek jelentése nem más, mint hogy „dobj fel”? A hangzatos név ezesetben a feketekávé élénkítő hatására utal, mely a babapiskóta, a tojás, a mascarpone, a cukor és a kakaópor mellett szerepel az eredeti receptben.????☕

A tiramisut már 1969-ben is fogyasztották a Veneto tartománybeli Trevisóban – a Le Beccehrie étterem tulajdonosa készítette először???? – azóta pedig épp elegendő idő telt el, hogy világszerte többféle ízvilág is terítékre kerüljön. Epres, mogyorókrémes, csokoládés, sőt, sütőtökös formában is utánozhatatlan????????????, de mi most egy igazán frissítő, egyszerre fanyar és édes változattal töltöttük meg a kiürült POLCZ üvegeket. Jöjjön ez az ellenállhatatlanul krémes, hűsítő, citromos pohárdesszert, mellyel garantáltan átvészelitek majd a forró nyári délutánokat.

citromos tiramisu

Mascarponés tiramisu citrommal (4 POLCZ üvegnyi)

A mascarpone krémhez:

  • 4 db tojás
  • 2,5 dl habtejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg cukor
  • 4 db citrom

A citromos krémhez:

  • 4 citrom leve
  • 10 dkg vaj
  • 30g kukoricakeményítő
  • 15 dkg barnacukor

+1 zacskó babapiskóta az összeállításhoz.

Mi most tojással készítettük, ettől lett ilyen szép sárga színű a krém, de nyugodtan elhagyható, valamint a hagyományos tejtermékek helyettesíthetők laktózmentes vagy növényi alapanyagokkal is.????????

Így készül:

Elsőként szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját kikeverjük a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. A hideg tejszínt is felhabosítjuk, majd összekeverjük a cukorral kikevert tojással, a mascarponéval és óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot is. A krém legyen egynemű és selymes, végül reszeljük bele a citromok héját. Tegyük a hűtőbe, amíg elkészül a citromkrém.????

Ehhez a vajat egy kisebb lábasba rakjuk, hogy felolvadjon és hozzákanalazzuk a keményítőt.???????? Húzzuk le a tűzről, amikor már világossárga és öntsük hozzá a citromok kifacsart levét. Adjuk hozzá a cukrot és folyamatos kevergetés mellett főzzük forrásig, majd azután még 2-3 percig, amíg be nem sűrűsödik.???????? És most jöhetnek a babapiskóták. Ha extra citromos ízt szeretnétek, áztassátok be a kettétört piskótákat cukros citromlébe. Igazi ízbomba lesz, amikor belekanalaztok a tiramisuba.????????

citromos tiramisu

Végül jöhet a rétegezés!???? Pakoljuk az üvegek aljára a törött piskótákat, következik két evőkanál a mascarpone krémből, két evőkanál a citromos krémből és egy újabb réteg babapiskóta. Ezt a sormintát követve pakoljuk tele az üvegeket a mennyei hozzávalókkal. Tegyük hűtőbe néhány órára, vagy ha úgy jön ki a lépés, akár egy éjszakára, hogy garantáltan összeérjenek az ízek!???????? Az eredmény frissítő, édes-savanyú, hűs és krémes! A nyár legfinomabb tiramisu receptje, mely a Le Beccherie étterem tulajdonosát is biztosan lenyűgözné!????????



15 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?