Ha azt mondjuk, olasz konyha, rögtön a mennyei paradicsomos-bazsalikomos pizzák és tészták jutnak az eszünkbe, pedig isteni desszertekből is bőven akad a mediterrán vonású ország világhírű gasztronómiájában. 😋🍨 Az egyik leghíresebb az Észak-Olaszországból, Piemontéből származó édes, tejszínes pudingos állagú panna cotta, mely a nyári összejövetelek igazi sztárja, egyben tökéletes lezárása egy remek menüsornak. Mi most egy kicsit elrugaszkodunk a hagyományos vaníliás verziótól, de nem kell nagyon megijedni, mindössze sűrű, sós karamellaöntettel fokozzuk még az élvezeteket! 🤩🍮
Az elronthatatlan édesség
Receptjeinkből már megszokhattátok, hogy imádjuk a könnyen variálható fogásokat, így például a panna cottát is, hiszen ízesítési lehetőségei valóban a végtelent súrolják. Készíthetjük gyümölcsösen, csokoládésziruppal, kávéval, megbolondíthatjuk fahéjjal, szegfűszeggel, kókusszal és darált magvakkal is. 😉 Az a jó a panna cottában, hogy ha megfelelően dolgozik benne a zselatin, tulajdonképpen elronthatatlan és gyors, igazi vendéglenyűgözős édesség, ami fagylalt helyett is remek alternatíva egy szülinapra, kerti partira, családi összejövetelre. Ezúttal puha, ragacsos, sós házi karamellaöntettel tettük most még ellenálhatatlanabbá – ha ez egyáltalán lehetséges!
Hozzávalók 3 nagy pohárnyi (POLCZ üvegnyi) panna cottához:
A krémhez:
200 ml tejszín
450 ml tej
1 csomag vaniliás cukor
100 g barna cukor
1 csipet só
1 zacskó instant zselatinpor, hozzá 50 ml víz
A házi karamellaöntethez:
150 g barna cukor
40 g puha vaj
200 ml habtejszín (30%-os a legjobb)
1 teáskanál só
2 evőkanál víz
(A hagyományos tejtermékek helyettesíthetők laktózmentes vagy növényi alapanyagokkal is.)
Így készül:
Mindenekelőtt keverjük ki a zselatint a vízzel, majd tegyük félre. Amíg állni hagyjuk, melegítsük meg a tejszínt egy kisebb méretű lábosban és adagoljuk hozzá a cukrot, egy csipetnyi sót, valamint a vaníliás cukrot és forraljuk fel. Következő lépésként öntsük bele a zselatinos keveréket és forraljunk rajta még egyet. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele a tejet és töltsük kimosott POLCZ üvegekbe, majd tegyük a hűtőbe. Mialatt hűl, már neki is foghatunk a fenséges házi karamellánknak, melyhez először a vizet, a sót és a cukrot közepes lángon felmelegítjük. Akkor lesz jó, ha mutatós aranybarna színt kap, ekkor hozzáadjuk a vajat és a tejszínt. Úgy 5-10 perc alatt tökéletes állagúra sűrűsödik. Azért mindenképp várjuk meg, amíg kihűl, nem csak a textúrája lesz jobb, de a már megdermedt panna cotta tetején is könnyebben megül. Ha megszilárdult a panna cottánk, egyszerűen csorgassuk rá a sós karamellát. Díszítsük leforgácsolt étcsokoládéval. 😋🍫
Miközben kanalazzátok ezt a pudingos állagú, édes-sós, hűs desszertet, képzeljétek magatokat egy észak olasz kisváros macskaköves utcás kávézójába, annak is napsütötte, forró teraszára, ahol épp a Lasciatemi cantare szól a recsegő rádióból. Magnifico! 👌
13 féle POLCZ étel online vásárlása