Nem túl szép, de annál hasznosabb, a gumóját és a szárát is fölhasználjuk, nyersen és főzve/sütve is fogyasztható, nem csak zöldség, hanem gyógynövény is.
Avagy itt az újabb ’Tudtad-e’ alapanyag kisokos, a mai főszereplőnk pedig nem más, mint a zeller!
A zeller az egyik legősibb gyökérzöldség, amit már az ókorban is előszeretettel használtak gyógyító hatásai miatt (és mert afrodiziákumnak hitték 😉 ).
Három fajtáját termesztik ma világszerte, így gumózellerrel, szárzellerrel és metélőzellerrel is találkozhattok a boltokban. Hazánkban főleg az előbbi kettő közismert.
Gondoltad volna, hogy annyira kedvelt gyógynövény és zöldségféle volt, hogy a viktoriánus Angliában éveken keresztül egy kiemelt frissítő fogásként szerepelt a szárzeller az étlapon, amit egy speciális zellervázában szervíroztak? Sőt, még a Titanicon is fölszolgáltak zeller alapú fogásokat.
De lássuk, mi is rejlik a göcsörtös külső mögött!
A zeller erős vízhajtó hatású, a népi gyógyászat szerint a vesehomok kezelésére is kiválóan alkalmas.
A sejtek között megrekedt fölösleges vizet is segít kimosni, így például fogyókúrák, diéták, tisztítókúrák esetén kimondottan javasolt a mindennapi fogyasztása.
Szerves nátrium tartalma igen jelentős, de található még benne kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium és néhány nyomelem is.
A gumós zeller zöldjében sok a C-vitamin és a mész, a szárzellerben pedig a B1- és B2-vitamin.
Ezen túl antioxidánsokat is tartalmaz, de rostokban is gazdag.
Miért jó, ha beépíted az étrendedbe?
Vízhajtó tulajdonsága mellett fontos még tudni erről a gyökérzöldségről, hogy rákmegelőző hatással bír flavonoid tartalmának köszönhetően.
Továbbá a zellermagból nyert illóolajok hatékonyak puffadás, ízületi gyulladás és húgyúti megbetegedések ellen is, de akár az asztmára és a pattanásokra is megoldás lehet, ha zellert fogyasztasz.
B1-, B2-, és B6-vitamin tartalmának köszönhetően pedig a stresszkezelésben is nagyon hatásos.
A szárzeller turmixokba, salátákhoz, vagy akár nyersen mártogatóshoz is tökéletes frissítő finomság. Gumós társát nyersen leginkább salátákhoz használjuk, de sütve például köretként (sült krumpli helyett) is isteni, a zellerkrém levest pedig a világért se hagyjuk ki a sorból.😉
Tudtad, hogy a zeller egy nagyon ismert és közkedvelt étel egyik fontos alapanyaga?
Ez pedig nem más, mint a Bolognai ragu.
Sokan nem is tudják, de a tradicionális bolognai ragu zellerrel készül és nem a boltokban kapható paradicsomos alapú szószt takarja.
Ha kíváncsiak vagytok az ,,igazi” bolognai sztorira, olvassátok el egy korábbi bejegyzésünket itt.
Ezek után nem meglepő, hogy a POLCZ Bolognai marharaguban biztosan találkozhattok ezzel a fantasztikus zöldséggel, hiszen mi az eredeti receptet ,,polczosítottuk”. Ettől olyan isteni finom. 😉
12 féle POLCZ étel online vásárlása