A jövőbe látó tárkonyos csirkeragu leves

Tudtad, hogy a tárkony véd a kígyómarástól? És azt, hogy, ha tárkony teát fogyasztasz, láthatod a jövőt? 🙃
Nos, azért ne rohanj annyira gyorsan a legközelebbi kertészetbe tárkonyért, mert a fenti állításokat ,,sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudjuk”, de az biztos, hogy sok más fűszernövényünk mellett a tárkony is igen gazdag történelemmel és hiedelemvilággal rendelkezik a népi orvoslásban.
Az biztos, hogy nemhiába közkedvelt az egyik leghíresebb belőle készült étel, a tárkonyos csirkeragu leves, de azért ennél több van ebben a fűszernövényben… 👇

Tárkony történelem

A tárkony az egyik hagyományos magyar fűszernövényünk, mondhatni, a régi magyar konyha egyik alap fűszere…mielőtt a köztudatban átvette a helyét a paprika és a bors, rengeteg recept főszereplője volt.
A tárkony eredetileg ázsiában őshonos, így feltehetően a honfoglalás idejében kerülhetett hazánkba, hiszen már igen korai írásokban is említik. Tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkánynövény és esztragon néven is ismerik, latin neve (Artemisia Dracunculus) pedig a vadászat istennőjéhez, Artemiszhez köthető. Ahogy sok más fűszernövény, úgy a tárkony is rendelkezett fantasztikus tulajdonságokkal, hiszen a sárkánynövény elnevezés is a korábban említett ,,szuperképességéhez”, a kígyómarás gyógyításához köthető.

Ugyan ma már leginkább ételek ízesítéséhez használjuk ,,csupán”, de számos jótékony hatással is bír, így például bizonyítottan érzéstelenítő hatású. Ezért, ha ugyan a jövőbe nem is láthatunk vele, mégis érdemes teaként fogyasztani. Meg vérnyomáscsökkentő, étvágyfokozó, vese- és epetisztító hatása miatt is, illetve hurutos megbetegedések enyhítésére is kiváló. 👌

Tárkonyos csirkeragu leves és más finomságok

Manapság fűszerként a legismertebb, főként két fajtáját, a francia és az orosz tárkonyt használjuk, ez utóbbi kevésbé aromás. Erdélyben a mai napig számos étel alapfűszere a mindennapi konyhában is, hazánkban leginkább a tárkonyos csirkeragu leves miatt ismeri mindenki, habár remek kiegészítője más ételeknek is. Krémlevesekhez, főzelékekhez, vad és hal ételekhez is kiváló, sőt, akár tárkony ecetet is készíthetsz belőle. A friss tárkonyt borecetbe áztasd be néhány hétre és szűrés után már használhatod is salátákhoz, húsokhoz!

A francia konyha is előszeretettel használja, halételek, spárga, saláták, sajtok közkedvelt fűszereként.

POLCZ Tárkonyos csirkeragu rizzsel – az egyik legújabb fogásunk

Ez az ánizsos illatú fűszer kapott helyett egyik legújabb POLCZ készételünkben is, a Tárkonyos csirkeraguban, ami egy igazán tartalmas, krémes zöldséges-csirkés-rizses ragu lett. 😋🤩 A tárkony mellett egy leheletnyi citrommal is meghintettük, ami így még ízletesebbé teszi a végeredményt. Te kóstoltad már?

Csak halkan súgjuk meg, hogy egész áprilisban KEDVEZMÉNYesen szerezheted be, hiszen egyike a Hónap termékei akciós finomságainknak! 😉😍😋18 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?