A vámpírűző fokhagyma

A fokhagyma egyik szuper képessége, hogy elűzi a vámpírokat, bár igen vitatott tény, honnan is ered ez a hiedelem. Egyes feltevések szerint azért ez az egyik halálos ellenségük, mert irtóznak a szagától, ahogy a vérszívó bogarak is, amik ellen előszeretettel használtak fokhagymát a kertekben.

Akár véd a vámpíroktól, akár nem, ennek az egyébként nem túl félelmetes zöldségnek sokkal több remek tulajdonsága van, mint gondolnánk! Persze randi előtt nem feltétlenül a legjobb választás egy fokhagymás-tejfölös lángos, bár erre a problémára is van javaslatunk. 😉 Egy kis petrezselyem elrágcsálásával elűzhető a kellemetlen hagymás lehelet.

Miért is hasznos a fokhagyma?

Ez a gyógy- és fűszernövény a liliomfélék családjába tartozik és Dél-Ázsiában őshonos. Egyiptomban akkora tisztelet és csodálat övezte, hogy még Tutanhamon sírkamrájába is csomagoltak belőle, hogy a túlvilágon is hasznára legyen ez a csodaszer.
Hazánkban a XV. század környékén kezdték termeszteni. Mivel a meleg, napos helyeket kedveli, leginkább Makó környékén termesztik.

Designed by Freepik

A fokhagyma kiváló koleszterinszint-csökkentő, véralvadásgátló, vérnyomáscsökkentő, antibakteriális hatású zöldség. Érrendszeri panaszokra (magas vérnyomás, érelmeszesedés), anyagcsere gondokra, légzőszervi fertőzések esetén, bőrproblémákra is előszeretettel alkalmazzák.
Rengeteg enzimet, vitamint (többek közt B6- és C-vitamint), ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, ezért is javasolt gyakori fogyasztása.
Bizonyított tény, hogy a szétzúzott vagy szétrágott fokhagymából felszabaduló allicin hatékonyan lép fel a szervezetet megtámadó bacilusok ellen, így például a vírusos agyhártyagyulladás kezelésében is hatásos.

,,Egy amerikai kutatás szerint a fokhagyma a megfázások számát 63%-kal képes lecsökkenteni.”- áll a Benu Gyógyszertár egyik cikkében. Vagyis nem véletlen, hogy megfázás esetén a gyömbér és a méz mellett jó, ha úszunk a fokhagymában is. Fokhagymás pirítós, fokhagymakrém, nyers fokhagyma rágcsálás, bármi, amiben ez a gyógynövény szerepel. 😉

Reméljük, Ti is legalább annyira kedvelitek ezt a zöldséget, mint mi, hiszen előszeretettel használjuk a POLCZ készételek fűszerezéséhez!13 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?