Laktózérzékenység – amit tudnod kell: típusok, tünetek és adókedvezmény

Az ételintolerancia (vagy érzékenység) és az ételallergia népbetegség. Nemcsak itthon, hanem az egész világon. Vagyis elég nagy az esély arra, hogy téged vagy a közvetlen környezetedben élőket is érinti.

Az érzékenységek közül a laktózintolerancia az egyik legelterjedtebb: az emberiség mintegy 75%-át érinti. Sokoldalú tünetei és a különböző típusai miatt nem mindenki tudja, hogy laktózérzékeny. Miért is gyanakodna rögtön erre az, akinél időnként előfordul egy kisebb hasi görcs vagy émelyeg?

Ezeket az általános panaszokat szinte bármi kiválthatja. A kérdés nemcsak az, hogyan ismerheted fel, hogy ez áll a háttérben. Az is fontos, milyen ételeket jobb kiiktatni az étrendből – vagy legalább csökkenteni a mennyiségüket.

Egyébként azt tudtad, hogy a laktózérzékenység után adókedvezmény jár?

Lehet, hogy te is a 75%-ba tartozol?

Tisztában vagyunk vele, hogy kellemetlen, de muszáj körbejárnunk a tüneteket. A leggyakoribbak a puffadás, a hasi görcsök, a gázok, a hasmenés és a hányinger. Érthető, hogy ezekről senki sem beszél szívesen, de a saját érdekedben muszáj odafigyelned ezekre a jelekre. Különösen, ha mindennaposak, mert akkor szinte biztosan gond van. (Ha nem is a laktózzal, akkor valamilyen más ételösszetevővel.)

Éppen ezért jobb, ha ráveszed magad egy kivizsgálásra. Akkor is, ha a statisztikák szerint az ázsiaiak és az afrikaiak 60-80%-át, az amerikaiak 44%-át és az európai népességnek „csak” 5-17%-át érinti a laktózérzékenység.

Az adatokhoz az is hozzátartozik, hogy nem tesznek különbséget az elsődleges és másodlagos laktózérzékenység között. Az elsődlegesnél a kor előrehaladtával csökken a termelődő laktáz mennyisége, ami valószínűleg a génekre vezethető vissza. Egyes népcsoportoknál gyakrabban, míg másoknál ritkábban fordul elő. A másodlagos többnyire egy emésztőrendszeri fertőzés után alakul ki – és helyrehozható.

A tünetek azt jelzik, hogy a szervezet a szükségesnél kisebb mennyiségben termeli a tejcukor lebontásáért felelős laktáz enzimet – vagy egyáltalán nem állítja elő. A kezelésére több alternatíva van – és egyáltalán nem biztos, hogy ezek közül a gyógyszer lesz a legjobb.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokaknál az igazi szívfájdalmat nem is a tejről való lemondás jelenti, hanem az ebből készült olyan élelmiszerek kiiktatása, mint a joghurt, a túró, a tejföl, a vaj, a puding vagy a túró rudi.

A laktózérzékenység miatt azonban nem feltétlenül van ok az aggodalomra, mert van, aki csak nagy mennyiségben nem tudja tolerálni a laktózt. Például lehet, hogy egy kis tej a kávéban még nem okoz gondot, de egy tál müzlinél már jelentkeznek a kellemetlen tünetek. Vagyis a hangsúly a mértéken és az odafigyelésen van.

A tejet, tejfölt mi is kerüljük a fenti tünetek miatt. Az összes POLCZ ételt is tejtermék nélkül készítjük. Még a Mustáros marhahús is, ami a nagyi vadasát idéző ízvilág, nagyon-nagyon finom tejföl nélkül. A családban nálunk ez (is) nagy kedvenc!

Mi lesz a tejben található tápanyagokkal?

Ez az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés. Élénken él a köztudatban, hogy a tej magas tápanyagtartalommal bír. Fehérjében, kalciumban, valamint olyan vitaminokban gazdag, mint az A, D és a B12 – ez a kombináció különösen a csontoknak jó. Szintén elterjedt nézet, hogy akinek ki kell iktatnia a tejtermékeket az étrendjéből, egyúttal ezeket a tápanyagokat is kisebb mennyiségben viszi be.

Ez azért nem igaz, mert a felsorolt tápanyagok nem csak a tejben találhatók meg.

Ennek igazolására mondunk néhány példát. Tökéletes kalciumforrás a szardínia, a tofu, a mandula, az amaránt, a szezámmag, a szárított füge vagy a mák. Fehérjében bővelkednek a húsok, a halak, a tojás, a csicseriborsó, a hüvelyesek, a quinoa. Ezek szinte mindegyikében megtalálható a B12-vitamin, sőt a makrélában, a lazacban, illetve a tojássárgájában a D-vitamin is.

Nem véletlen, hogy a csicseriborsót húsmentes ételeink közül a Marokkói csicseriborós és a Chilis babos ételünkben is megtalálod. Sőt, több ételünkhöz használunk hüvelyeseket is.

Vélemények a POLCZ ételekről

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

11 féle POLCZ étel online vásárlása

Hol kaphatóak a POLCZ ételek

Hasznos POLCZ-info

Egyébként azt tudtad, hogy a laktózérzékenység miatt adókedvezményre lehetsz jogosult? Az állam ezzel igyekszik ellensúlyozni a betegség miatti többletköltségeket. (Ennek oka, hogy a laktózmentes termékek drágábbak, mint a hagyományos tejtermékek.)

Itthon több százezren élhetnének a lehetőséggel, de sokan még csak nem is hallottak róla. Ezt nem kínálják fel tálcán. Ha te vagy valaki a környezetedben igénybe szeretné venni ezt a kedvezményt, akkor először igazolást kell kérni a háziorvostól. Az orvos pedig leadja a NAV-nak az igazolást.