Neked is fejtörést okoz időnként, hogy milyen köret kerüljön az asztalra? Megértjük, hiszen a hagyományos magyar konyha többnyire a krumplira, a tésztára (ez lehet egészséges is) és a fehér rizsre hagyatkozik. Pedig ezeken túl is van élet – de még milyen! Következzenek a gluténmentes köretek.
Divatba jöttek az álgabonák
Az álgabonák abban térnek el a klasszikus gabonaféléktől (búza, rozs, árpa), hogy nem tartalmaznak glutént. Vagyis tökéletes alternatívát jelentenek a gluténérzékenyeknek, az egészséges életmódot követőknek pedig változatosságot. Érdemes a gluténmentes köretek közül a következőket bevezetni az étrendbe, mert számos vitamint, tápanyagot jelentenek a szervezet számára:
- Hajdina
Az apró mag a cukorbetegeknek különösen jó választás, mert növeli az inzulinérzékenységet. Magas vitamin- (C, B1, B2, E) és ásványianyagtartalmával (magnézium, kalcium, kálium, vas, cink, réz) támogatja a szervezet működését. A vérnyomás- és a koleszterinszintcsökkentő tulajdonsága még egy mellette szóló érv, a magas fehérje-, és rosttartalmával pedig szinte minden étrendbe bekívánkozik.
- Amaránt
Az izomépítésben és regenerációban fontos lizin tartalma kiemelkedő. Ezen kívül bőségesen tartalmaz vasat, kalciumot, cinket, magnéziumot, B1-, E-, és C-vitamint. Készíthetsz belőle kását, a lisztjéből pedig kenyeret, tésztát is.
- Köles
A vitaminok és ásványi anyagok mellett a triptofán tartalma miatt érdemel említést, amely segít az egészséges alvásban. A benne lévő magnézium csökkentheti a kellemetlen fejfájást, a rostok pedig az epekő kialakulásának kockázatát mérsékelhetik.
- Quinoa
Említésre méltó a fehérjetartalma, de a vas, a magnézium és a B-vitamin tartalmára sem lehet panasz. Azért is jó, ha bekerül az étrendedbe, mert védi a sejteket a szabadgyökök hatásaitól (és előszeretettel ajánlják a diétázók, cukorbetegek figyelmébe).
- Cirok
A legtöbben a mezőgazdasági felhasználást társítják hozzá, pedig a kukoricához hasonló összetételű növény az emberi táplálkozásba ugyancsak beilleszthető. Sőt, kifejezetten ajánlott, mert támogatja az emésztőrendszer működését és fontos mikrotápanyagokkal látja el a szervezetet.
A rizs újragondolva
Bár az álgabonákkal könnyű új színt vinni a táplálkozásba, nálunk a rizs az örök favoritok közé tartozik. Ha a te konyhádban is kiemelt helye van, de néha variálnád egy kicsit, akkor érdemes kipróbálnod más fajtáit. Főleg, hogy ezek is gluténmentes köretek.
A kedvenceink közé tartozik a puha, pergős és alacsony glikémiás indexű basmati rizs és a karakteres ízű barna rizs is. Ezeket néha egy kis extraként vadrizzsel dobjuk fel. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez nem rizs, hanem egy fűféle termése. Nemcsak ízben és színben nyújt újat, hanem teljes értékű fehérjeforrásként teszi teljessé a tányérra kerülő ételt. Az Ananászos csirke tejszínes szószát is feldobják a sötét vadrizs szemek.
Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről