POLCZ készétel tartósítószer nélkül?

Előző cikkünkben a ,,Gyakori kérdések TOP3” dobogós kérdései közül kiveséztük a ,,Mi ez a zöld puki a csomagan?” kört. Most a második helyezett ,,Ha nincs benne tartósítószer, mitől áll el?” témakört boncolgatjuk egy kicsit.
Aki tudatos vásárlóként, érdeklődőként, esetleg étel allergiásként először találkozik az ételeinkkel, bizonyára örömmel olvassa, hogy minden POLCZ készétel tartósítószer nélkül készül.
Aztán a Termékleírás oldalra tévedve valószínűleg konstatálja, hogy minden étel közel egy évig eláll.
Itt pedig sokakban fölmerülhet a kérdés (mondhatjuk azt is, biztosan tudjuk, hogy sokakban fölmerül, hiszen sorjáznak a kérdések ebben a témában is 😊 ) , de akkor mégis mitől állnak el ilyen sokáig?

Nos, a válasz nagyon egyszerű: egy hagyományos befőzési eljárástól, vagyis a hőkezeléstől. Kicsit még jobban pontosítunk: az alapok hagyományosak, a technológia modern.

Persze a cikkünk itt még nem ér véget, szóval megosztunk mindent Veletek, amit erről az eljárásról tudni érdemes. De kezdjük az elején!

POLCZ készételek tartósítószer nélkül

Miért romlik meg az étel?

Mint az köztudott, az élelmiszerek romlásának gyorsaságát nagyban befolyásolja a hőmérséklet is, a mikroorganizmusok ugyanis melegben gyorsabban szaporodnak. Ezért egy nyári napon például a konyhaszekrényen hagyott zöldség vagy éppen megfőzött ebéd is hamarabb ,,szőrös” lesz. Valljuk be, ételek esetében ez kevésbé cuki, inkább ciki.
Hűtéssel ez a folyamat lelassítható, ezért is használ otthon mindenki hűtőszekrényt az ételek és alapanyagok tárolására.
Persze ez nem azt jelenti, hogy a megfőzött lecsónk hűtőben tartva hónapokig is eláll, hiszen ahogy ezt föntebb már említettük, a hűtés csak lassítja a romlást.

Emellett azonban többféle módszer is létezik arra vonatkozóan, hogyan tudunk ételeket hosszabb távra tartósítani. A romlásnak négy feltétele van (hőmérséklet, tápanyag, víz és kémhatás), ha ezek közül elérjük, hogy valamelyik feltétel ne legyen ideális a baktériumok szaporodására, máris megszakítható a romlási folyamat. Gondoljunk csak a fagyasztásra (ahol nem csak a hőmérséklet esik drasztikusan, hanem a vízmegvonás is fennáll), vagy éppen a zöldségek savanyítására (ahol pedig a pH változik).

Akkor minden ételt fagyasszunk le?

Nos, ha rendelkeztek hatalmas hűtőkamrával a lakásban, vagy egy plusz hűtő helyiséggel, akkor ez könnyen kivitelezhető. 😉
A legtöbbünknél viszont ilyen lehetőség nincs. Sőt, elég véges a hűtőnk fagyasztó kapacitása is. Meg hát valljuk be, kellemetlen lenne, ha a kiválasztott POLCZ készétel, amit ebédre szántok, a fagyóból kivéve kiolvadna, míg beértek az irodába… 😜
A fagyasztás kétségkívül remek megoldás például főtt ételek hosszabb idejű tárolására, vagy éppen zöldségek, gyümölcsök raktározására. De azt sem szabad elfelejteni, hogy vannak bizonyos alapanyagok (például a krumpli), aminek kifejezetten rosszat tesz a fagyasztás utáni kiolvasztás.
Tehát ez sem jelent tökéletes és egyetemes megoldást.

És mi a helyzet a befőttekkel?

Közelítünk már a megoldáshoz, végülis a POLCZ készétel is ,,befőtt”.
Biztosan mindenki evett már házi lekvárt, hiszen a nagyik minden évben eltettek finomságokat az éppen aktuális idény gyümölcsökből. Ezeknek persze nincsen párja és akár egy fagyos téli reggelen is a nyár ízeit varázsolják a szánkba.
A befőtteket, lekvárokat sem kell hűtőben tárolni, mégis akár évekig is elállnak a kamra polcon.
Tartósításuk nagyon egyszerű, bár sok esetben kémiai tartósítószereket is tartalmaznak.
A dunszt vagy dunsztolás kifejezést talán sokan hallották, főleg azért, mert reneszánszát éli a házi lekvárok főzése. Az elmúlt időszakban pedig még jobban föllendült ez az otthoni elfoglaltság, hiszen a kijárási korlátozás alatt sokaknak volt ideje a konyhaművészet ezen ágába is belekóstolni.
Az eljárás lényege, hogy az alaposan megtisztított üvegekbe még forrón belemerjük a felfőzött lekvárt (amiben persze a hozzáadott cukor is segít a tartósításban), majd légmentesen lezárjuk egy tetővel az üvegeket, amiket körülbelül 5 percre fejjel lefelé fordítunk. Így a hő hatására vákuum keletkezik az üvegekben. Majd visszafordítva meleg helyen (például egy takarókkal kibélelt ládában) hagyjuk, hogy kihűljenek.
Így a nyár ízeit tartósítószerek nélkül hosszú ideig élvezhetjük. 😊


Hőkezelés

Ahogy ezt a ,,POLCZ sztoriban” is olvashatjátok, minden egy lecsóval kezdődött, vagyis nem csak lekvárt, hanem akár kész ételeket is tartósíthatunk hasonló módszerrel.
A ,,hagyományos” eljárás főleg gyümölcsök tartósítására megfelelő, ráadásul az élelmiszeriparban szigorúbb szabályok is vonatkoznak rá, mint a házi befőzésekre. Az alapelv azonban nem változik, vagyis, hogy magas hőmérsékleten a romlást okozó baktériumok már életképtelenek. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy amint a hőmérséklet visszaesik és minden más feltétel is adott lesz a számukra (lsd. korábban említett körülmények), a szaporodásuk újraindul. Ezért fontos a vákuum, ami a légmentességnek köszönhetően megszakítja ezt a folyamatot.

Befőttes üvegbe zárt készételek tartósítószer nélkül

No, de akkor hogyan is néz ki ez mondjuk a POLCZ ételek főzésekor?

„Műhely titkokat” azért nem árunk el, de elmeséljük Nektek, amit csak lehet. 😉

Az élelmiszeriparban rengeteg szabályozás vonatkozik az alapanyagok tárolására, előkészítésére, magára a főzésre és annak folyamataira is, aminek természetesen meg kell felelni.
Ételeinkben különböző alapanyagok, így a zöldségek, gyümölcsök, szárazáru és egyes receptekben hús is található, amire különösen oda kell figyelni.
Főleg azért, mert a savas kémhatású gyümölcsökkel szemben például nagyobb esély van a romlásra egy zöldség vagy hús esetében, így, ha nem tökéletes a hőkezelés, sajnos az étel is megromolhat. A következményeket pedig nem is boncolgatnánk inkább…

Az otthoni hőkezeléssel szemben itt tartósan 100°C fölötti hőmérsékleten és nyomás alatt készülnek az ételek, így minden káros mikroorganizmus biztosan elpusztul, ami romlást eredményezne. A folyamat során egy meghatározott hőkezelési képlet szerint történik a termékek felmelegítése, melegen tartása és lehűtése. Az ellenőrzés a termék maghő mérésével történik.
A befőzés után pedig nagyobb számú mintát vizsgálnak egy hét termoszban töltött idő után mikrobiológiai labor mérésekkel, így igazolva, hogy sikeres volt a hőkezelés.

Talán a leírtakból is látszik, hogy ez a folyamat sokkal időigényesebb és bonyolultabb, mint az otthoni befőzés (ahol egyébként a nyomás alatti, 100°C fölötti hőmérséklet tartás is már nehézkes lenne) és nagyon sok szaktudást és odafigyelést igényel.

Ennek az eljárásnak az eredménye tehát, hogy a POLCZ készétel közel egy évig eltartható hűtés nélkül a polcokon, amikor pedig felbontjátok, 2 perc melegítés után máris kész az ebéd vagy vacsora. Mintha csak most főztétek volna. Adalékok, tartósítószerek, tejtermékek, tojás és hozzáadott cukor nélkül.
És persze így attól sem kell félnetek, hogy kiolvad a táskátokban a munkába igyekezvén…😉

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?