Lencse, ami nem csak szilveszterkor hasznos

Mai cikkünk főszereplője egy aprócska, kavicsra emlékeztető hüvelyes, amit sokáig a szegények eledeleként tartottak számon. Igen, ez bizony a lencse!
Ezt a növényt már az ókorban is termesztették és fogyasztották, még a biblia is említést tesz róla. Mégis sokáig igen megvetett étel volt, ami az előkelőségek asztalára véletlenül sem kerülhetett föl. Sőt, a gazdagság mértékegységének számított, ha valakinek nem kellett lencsét ennie.

Ennek ellenére több ókori szakácskönyv is megemlékezik róla. A görögöknél például a gyógyászat egyik kiemelt szereplője is volt, hiszen Hippokratész a májbetegnek különösen ajánlotta a fogyasztását.

Szerencsére a XVIII. századtól egyre elterjedtebb lett úri körökben is, ami egy lengyel származású francia királynénak volt köszönhető, aki rajongott érte.

Designed by 8photo

Miért is szeretjük a lencsét?


A lencse telis-tele van értékes tápanyagokkal, hiszen A-vitamint, B1-, B2-, B9-, B11-vitaminokat, kalciumot, foszfort, folsavat, káliumot, magnéziumot, cinket és vasat is tartalmaz. 10 dkg lencsében másfélszer több fehérje van, mint a marhahúsban és rost tartalma is igen jelentős (főleg hámozatlanul).

Szénhidrát tartalma ugyan viszonylag magas, de mivel a glikémiás indexe alacsony, lassan szívódik fel belőle a szénhidrát. Ezért bátran fogyaszthatják a cukorbetegek is és fogyókúrába is jól beilleszthető.

A májfunkciók javításán túl (amiről már az ókor óta van tudomásunk) sok más kedvező élettani hatással is bír, úgyhogy megéri nem csak szilveszterkor fogyasztani. 😉
Stabilizálja a vérnyomást, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, jót tesz a szemnek, csökkenti a változókor tüneteit, fokozza a férfiak termékenységét, segíti a hajnövekedést és a sebgyógyulást is.

Több fajtája is ismert, így találkozhatunk barna lencsével (vagy más néven főzeléklencsével), vörös lencsével, zöld puy-lencsével és fekete Beluga lencsével is.
A lencse nem szorul áztatásra főzés előtt, azonban egy fél órás ,,fürdetéssel” le lehet rövidíteni a főzési idejét. Ez alól kivétel a vörös lencse, ami áztatás nélkül is nagyon hamar elkészül.

Fontos tudni róla, hogy minél öregebb, annál lassabban fő meg, illetve fogyasztás után puffadást okozhat (mint a legtöbb hüvelyes). Ezért a főző vizet mindig érdemes leönteni róla, hogy ezt a kellemetlenséget elkerüljük. Lejárati ideje ugyan nincsen, de érdemes egy éven belül fölhasználni. Tárolása pedig száraz, fénytől és levegőtől elzárt helyen javasolt.
Mivel mindegyik típus főzési ideje más, ezért különböző lencsefajtákat nem érdemes együtt főzni.
Elkészítés előtt pedig mindenképpen válogassuk és mossuk át, mert a végén lencseleves helyett kőleves lesz az ebéd. 😊

A lencse számos módon fölhasználható, vagyis ,,van élet a lencsefőzeléken túl is”!

Kerülhet salátába, készíthetünk belőle isteni lencselevest (akár vöröslencse krémlevest is), de például zöldségfasírtnak is tökéletes alapanyag.
Ha szeretitek az igazán zöldséges finomságokat, ragu is könnyen készíthető belőle, ahogy a POLCZ kínálatában is találjátok.
Vegánoknak a Zöldséges lencseragut, húsevőknek pedig a Zöldséges csirkeragut ajánljuk, ha egy kis lencsés ebédre vagy vacsorára vágytok. Sőt, több BLOG cikkünkben is találtok recepteket Zöldséges lencseragu fölhasználásával, így például készíthettek belőle fasírtgolyókat, reggelire pikáns lencsekrémet vagy egy szuperjó szendvicset a hétvégi piknikezéshez!
Állítólag most hétvégén már tényleg érkezik a nyár, szóval nem árt felkészülni egy pár finomsággal a szabadtéri programokra. 😉

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?