Szójaszósz- barát vagy ellenség?

Ha ázsiai ételt készítünk, akkor a szójaszósz nagy valószínűséggel az összetevők között lesz, hiszen ez a kínai konyha elsőszámú ételízesítője. Mondhatnánk, hogy ez a kínaiak pirospaprikája. 😉
Az utóbbi időben egy igen megosztó alapanyaggá vált: van, aki arra esküszik, hogy csodaszer és akadnak, akik inkább kitiltanák a fogyasztható élelmiszerek listájáról. Nos, mint sok mindenben, szerintünk az egyensúly és a jó alapanyag igen fontos. Máris elmondjuk, miért nem olyan félelmetes ez az alapanyag, mint amennyire rossz (lehet) a híre.

Szójabab…szuperélelmiszer vagy kerülendő alapanyag?

A szójaszósz szójababból készül, ami a hüvelyesek közé tartozó növény. Kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkezik, hiszen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, nincs benne koleszterin, magas a fehérje tartalma, de többszörösen telítetlen zsírokban és szénhidrátban is bővelkedik. Nemhiába lett tehát az egyik leggyakrabban használt ,,húspótló” és kiváló tulajdonságainak köszönhetően akár szuper élelmiszernek is nevezhetnénk.
És azt tudtátok, hogy a fermentált szóját az alternatív gyógyászatban is alkalmazzák? Vagyis nem csak élelmiszerként hasznos: a tumorgyógyászat egyik hatékony kiegészítője, emellett jótékony hatással van a koleszterinszintre is.

No, de akkor mégis miért gondolják sokan kerülendő élelmiszernek?

A szója másodlagos növényi anyagokat (izoflavonokat) is tartalmaz, amelyekről állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy bizonyos körülmények között akár rákkeltő hatásúak is lehetnek. Pánikra azonban semmi ok, ugyanis a szójaszósz, tofu, szójatej vagy éppen a szójababból készülő tempeh fogyasztása semmilyen veszélyt nem jelent a szervezetünk számára az alacsony izoflavon tartalmuknak köszönhetően. Főleg, ha a napi javasolt mennyiséget nem lépjük túl. Ez 25 gramm, ami 300 gramm tofunak, vagy 800 ml szójatejnek felel meg – szerepel a „Food and Drug Administration – FDA” USA-béli egészségügyi szervezet tanulmányában.

Pácolj, süss, mártogass…a mindenre is jó szójaszósz

A szójaszósz hagyományosan erjesztési eljárással (fermentálás)készül szójabab pasztából, így, ha minőségi szójaszószt kerestek, mindenképpen érdemes odafigyelni erre. A kínai receptekben sok esetben plusz búza hozzáadásával, míg a japán receptúrák enélkül, kizárólag szójababból készülnek (tamari).
Ahogy említettük, fontos az alapanyag és az elkészítés módja, érdemes kerülni a cukrozott, vizezett szószokat is. Ezért használunk mi is a POLCZ készételekhez az itthon fellelhető egyik legjobb, ráadásul gluténmentes (tamari) szójaszószt, amit a legújabb vegán készételünkben az Édes-savanyúban is megtaláltok. Meg persze a Zöldséges csirkeraguban, ami szintén egy ázsiai ihletésű fogásunk.

Az elkészítés módja eltérhet a különböző fajták esetében, de alapvetően két nagy csoportra oszthatók a szószok: világos és sötét színűre. Míg a világosak sósabbak, könnyebbek, a sötétebb szószok gazdagabb ízvilágúak.
Itthon főleg húsokhoz, grill ételekhez, pácokhoz használják, hiszen remekül kiemeli a húsok ízét, de a hagyományos kínai ételek sorában ennél jóval szélesebb a felhasználása.

Ha megjött a kedvetek egy klassz ázsiai fogás elkészítéséhez, de nem szeretnétek vele sokat bajlódni, akkor készítsétek el ezt a mennyei és szupergyors tészta ételt, amit záróakkordként egy kis extra szójaszósszal is megbolondíthattok. 😉😋👇


18 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?