Veganuári ízpárosítás: szójaszósz és füstölt paprika

Elérkeztünk a veganuár kihívás utolsó napjához🌿👏🤩, amikor már kicsit visszatekintve értékeljük ezt a konyhai kihívásokkal és növényi finomságokkal teli hónapot.😉 Amennyire lehetett, mi is kivettük a részünket a programból: közösségi média felületeinken és blogunkon szuper receptekkel, webshopunkban pedig kihagyhatatlan vegán kedvezményekkel támogattunk benneteket (ami a mai napon még elérhető, úgyhogy érdemes lecsapni a last minute lehetőségre!😋👌💥) Utolsó veganuár tematikájú blogunkban pedig egy klasszikus alapanyagpárosítással – szójaszósz füstölt paprikával – készültünk nektek, mely füstölt barbecue ízeket csempész a húsmentes tányérra. 🤤🍽

Kreatív veganizmus a konyhában

Laikusként szeretünk úgy gondolni a vegán életmódot folytatókra, mint akik nem csak, hogy sosem esznek, még csak nem is kívánják vagy szeretik az állati eredetű termékeket.🥩🚫 Pedig sokan inkább etikai vagy környezetkímélő, mintsem ízbéli okokból kerülik a húskészítményeket, ebben az esetben pedig előfordulat olyan alkalom, amikor szívesen fogyasztanának alternatív fehérjeforrásokat. 🤓🌎🌿

A már tapasztalt vegánok elképesztően kreatív módon zsonglőrködnek a zöldséges alapanyagokkal.😍👌 Láttunk már zellerből készült baconcsíkokat, jackfruit alapú vegán tonhalat, gombából készült hurkatölteléket, a variációknak tényleg csak a képzelet és egy kis konyhai rátermettség szabhat határt.🧑‍🍳 A megfelelő hozzávalók és azok felhasználási módja mellett a fűszerezés lehet igazán a segítségünkre a „húshamisításban”. A cím után mi már nem árulunk zsákbamacskát, melyik párosítás lett a POLCZ konyhában az abszolút kedvenc.😜🏆 De lássuk kicsit közelebbről, miért!🤓

szójaszósz
Mi korábban csicseriborsós finomságunkból készítettünk vegán hamburgerpogácsát.

Fűszerezz úgy, mint Jamie Oliver

Aki látta már főzni a brit sztárszakácsot, az tudja, hogy bármilyen húshoz is nyúljon, a pácolás fázisánál tuti biztos, hogy előkerül a jó öreg szójaszósz és a füstölt paprika.🫑🔥 Ez nem is annyira meglepő, ugyanis a pulykától a sertésen át a lazacig bármihez kiváló ez a mennyei kombó, de zöldségek esetében egyaránt megteremti a hamisítatlan barbecue ízélményt.😎🌞 A főként ázsiai fogásokból ismert, sós, füstös aromájú szójaszósznak ott a helye a magyar kamrákban is, pláne, hogy gasztropárját, a paprikát illetően azért mi igencsak szakértők vagyunk.😇

Mielőtt azonban bevetjük a különféle fűszervariációkkal, azért nem árt gondosan kiválasztani, milyen típusú szósz landoljon a bevásárlókosarunkban. A POLCZ konyhában kizárólag gluténmentes verziót használunk, amely sok egyéb bolti termékkel ellentétben nem tartalmaz adalékokat, hozzáadott cukrot, tehát nem árt egy kis extra figyelem, ha főzés előtt a szószos sorba készültök szójaszemlére. 🤓🔎

Így készül a tökéletes pác

Na de lássuk, miért lett a szójaszósz és a füstölt paprika a vegán konyha páratlan párosa! Mint azt már említettük, a szójababpasztából készülő szósz intenzív aromájával kihozza az ízeket, tehát funkcióját tekintve ugyanazt a feladatot látja el, mint a mi hazai fűszerkincsünk, a füstölt paprika.🔥🫑 Mindkét hozzávaló a profi húspácok kihagyhatatlan alapanyaga, együtt pedig erőteljes, komplex ízélményt teremtenek, különösen, ha a harmadik összetevő, jelen esetben épp a hús, hiányzik a receptből.🤷‍♀️☝️ A különféle zöldségeknek a két fűszer jellegzetes zamata kölcsönöz húsokhoz hasonlatos aromát, így bátran használhatjuk őket például padlizsán, gomba, cukkini vagy tofu sütésénél is.😋🥒🔥

Marinált tofu rizzsel – Fotó: Getty Images

Nem győztünk meg? Próbáljátok ki ízgazdag szószreceptünket:

  • 100 ml szójaszósz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • 1 ek mustár
  • 1 ek őrölt füstölt paprika
  • ízlés szerint barna cukor vagy méz

A szósz összeállításához – egy kis előkészítést követően – tulajdonképpen nem kell mást tennünk, mint összekeverni a felsorolt alapanyagokat.😉👌 Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket, nyomkodjuk össze őket egy kés pengéjével, majd tegyük egy mélyebb tálkába. Locsoljunk rá szójaszószt, facsarjunk rá citromlevet, majd kanalazzuk bele a mézet, a mustárt és végül pedig egy evőkanál füstölt paprikát. A kockákra vágott tofut – vagy zöldségeket – pácoljuk be a szószba és hagyjuk hidegen 1-2 órát pihenni. 🧄🍋🧉🫑

Ez a mennyei fűszerkombináció biztosan belefér még a veganuári zárónapba!😋😍 De az sem baj, ha átcsúszik holnapra, mert zöldségekkel és hússal egyaránt kihagyhatatlan! 😉🥒🥩



15 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?