Talán a popkultúra legnagyobb chilis bab fogyasztója, Piedone felmordulna a címet olvasva 😜💪, de a klasszikus chili con carne már azelőtt is tartalmazott csokoládét, hogy Nigella, az ismert brit televíziós szakácsnő híressé tette volna. 😎👩🍳 A selymesen édeskés és csípős hozzávalók párosításának valódi hagyománya van a konyhában, olyannyira, hogy a mi POLCZ kamránkból is előkerülnek egy-egy főzés alkalmával. A közelgő csokoládé világnap alkalmából egy pikkpakk elkészíthető vegán verziót (chili sin carne) hoztunk ebből az örök kedvencből, mely főfogásként és egy laza nyári este snackmenüjeként is tökéletesen megállja a helyét. 😍👌 Azt már mondtuk, hogy mindössze néhány perc elkészíteni? 💥⏰
Barna cukor, kakaó és kávé
Mielőtt azonban megkóstolnánk ezt a kiadós finomságot, kukkantsunk bele a múlt chilis babos tányérjaiba, melyekből Mexikó északi részén és Dél-Texasban falatoztak először úgy 1850-ben. 🧐🤠 Az eredeti fogást Amerikában is marhahússal készítették, ehhez tették hozzá a környéken dolgozó mexikói munkások a maguk kis chili adagját. A szárított marhahúshoz borsót, paradicsomot, paprikát, babot és karakteres fűszereket adtak, mely hozzávalók később kultúránként és tájanként változtak. Így került a chilis babos üstbe kukorica, gomba, egyes helyeken hús helyett tofu, burgonya, a fűszereket illetően pedig édeskés összetevők, kávé, barna cukor vagy kakaó, melyektől csak még gazdagabb lesz az étel aromája. 🌽🍫🔥
Csokis vegán chilis bab tortillával és guacamoléval
Ez a vegán finomság több szempontból is tökéletes nyári recept. 🌞👌 Egyrészt a guacamole elkészítésén kívül valóban nincs más dolgotok, mint a melegítés során hozzákeverni néhány fűszert a POLCZ Chilis bab csicseriborsóhoz. Másrészt ha a forróságban kevésbé kívánjátok a kiadósabb fogásokat, tortillachipsszel falatozva egyszerű mártogatós válik ebből a laktató főfogásból. 😋 Komplett ebédnek és mutatós vendégváró falatnak sem utolsó. Enyhén csípős, krémes paradicsomos ragu, édes csokoládé és roppanós, sós tortilla izgalmas kulináris találkozása. 🤤🍲
Hozzávalók a csokis chilis babhoz:
- POLCZ Chilis bab csicseriborsóval
- kókuszolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 gramm 85%-os étcsokoládé (vegán)
- fél tk fahéj
- fél tk őrölt kömény
- egy marék friss petrezselyem
Így készült:
Egy közepes lábasban felhevítjük a kókuszolajat, majd beledobjuk az apróra vágott fokhagymagerezdeket és megpirítjuk. 🥥🧄 Ezután hozzáadjuk a POLCZ Chilis babot és miközben melegítjük, megszórjuk fahéjjal, őrölt köménnyel, majd belekockázzuk az étcsokoládét is. Amikor a csoki már elolvadt és a ragu felforrt, megszórjuk friss petrezselyemmel és félretesszük. 😋🌿
Hozzávalók a guacamoléhoz:
- 2 db érett avokádó
- 2 db paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- negyed vöröshagyma
- fűszerek: bazsalikom, petrezselyem
- fél lime leve
- egy kevés csípős paprika
- só, bors
Így készült:
Természetesen már a boltban is kaphattok készen vegán guacamole krémeket, de mi most hozunk egy szuper receptet, ha szert tennétek egy jól bevált házi készítésű variációra. 😉🥑 Az avokádót meghámozzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk és a késes aprítóba dobjuk. Mellé tesszük a paradicsomot kimagozva, megszabadítva a levétől, a fokhagymát, a vöröshagymát, a csípős paprikát és néhány csepp limelevet is csöpögtetünk hozzá. 🍅🧄 Az egészet összezúzzuk majd megszórjuk petrezselyemmel és bazsalikommal, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Szemet gyönyörködtető fogás egy nyári kerti partira 😎🌿, laza esti filmnézésre 🎬🍿 vagy akár ebéd helyett, ha valami egyszerűre, mégis különlegesre vágytok ebben a forróságban!
15 féle POLCZ étel online vásárlása