A mindenkit megsirattató hagyma

Valószínűleg a hagyma azon zöldségek közé tartozik, amit senkinek sem kell bemutatni, hiszen valamelyik formájával már biztosan mindenki találkozott élete során. A legromantikusabb filmeket megszégyenítő módon sirattat meg bárkit pár másodperc alatt, még a legkeményebb férfiakat is. Az illata is elég intenzív, csípős is és talán arról sem kell sokat mesélnünk, hogy egy jó hagymás étkezés után azért bőven elkél a fogmosás…akár többször is. 😅

Nos, valljuk be, eddig nem igazán fényeztük ezt a szegény zöldséget, de még csak most jön a cikkünk java! Ugyanis mesélünk néhány olyan hasznos infót a hagymáról, amitől biztosan megkedvelitek majd ezen rossz(abb) tulajdonságai ellenére is!

Hagyma kultúrtöténet

A hagymát a világ összes pontján ismerik és használják, hazánkban pedig a receptek nagy része valahogy így indul: végy egy közepes fej vöröshagymát… A paradicsom után a második legfontosabb zöldség, amit szinte mindenhez használunk, mondhatjuk úgy is, hogy a magyar gasztronómia oszlopos tagja. Egész éven át kapható, de idény jellegű fajtáival is találkozhatunk a boltokban.

Dél-Nyugat Ázsiából eredeztetik, és a kezdetek óta gyógyászati célokra is használták (például Kínában szívbetegségek és reuma ellenszereként is fogyasztották).

Számtalan fajtája ismert: leginkább közkedvelt a vöröshagyma, lila hagyma, póréhagyma, újhagyma, metélőhagyma (vagy snidling), mogyoróhagyma.

Nem csak a sirattatásban jó

A hagyma számtalan vitamint tartalmaz, így magas az A-, B6,- C-, és E-vitamin tartalma. Folsavat, nátriumot, káliumot, vasat is tartalmaz és magas a rost tartalma, emellett erős antioxidáns.
Kén tartalma is jelentős (ezért a jellegzetes erős illat), ezért bőrproblémák kezelésére is kiváló.

Segít a vércukor szint helyreállításában, baktérium ölő és emésztésjavító hatású, gyulladáscsökkentő, optimalizálja a koleszterin szintünket és köhögéscsillapító hatással is bír. Ugye, milyen szuper zöldség a hagyma?

Ahogy említettük, számtalan ételünk alapja a hagyma, emellett tökéletes salátákhoz, köretekhez, de fogyaszthatjuk magában is. Aki netán kerüli, mert számára nehezen emészthető, érdemes héjában megsütnie fogyasztás előtt. Így a zöldség megtart minden értékes tápanyagot, de az ereje kicsit visszavonul. 😊 A POLCZ készételek között is számtalan fogásban megtaláljátok, egészen pontosan 11 ételünkben. Egyedül a Mexikói zöldségragu nem tartalmaz vöröshagymát.

A hagyma szoba hőmérsékleten is jól tárolható, de érdemes inkább fénytől elzárva tartani, jól szellőző helyen. Emellett pedig kerüljétek el, hogy a krumplival vegyüljön, mert magába szívja a nedvességét és így hamarabb megromlik.

Na és mégis, hogyan kerüljük el a patakokban folyó könnyeinket és a kezünkön ragadó hagymaszagot?

Nos, számtalan tippet találni már, mindenkinek más vált be. Nálunk az úszószemüveg eddig működik, de például a sokak által emlegetett ,,szájunkban korty vízzel” szeletelés nem járt sikerrel.
A hagymaszagú kezek ellen pedig először hideg vizes öblítést, majd sóval való átdörzsölést és végül meleg vizes-szappanos kézmosást javasolnak.

Nektek van már bevált hagyma-mentesítő tippetek?12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?