A növényi alapú étrendek további lehetséges előnyei -hátrányai és iránymutató az étrend megfelelő felépítéséhez – 2.rész

Az előző cikkben olvashattatok a növényi alapú étrend előnyeiről és arról, hogy milyen vitaminok/ásványi anyagok bevitelét fontos monitorozni annak érdekében, hogy egészségesek maradjatok. Ebben a cikkben további ásványi anyagok és vitaminok kapcsolatát boncolgatjuk a vegán étrenddel kapcsolatban.

Továbbá olvashattok arról is, hogy milyen egészségügyi vonatkozásai lehetnek a megfelelően felépített vegetáriánus és vegán étrendeknek.

Kalcium


A legjobb kalciumforrásnak a tej és a tejtermékek tekinthetők. Éppen ezért a kalciumhiány lakto-vegetáriánusoknál ritka, vegán étrendben azonban gyakran előfordul.

Bizonyára sokan láttátok már, hogy a növényi italok kalciummal vannak kiegészítve. Fontos azonban kiemelni, hogy a kalcium hasznosulását elősegíti a D vitamin, laktóz, savas közeg, amelyek a növényi italokban nem találhatóak meg. Éppen ezért a növényi italokban található kalcium felszívódása mindössze 30%-ra tehető.

A kalcium bevitelhez ugyan a tejtermékeken kívül hozzájárulnak a zöldségek (brokkoli, rukkola), aszalványok, olajos magvak és az ásványvizek is. A felszívódás ezekből a zöldségekből azonban nem hasonlítható össze a tejtermékekben található kalcium felszívódásával.

Annak érdekében, hogy ne kelljen szembenéznünk a hosszantartó kalciumhiány következtében kialakuló csontritkulással, a kalcium szintjét is érdemes évente laborban ellenőriztetni.
Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért ne kezdjék el szedni akár labor nélkül is, amikor növényi étrendre állnak át. A válasz egyszerű, ahogyan az alacsony kalciumbevitel, úgy a túl magas kalciumbevitel is problémás lehet, ugyanis érelmeszesedést okozhat.

Jód


Az országban végzett, az ivóvizek jodidion-tartalmára vonatkozó felmérések során kiderült, hogy a hazai települések 97%-a jódhiányos.

A jód hiánya a pajzsmirigy megnagyobbodásához, golyva kialakulásához vezet.
Mivel a növényi alapú táplálkozás csekély jódtartalmú lehet, azon vegánok körében, akik egyáltalán nem, vagy nem rendszeresen fogyasztják a legjobb vegán jódforrásokat, mint amilyen a jódozott só, tengeri zöldségek, fennállhat a jódhiány kialakulásának veszélye.
A tengeri só, a kóser só és a sós ételízesítők általában nem jódozottak, és a feldolgozott élelmiszerek többségében sem jódozott sót használnak.

Cink


A fő cinkbeviteli források az állati eredetű élelmiszerek. A növényekben kisebb mennyiségben található meg a cink és hasznosulásukat rontják a szintén bennük találhat fitátok, rostok.
Szerencsére a cink hasznosulása javítható áztatás, csíráztatás, kelesztés által. Emellett a szerves savak is, mint a citromsav fokozni tudja a cink felszívódását. Így a vegteráriánus, vegán étrend cinktartalma is megfelelő lehet.
Kifejezetten jó növényi eredetű cinkforrásnak minősölnek például: szójafélék, hüvelyesek.
Tipp: A salátát locsoljátok meg egy kis citromlével, ezzel is fokozva a benne található cink hasznosulását.

C-vitamin


Külön C-vitamin kiegészítésre nincs szükség, mert a vegetáriánus, vegán étrend általában kellő mennyiségű zöldséget/gyümölcsöt tartalmaz. Ez bőven lefedi a napi szükségletet, ami (80 mg/nap). Megadózisú C-vitamin bevitel, hosszú távon egyébként is fokozza a vesekő kialakulásának kockázatát.

E-vitamin


A növényi eredetű élelmiszerek különféle E-vitamin származékokban gazadagok, így tehát a kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel biztosítható a megfelelő E-vitamin bevitel.
Ahhoz, hogy teljesértékűvé tegyük a vegán étrendet egyébként is fontos, hogy az olajos magvakat napi szinten beiktassuk az étrendünkbe, amelyek kifejezetten jó E-vitamin forrásnak minősülnek.

Vegán étrend egészségügyi vonatkozásai

A vegetáriánus, vegán étrend előnyeit, egészségre gyakorolt hatását folyamatosan vizsgálják. Folytak már kutatások a koleszterinszint, elhízás, vérnyomás, cukorbetegség, daganatos megbetegedések, csontanyagcsere kapcsán is. Nézzük, hogy mire jutottak ezek a kutatások.

Koleszterinszint


A vegán étrendet követők összkoleszterinszintje alacsonyabb.

Koleszterint az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak. A koleszterinszint eltérése tehát nagyrészt azzal magyarázható, hogy a vegán étrendet követők nem állati eredetű zsírforrásokat fogyasztanak.

A koleszterin 2/3-ad része szervezeten belül képződik, tehát genetikailag is meghatározott a mennyisége. Előfordulhat tehát vegánok körében is a magas koleszterinszint családi halmozódás miatt.

Vérnyomás


A vérnyomás tekintetében nincsenek nagyfokú eltérések a vegán és vegyes étrendet követők között. Valamint ezek az eltérések sokkal inkább vannak összefüggésben a résztvevők testtömegindexével, mintsem az étrend típusával.

Cukorbetegség


Cukorbetegek körében is vizsgálták a vegán étrend létjogosultságát. Az eredmények alapján elmondható, hogy a növényi alapú étrend hatása diabéteszben nem jelentősebb, mint a cukorbetegségben jelenleg alkalmazott diétás étrendeké.

A cukorbetegség kapcsán azonban ismét ki kell emelni, hogy a kezelésben gyakran alkalmazott metformin alapú készítmények hatással lehetnek a B12 hasznosulására.

Daganatos megbetegedések


Jelenleg az látható, hogy a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata a vegetáriánus étrendet folytatók körében kisebb. Illetve a peszkateriánus étrendet követők között kisebb a vastagbélrák kialakulásának esélye, mint azoknál, akik vegyes étrendet követnek.

Hogyan építsük fel a vegán étrendet?

  1. Kövessük itt is az okostányér útmutatásait.
  2. Fogyasszuk rendszeresen hüvelyeseket
  3. Válasszuk a szezonális, helyi zöldségeket, gyümölcsöket.
  4. A hüvelyeseket egészítsük ki gabonafélékkel és magvakkal annak érdekében, hogy a szervezetünk számára szükséges esszenciális aminosavakat biztosítani tudjuk.
  5. Nem kell minden étkezést komplettálni, elegendő a főétkezésekre összpontosítani.
  6. A salátákra csepegtessünk citromlevet, ezáltal a vas és a cink hasznosulását is fokozhatjuk.
  7. A növényi alapú tejtermékalternatívák körül válasszunk olyanokat, amelyek B 12, D-vitaminnal, kalciummal vannak dúsítva.
  8. Pótoljuk a B12 és a D-vitamint.
  9. A laborban ellenőriztessük a kalcium, vas szintjét és szükség esetén pótoljuk ezeket is.
  10. A megfelelő folyadékbevitelre is figyeljünk oda.
  11. Vegetáriánus, vegán étrend kialakításánál keressünk a témában jártas dietetikust, aki segít összeállítani a kiegyensúlyozott étrendet, ezáltal minden szükséges vitamin és ásványi anyag biztosítható a szervezetünk számára.

Jöjjön is egy gyors, laktató vegán recept, amit könnyedén beépíthettek a húsmentes napok étkezéseibe.

Bolognais Tortilla kukoricával

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 üveg Polcz bolognai zöldségragu
  • 4 db nagy méretű tk. tortilla lap
  • 100 g konzervkukorica
  • 100 g (vegán) reszelt sajt
  • 1 kis fej lilahagyma (opcionális)
  • 1 ek olívaolaj
  • Friss bazsalikom vagy petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Melegítsd fel a bolognai ragut egy serpenyőben közepes lángon. Ha sűrűbbre szeretnéd, főzd pár percig.
  2. Keverd hozzá a kukoricát, és hagyd melegedni 2-3 percig.
  3. (Opcionális) Párold meg a lilahagymát egy kevés olívaolajon, majd add hozzá a raguhoz.
  4. Melegítsd fel a tortilla lapokat egy száraz serpenyőben vagy mikróban, hogy rugalmasabbak legyenek.
  5. Töltsd meg a tortillákat a bolognais-kukoricás keverékkel, majd szórd meg reszelt sajttal.
  6. Hajtsd félbe vagy tekerd fel, és ha szeretnéd, pirítsd meg mindkét oldalát serpenyőben, hogy ropogós legyen.
  7. Szórd meg friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel, és tálald forrón.

Tippek:

  • Ha szereted a csípőset, tehetsz bele jalapeñót vagy chilit.
  • Kiegészítheted friss paradicsommal vagy tejföllel a tálaláskor.
  • Ha quesadilla-stílusban készíted, a tölteléket két tortilla közé teheted, majd serpenyőben mindkét oldalát megsütheted.

Egy adag tartalmaz: 403 kcal
18 g zsír
41 g szénhidrát
17 g fehérje

Pallagi Alexandra, dietetikus


források:
(MDOSZ, 2019)
(Táplálkozási Akadémia, 2023)
(Okostányér.hu, 2020)

https.//akjournals.com/view/journals/650/163/15/article-p575.xml
http://etk.pte.hu/public/upload/files/A_klinika_taplalkozastud_alapjai.pdf
https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/plant-based-protein-all-you-need-to-know-to-get-enough-of-it
https://www.bda.uk.com/resource/introducing-the-vegan-eatwell-guide.html
https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2019/10/novenyi-alapu-etrendek-taplalkozastudomanyi-megitelese_allasfoglalas_mdosz_2019.pdf
https://www.okostanyer.hu/wp-content/uploads/2021/11/OKOSTANYER_felnott_A4_2021.pdf

VEGÁN POLCZ ételek online vásárlása

20 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?