A vitaminbomba kápia paprika

Új hónap, új POLCZ alapanyag érkezik, vagyis elhoztuk a ,,Tudtad-e?” sorozatunk következő részét.

Ezúttal a főszereplőnk nem más, mint a kápia paprika!

 

Kezdjük az alapoktól, vagyis érkezzen egy kis ,,paprika őstörténet”

Ez a zöldség Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, már az inkák is ismerték és termesztették. Nem is olyan nehéz ezek után kitalálni, hogy Európába Kolumbusz hajóján érkezett.

Kezdetben leginkább dísznövényként volt elterjedt, színes bogyója miatt kedvelték.

Fűszerként, illetve ehető zöldségként csak később lett ismert, hiszen korábban mérgezőnek hitték.
Milyen szerencse, hogy kiderült, nem az. 😉

Hazánkban elsősorban Szeged, illetve később Kalocsa térsége lett ismert a paprika termesztésről, a piros fűszerpaprika igazi hungarikummá vált és a magyar konyha egyik alapja.

 

Designed by Evening_tao / Freepik

 

Tv, alma, cseresznye, kápia…

Számos paprika fajtát ismerünk, így létezik TV paprika, almapaprika, cseresznye paprika, pritamin, chili, jalapeno, habanero…és a mostani cikkünk főszereplője, a kápia paprika is.

A különböző fajták eltérő méretűek és színűek lehetnek, vannak csípősek és édesek is. A csípősségüket az adott paprika fajta kapszaicin tartalma határozza meg, ez az anyag ugyanis hő- illetve fájdalomingert vált ki a szervezetben. Emiatt érezzük, hogy lángol a fejünk egy jó chili után. 😉

Az viszont mindegyik paprika fajtáról, így a kápia paprikáról is elmondható, hogy dúskálnak a vitaminokban. Magas a C-vitamin tartalmuk (itt jön a képbe Szentgyörgyi Albert, aki nem szerette a paprikát, de a reggeli mellé mindig került a tányérjára. Mivel nem tartotta túl sokra ezt a zöldséget, megvizsgálta a laborjában, hátha mégis jó valamire. Így derült ki, hogy magas az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin tartalma), illetve gazdagok kalciumban, foszforban, káliumban és béta-karotinban is.
Ezen felül bioflavonoidokat és provitaminokat is tartalmaznak.
Azon túl, hogy tele vannak értékes vitaminokkal, a koleszterin szint csökkentésében is szerepet játszanak, továbbá serkentik az anyagcserét és szabályozzák a vérkeringést is.

 

A varázslatos kápia paprika

A kápia paprika vastag húsú, megnyúlt és lapított formájú zöldség, erős piros színnel és édeskés ízzel.
Ennek a fajtának a legnagyobb a cukor tartalma (100 gr paprika kb. 20kcal cukrot tartalmaz, akárcsak a legtöbb salátazöldség), azonban nem kell félni tőle, mert még így is könnyen diétába illeszthető. Cukortartalmának köszönheti, hogy grillezve is zamatos marad az íze.

Hetekig megőrzi a frissességét állagromlás nélkül, sőt vitamin tartalmát sem veszíti el. Rendkívül sokszínűen fölhasználható, így salátákhoz, lecsóba, sütve vagy akár töltve is fogyasztható.

 

Most már talán érthető, miért is kedveljük annyira ezt a paprika fajtát és miért használjuk olyan sok POLCZ ételben is. 😉
A C-vitamin jótékony hatásait talán nem kell bemutatni senkinek, így ha esetleg felvérteznétek az immunrendszereteket a betegségek ellen, most már tudjátok, hogy ebben a POLCZ is segítségetekre lehet! Ha tutira akartok menni, válasszatok az alábbi 6 ételünk közül, ezekben biztosan lesz kápia paprika:

 

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?