Adalékmentesen – avagy vissza a gyökerekhez

,,Vissza a gyökerekhez” – sokszor halljuk ezt a kifejezést.  A POLCZ ételekkel kicsit mi is visszanyúlunk a ,,régi szép időkbe”, amikor még leginkább adalékmentesen készültek a finom ebédek és vacsorák.
Most elmeséljük, miért döntöttünk így, avagy érkezik egy újabb ,,POLCZ sztori”!

Egyszer volt, hol nem volt…

Talán sokaknak megvan az az élmény, amikor gyerekként reggelire bevágott egy nagy pohár friss tejet lekváros kenyérrel, vagy nyaranta a fáról eszegette a gyümölcsöt és utána vígan játszott egész nap.
Nos, ez a kép ma is megállná a helyét, bár némiképp módosítva, hiszen egy ilyen ,,menüsor” után nem biztos, hogy a legtöbbünknek vidám lenne a játék. 2020-ban ez inkább növényi tejjel, gluténmentes kenyérrel és százszor megmosott, gondosan válogatott bio piacos gyümölcsökkel működne.

Sajnos az évek alatt egyre nagyobb mértékben ütötték föl a fejüket a különféle ételintoleranciák és allergiák, emellett pedig az elhízás is aggasztó méreteket ölt.
De, ha ugyanazt esszük, mint pár tíz évvel ezelőtt, akkor mégis mi történhetett? Talán az életmódunk változott? Vagy ennyire felgyorsult volna a világ és megnőtt a népesség, hogy nincs elég ,,természetes” élelmiszer?

Nos, a válasz igen összetett, mondhatnánk, hogy talán mindegyik tényező közrejátszik. Annyi bizonyos, hogy a mai élelmiszerek jelentős része sajnos már nem az, amit kiskorunkban fogyasztottunk.


Designed by Freepik


Mi is az az adalék?

,, Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket normális esetben nem fogyasztanak élelmiszerként, de bizonyos technológiai célok megvalósítása érdekében szándékosan adnak az élelmiszerekhez. ” – olvashatjuk a www.tudatosvasarlo.hu cikkében.

Elsőre nem is gondolnánk, de több száz (egészen pontosan 319) anyag gondoskodik arról, hogy az élelmiszerek, vagy az alapanyagok könnyen, gyorsan, jól használhatók, vagy éppen étvágygerjesztők legyenek a fogyasztók számára. Esetleg jó sokáig elálljanak, vagy látszólag kicsattanjanak az egészségtől.
Ebből a gyors (és persze nem teljes) felsorolásból is látszik, hogy szinte kikerülhetetlen a jelenlétük az élelmiszeriparban.
Ahhoz, hogy valami fölhasználható élelmiszer-adalékanyag lehessen, természetesen egy szigorú ellenőrzésen kell átesnie, ahol bebizonyosodik többek közt, hogy nem ártalmas az egészségre, illetve nem szolgál a vásárlók megtévesztésére sem (például nem növeli a tészta sárgaságát, ezzel arra utalva, hogy több tojásból készült, mint valójában).

De miért is nem készül minden élelmiszer adalékmentesen?

Ahogy ezt korábban említettük, számos oka van annak, hogy az élelmiszeripar adalékokat használ.
Eladhatóbb, vásárlásra ösztönzőbb ételek kerülnek így a polcokra, megspórolható pár költségesebb alapanyag, esetleg gyorsabb az előállítás, vagy éppen tartósabb a végeredmény.

Természetesen a fogyasztói igények is változtak, talán már el is felejtettük, milyen, ha például a méz cukrosodik és összeáll, vagy éppen a zöldséges ládákban nem tökéletesen formás termések néznek vissza ránk.
Ugye Ti sem szeretitek, ha hatalmas só tömbök keletkeznek a zacskóban? (Pedig ez lenne a természetes.) Semmi gond, a csomósodásgátló megoldja, hogy ne álljon össze a só!
És mi a helyzet az ínycsiklandó füstölt sonkával? Egy jól irányzott füst aroma és máris a szánkban a mesés íz (hosszadalmas füstölés helyett).
Nem szeretitek, ha túl folyós a tejszín? Gond egy szál se, egy kis zselésítőanyag és kész a tökéletes állagú, sűrű krém.
Jó lenne, ha minden paradicsom ugyanolyan piros és szép kerek lenne (ahelyett, hogy egyik-másik kilóg a sorból, esetleg picit világosabb, mint a társai)? Egy kis génmódosítás és megvan a kért eredmény!

Kész termékekben és alapanyag szinten is számos élelmiszerben megtalálhatók különféle adalékanyagok, amik már az életünk részévé váltak. Tartósítószerek, ízfokozók, állagjavítók, mesterséges színezékek…És ez mára már szinte természetes lett.

Persze, mondhatnánk, hogy ha ezek már forgalomba kerültek, akkor az egészségünkre biztosan nem ártalmasak. Vagy mégis?
Térjünk csak vissza egy kicsit a korábban fölvázolt allergiás témakörre.

Főleg a tartósítószerek okozhatnak például allergiás reakciókat, akár önmagukban, vagy egy másik összetevővel kölcsönhatásba lépve. Ezt a betegséget additív allergiának nevezik, amit különösen nehéz diagnosztizálni, hiszen sokszor az élelmiszerekben nehéz föllelni a kiváltó allergént a sok adalékanyag között.
Egy amerikai kutatás szerint pedig a nátrium-glutamát (ami az egyik leggyakrabban használt ízfokozó) például egyértelműen súlynövekedéshez vezethet.

Jogos a kérdés, hogy ha mindenhol adalékokba ütközünk, lehet-e manapság ezek nélkül étkezni? Főleg, ha ezek mégsem olyan jók a szervezetünknek.
Nos, aki ismeri a POLCZ ételeket, most biztosan rávágja, hogy persze! Hiszen a mi ételeink is adalékmentesen készülnek. 😉


POLCZ készétel – adalékmentesen


Adalékmentesen? Biztos ez?

Sokszor hangoztatjuk, hogy az ételeink úgy készülnek, mintha egy gondos háziasszony készítené őket. Persze a mennyiségek elég eltérőek, de abban mindenképpen egyezik a két metódus, hogy mi is ugyanolyan gondossággal válogatjuk össze a hozzávalókat, mint egy háziasszony (vagy egy férj, hogy az urakat se hagyjuk ki 😉) a családi ebédhez.
Csak olyan alapanyagokat vásárolunk az ételekhez, amik rendelkeznek a megfelelő tanúsítványokkal és már alapanyag szinten is odafigyelünk arra, hogy ne legyenek megtűzdelve mindenféle fölösleges adalékkal. Akárcsak a háziasszonyok, mikor végigböngészik a termék összetevőket a boltok polcain.

Így például a sóban ne legyen csomósodásgátló, vagy a mustárban ne legyen tartósítószer.
Füstölt tarjából is természetesen olyat vásárolunk, aminek a feldolgozása hagyományos alapokra épül. A gombóc színhúsból készül, amit mi darálunk le. Nálunk biztosan nem fogtok a ,,csontokról mechanikus úton lefejtett hús” fogalmával találkozni. 😉

Emellett természetesen mi sem adunk az ételekhez plusz adalékokat, így az ízeket a valódi alapanyagok, fűszerek adják. Sőt, tartósítószert sem találtok a POLCZ ételekben, de erről már egy korábbi bejegyzésünkben meséltünk. 😊
Mivel jó alapanyagokból dolgozunk, ezért nincs szükségünk plusz ízfokozókra, állagjavítókra sem.
Akárcsak a ,,régi szép időkben”.

Költségesebb, több utánajárást igényel, de úgy gondoljuk, megéri. Hiszen ,,az vagy, amit megeszel”. Mi pedig örülünk neki, hogy egyre többen szeretitek az ételeinket és választjátok őket akár a rohanós, vagy éppen a lusta napokra, netán kirándulásokra, hogy ilyenkor is adalékmentesen tudjatok étkezni!


12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?