A január mindig a nagy változások, váltások, új célok kialakításának ideje volt. Az emberek sokkal nyitottabbak ilyenkor az életmódváltásra, egészséges táplálkozás kialakítására és a kísérletezésre.
2014-ben az Egyesült Királyságban épp ezt használta ki egy jótékonysági szervezet és útjára indította a Veganuary-t. A kampány célja az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét az állat-, és környezetvédelem fontosságára.
A vegán januárhoz kapcsolódó cikksorozatban arról olvashattok, hogy mit is értünk egyáltalán vegán, vegetáriánus étkezés alatt. Szó lesz arról, hogy előnyökkel járhat-e az, ha részben vagy egészben kizárjuk az állati eredetű termékeket az étrendükből. Egészségesebbek leszünk-e attól, ha nem fogyasztunk állati eredetű élelmiszereket, illetve arra is kitérünk, hogy milyen hátrányokkal járhat egy nem megfelelően összeállított vegán étrend.
Kezdjük azzal, hogy megnézzük, hogyan is függ össze a táplálkozás és a környezetvédelem?
A Föld lakossága nagy ütemben nő, az ezzel együtt járó nagymértékű élelmiszertermelés és élelmiszerpazarlás pedig nagy szerepet játszik a klímaváltozásban és a környezetszennyezésben.
Étrendünk szerves részét képezi a hús, illetve a tejtermékek, melyek nagy szénlábnyommal rendelkeznek. Az állattenyésztés a közlekedéshez hasonlóan évente 15 százalékkal járul hozzá a világ üvegházgáz kibocsátásához.
Ennek hátterében az áll, hogy a kérődző állatok metánt bocsátanak ki, ami a szén-dioxidnál sokkal erősebb üvegházgáz.
Ugyan a mezőgazdaság igyekszik lépést tartani a növekvő igénnyel, várhatóan nem tudja kielégíteni azt az élelemigényt, ami lehetővé tenné a Föld teljes lakosságának ellátását.
Ez milyen következményekkel jár?
- A haszonállatok tartásának mértéke megnő – metánkibocsátás tovább emelkedik.
- Több termőföldre van szükség –trópusi esőerdők tizede eltűnik az erdőirtások következtében – nő a széndioxid kibocsátás és sok élőlény otthona szűnik meg, ezáltal a biológiai sokszínűség is csökken.
Mértéktartóbb fogyasztással azonban, a húsok és tejtermékek fogyasztásának csökkentésével, túlfogyasztás kerülésével csökkenthetjük a környezet terhelését.
Sokféle ok miatt vált valaki vegetáriánus vagy vegán életmódra, nem minden esetben a környezet védelme a fő ok, de az tény, hogy ezzel a környezet terhelését is csökkentik.
Ezen étrendek elterjedése köszönhető többek között annak is, hogy több kutatás látott napvilágot arról, hogy a kevesebb hús fogyasztás pozitív hatással van az egészségünkre.
Na de mire is gondolunk, amikor vegetáriánus, vegán étkezésről beszélünk?
A vegetáriánus étkezésnek ma már számos irányzata létezik, lehet, hogy épp nem is tudtok róla, de ti is az egyik alfaját követitek azzal, hogy bizonyos állati eredetű ételeket kihagytok az étkezéseitekből. A következő csoportosításban a különböző irányzatokat láthatjátok.
I. Semi-vegetáriánus/flexitariánus étrend
Az irányzatot követő nem zár ki egyetlen állati eredetű forrást sem, csak csökkenti azok arányát, mennyiségét.
II. Pollotariánus étrend
Növényi alapú étrend mellett a szárnyasok húsa (csirke/pulyka) fogyasztható.
III. Pescatriánus étrend
A növényi alapú étrend halakkal egészíthető ki.
IV/1. Lakto-ovo vegetariánus étrend
Növényi alapú étrend mellett a tej/tejtermékek és a tojás is megengedett.
IV/2. Lakto-vegetáriánus étrend
Növényi étrend mellett a tej és tejtermékek fogyaszthatóak, tojás azonban nem.
IV/3. Ovo-vegetáriánus étrend
A tejtermékek nem, de tojás fogyasztható a növényi alapú étrend mellett.
V. Vegán irányzat
Kizárólag növényi eredetű élelmiszerek fogyasztását engedélyezi, az állati eredetű termékek még közvetett formában sem lehetnek jelen az étrendben.
Az étrenden túl kerülendők az állati „közreműködéssel” készült eszközök, ruhák (szőrme, bőr, állatokon tesztelt kozmetikumok) is.
*méz = virágporból van, de állati közreműködéssel jön létre, ezért sok vegán mézet sem fogyaszt.
A vegánság tehát egy életmód, amely nem csupán az állati eredetű élelmiszerek mellőzésére épül, hanem a természet és a környezet védelmére is törekszik, miközben határozottan elutasítja az állatok bármilyen formájú kihasználását.
A vegán étrendet is tudjuk még tovább bontani, beszélhetünk nyers vegán és fruitariánus ágazatról.
VII. Fruitizmus (Fruitariánusok=gyümölcsevők)
Nyers zöldségek, gyümölcsök, magvak, olajok fogyaszthatók. A gabonaipari termékek azonban már nem engedélyezettek ennél a típusnál.
Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy milyen előnyökkel jár a vegán étrend és milyen veszélyeket rejthet, akkor olvassátok el a következő cikkünket is!
Pallagi Alexandra, dietetikus
források:
(MDOSZ, 2019)
(Táplálkozási Akadémia, 2023)
(Okostányér.hu, 2020)
VEGÁN POLCZ ételek online vásárlása
20 féle POLCZ étel online vásárlása