Gombapörkölt, rántott gomba, gombakrém leves, gombás rántotta, bakonyi szelet, töltött gomba…ha ezekre a mennyei gombás ételekre gondolunk (miközben összefolyik a nyál a szánkban😋😅), akkor szinte biztos, hogy a csiperkegomba fog eszünkbe jutni.
Ez nem is csoda, hiszen ezt a közismert, enyhe ízvilágú gombát egész évben beszerezhetjük minden zöldségesnél és a szupermarketek pultjairól, így legtöbbször ez kerül a kezünk ügyébe.
Amellett, hogy finom és rendkívül sokrétűen felhasználható, természetesen a beltartalmi értékei sem utolsók, tartsatok velünk és máris elmesélünk mindent!
Csiperke vagy sampinyon?
A csiperke egy összefoglaló név, ez a gombák Agaricus fajtájának közel 300 tagját számláló csoportját jelöli. Ezek között számtalan fajta ehető, amik közül a két leggyakoribb a mezei és a kerti csiperke.
Kalapjuk fiatalon selymes fehér, domború, akár a 10-12 cm-es átmérőt is elérhetik (míg erdei társaik akár a 20 cm-t is). Vadon növő fajtáikkal a kertekben, mezőkön, erdőkben egy-egy kiadós esőzés után biztosan találkozhatunk. FONTOS, hogy ha gombászni támad kedvetek, akkor csak szakemberek által bevizsgált gombákat használjatok fel otthon, ugyanis könnyen összetéveszthető a fehér lemezű mérgező galócákkal!
A boltokban leginkább fehér, illetve barna változatával találkozhatunk, amik ízükben nem térnek el markánsan egymástól. Az első termesztett csiperkékről az 1600-as évek Franciaországában esik írásos említés, így sok helyen a mai napig champignonnak, vagy sampinyonnak is hívják a gomba francia elnevezése nyomán.
Jöhet egy kis gombapörkölt?
Tudtátok, hogy a gombát nem is kell meghámozni? Elegendő, ha megmossuk vagy átsúroljuk őket és már készülhet is belőlük a sok finomság!
A piacról hazatérve érdemes őket papírba vagy vászonzacskóba csomagolni (a műanyag helyett), így frissebbek maradnak és jó, ha mielőbb fölhasználjuk őket. Ha mégis csak később készülne az a bizonyos gombapörkölt, akkor 1-2 napnál tovább ne várjatok vele.
Ha már érzitek a szátokban a mennyei gombapaprikás ízét, akkor nem is csigázunk titeket tovább, megosztjuk veletek Czakó Dóri táplálkozási tanácsadó receptjét, ami a Tudatos tányér csomagunkban is helyet kapott.
Készítsétek el, szupergyors és mennyei finom!
Hozzávalók (2 adaghoz)
- 500 g csiperkegomba
- 140 g rizs
- csemege/kovászos uborka vagy bármilyen, tartósítószer-mentes savanyúság
Így készítjük
egy pohárkába kimérjük, egy szűrőben alaposan leöblítjük és dupla adag vízbe feltesszük főni a rizst. Felforraljuk,majd alacsony lángon, lefedve tovább főzzük. Amikor az összes vizet beszívta, akkor van kész. Utólag sózzuk, fűszerezzük és miközben fő, kevergetésre sincsen szükség.
Közben egy tapadásmentes serpenyőbe tesszük a Kennivaló vegán kencét és alágyújtunk. Mehet rá a meghámozott, leöblített, felszeletelt gomba, ami előbb levet ereszt, majd addig kevergetjük amíg meg nem puhul és be nem sűrűsödik a szószunk és már kész is!
Csiperke – a kis szuperhős
Ahogy említettük, a csiperke önmagában sokkal több, mint egy finom étel, hiszen akár szuperélelmiszernek is nevezhetnénk! Magas fehérjetartalmának köszönhetően a vegán étrend egyik alappillére is lehet, de természetesen húsfogyasztóknak is jó szívvel ajánljuk. Emellett alacsony a zsír tartalma, ami diétázóknak, sportolóknak is igen előnyös.
Vitaminokban (B2-, C-, D-, E-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, folsav, cink, réz, szelén, vas) gazdag, így szervezetünkre is remek hatással van. Érdemes rendszeresíteni az étrendben, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében is segít, de emellett a koleszterinszintet is csökkenti és antioxidáns tartalmának köszönhetően a daganatos betegségek leküzdésében/megelőzésében is szerepet játszik.
Jó hír, hogy ha nem bajlódnátok az amúgy rövid idő alatt elkészülő gombapörkölt receptünkkel, akkor az egyik legújabb fogásunkban, a Magyaros babraguban már elkészítve is megtaláljátok! Ez a tartalmas, magyaros ízvilágú és igen laktató étel az egyik személyes kedvencünk lett, amit akár két személyre is kitálalhattok egy kis főtt tojással és pirítóssal.
18 féle POLCZ étel online vásárlása