Tudod milyen a sült műzli? Kicsit furán hangzik, igaz?
Pedig már szinte mindenki hallott róla, sőt fogyasztotta is, hiszen ez nem más, mint a granola!
Számtalan szuper dolgot hallunk és olvasunk erről a ropogós finomságról, ami reggelire egy igazi energiabomba, de akár nasinak is tökéletes.
Tejjel, növényi italokkal, joghurttal, zabkásával, gyümölcsökkel is fogyasztható, így aztán meg végképp nagyon laktató és tápláló lesz a napindítás.
De mi is az a granola?
,, Az igazi granola több, mint gabonák és magvak keverékének sült verziója…. A granola a természet ízeinek tökéletes harmóniája: a gyümölcsök és a magvak ideális arányú keveréke az, ami a különleges ízt nyújtja…” – áll a Viblance cikkében.
Ennek a ropogós reggeli finomságnak zabpehely az alapja, amihez magvakat, gyümölcsöket, fűszereket, egy csipet olíva olajat és egy kis édesítő anyagot kevernek (jelen esetben agavé szirupot), majd mehet a keverék a sütőbe.
De miért is jobb ez, mint mondjuk egy ,,sima” műzli?
A gabonapehelynél nagyobb a tápanyag tartalma és sokkal kisebb a cukor tartalma, a műzlinél pedig sokkal finomabb.
Granola – nem csak reggelire
Az a szuper ebben a ropogós finomságban, hogy nem csak reggelire ehetjük. Persze lehet ropogtatni két étkezés között is, de ennél azért izgalamsabb dologgal készültünk Nektek. 😉 Ezúttal ugyanis süti alapanyagként használtuk!
Ezek a klassz kis gyümölcsös-joghurtos kosárkák granola ,,alappal” készültek, a receptért már nem is kell olyan sokat görgetnetek. 😉
Jelen esetben a granola (más hozzávalókkal összekeverve) a desszertünk alapja lesz, vagyis ez lesz maga a kosárka.
A tölteléket pedig mindenki ízlése szerint kiválaszthatja, mi ezúttal a szezonalitásra helyeztük a hangsúlyt, így finom, őszi gyümölcsöket választottunk.
Hozzávalók:
- méz (vegán verzióban ez lehet például agavé szirup is)
- mogyoróvaj
- natúr joghurt (növényi joghurtra is cserélhető)
- szőlő, őszibarack és körte.
Elkészítés:
a granolákat robotgépbe adagoljuk, majd hozzákanalazunk 2-3 evőkanál mézet, illetve 2 evőkanál mogyoróvajat.
Ezt a keveréket addig aprítjuk, amíg ragacsos morzsává nem áll össze. Érdemes hagyni benne ropogós darabokat is: akkor jó az állaga, ha kicsit ragacsos, jól formázható, de még nem teljesen massza állagú.
Ha kevésnek érzitek a ,,ragacsoló anyagot”, adjatok hozzá bátran még egy kis mézet vagy mogyoróvajat!
Ezt a ragadós morzsát egy muffin sütőbe adagoljuk (körülbelül 1-1,5 púpos evőkanálnyi morzsa megy egy formába), majd egy kisebb pohárral kosárkát formázunk belőlük (ezt akár kézzel is megtehetjük, ha nincs ilyen kisméretű pohárkánk).
Ezután mehetnek is a sütőbe, 5-8 perc alatt 180 fokon megsülnek a kosaraink.
Ezután hagyjuk őket a formában kihűlni, majd óvatosan vegyük ki őket, nehogy eltörjenek.
Ha ezzel is megvagyunk, kanalazzunk mindegyikbe egy kis natúr joghurtot, majd mehet a tetejére a sok finom gyümölcs kedvünk szerint!
Mennyei krémes, ropogós és gyümölcsös nassolnivaló, ráadásul a fölösleges adalékoktól sem kell tartanunk.
Bónusz TIPP: betöltés után érdemes gyorsan befalni a kosárkákat, mert a granola kosár viszonylag hamar átnedvesedik a joghurttól. 😉 Mondjuk nekünk nem volt ilyen problémánk, mert hamar elfogyott, de hátha Nálatok tovább bírja ez a süti. 😊
12 féle POLCZ étel online vásárlása