Lehet a konzerv szeretnivaló?

A ,,konzerv” szó hallatán általában mindenkiben felsejlik egy-egy régi emlék biciklitúrákról, kempingezésekről, osztálykirándulásokról…
Persze ezek az ebéd/vacsora emlékek legtöbbször nem éppen jó élményekkel párosulnak, hiszen valljuk be, talán nem életünk gorumet élményét adta 1-1 ilyen konzerv.
Pedig van egy jó hírünk! Igenis lehet a konzerv szeretnivaló!

A mai napig egy jelentős részét képezik a bolti kínálatnak, így kaphatunk halat, zöldségeket, gyümölcsöket, szószokat vagy éppen készételeket is konzerv formájában. Utóbbit sokan messziről elkerülik a boltban, de van, aki előszeretettel fogyasztja őket.

Pár hónappal ezelőtt, a vírus miatti korlátozások alatt a tartós termékek eggyel nagyobb népszerűségnek örvendtek. Sokan igyekeztek lecsökkenteni a heti többszöri vásárlást, így tartósabb ételeket vagy alapanyagokat táraztak be otthonra.

De vajon akkor jók-e a konzervek vagy sem?

Nos, talán, mint mindenben, ebben a kérdéskörben sincs univerzális ,,igen” vagy ,,nem” válasz. De azért igyekszünk a végére járni.

Mielőtt azonban elmerülnénk ebben a kérdésben, kicsit járjuk körbe, mi is az a konzerv?


A konzerv, illetve a konzerválás folyamata Nicolas Appert találmánya. Nicolas a XVIII. század végén kísérletezett azzal, hogy „szorosan ledugaszolt, vastag falú üvegpalackokba rakott különféle élelmiszereket hosszabb-rövidebb ideig forrásban lévő vízfürdőben tartott”. (Farkas József: A hőkezeléses élelmiszer-tartósítás múltja és jelene, 1996)

Az 1800-as évek elején már a francia haditengerészek is fogyasztották tartós élelmiszereit a hosszú hónapokig tartó hajóútjaik során és úgy tűnt, ez a módszer beváltja a hozzá fűzött reményeket. Az ételek ugyanis nem romlottak meg.
Appert találmányát nem szabadalmaztatta, sőt, könyvet is kiadott a metódusról, így pár évvel később megtette más helyette. Peter Durand ekkor már nem csak üveg edényeket, hanem cserepet és fém dobozt is használt konzerválásra. 1817-ben pedig létrejött munkája nyomán a történelem első konzerváló üzeme is.

Azóta a ,,konzerv” fogalma egyet jelent a (főleg) fém dobozba zárt ételekkel, amik akár évekig is elállnak a polcon.

A konzerválás lényege az, hogy az alapanyagokat, illetve ételeket tartósítószerek nélkül, csupán a ,,hagyományos” befőző eljárással (amiről már korábban született is egy cikkünk 👉 itt tudod elolvasni) megőrizzék úgy, hogy egy légmentes közegbe kerülnek az ételek.
Persze a szavatosságuk nem végtelen, hiszen ez attól is függ, mi kerül a dobozokba. A hús, illetve a zöldség konzervek eltarthatósága hosszabb, ez akár 3-4 év is lehet, a gyümölcs és a savanyúság eltarthatósága nagyjából 1,5-2 év.

Fontos azonban itt is megjegyeznünk, hogy a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő két külön dolog, amit mégis sokszor összekevernek.
Az előbbi egy garancia a gyártó részéről, hogy a terméke a javasolt tárolási körülmények mellett (általában száraz, hűvös helyen) a megadott időn belül egy általa ígért minőséget ad majd számunkra. Ezt a feliratot a hosszabb ideig eltartható élelmiszerek esetében alkalmazzák.
Persze, ha véletlenül a szekrényben a hátsó sarokban kicsit tovább hánykolódik egy konzerv és pár hónappal túllépjük a minőségmegőrzési időt, akkor sincs gond. Ebben az esetben azonban előfordulhat, hogy az étel élvezeti értéke csökken (például átveszi a tárolódoboz ízét, vagy esetleg megváltozik az állaga). Viszont a bepókhálósodott, rég elfelejtett és lejárt konzervektől érdemes megválni.

A fogyaszthatósági idő jelölést a gyorsan romlandó, néhány napos lejárati idejű termékek esetében használják. Lejárati idő után ezeket az élelmiszereket nem ajánlott elfogyasztani, mert akár megbetegedéseket is okozhatnak.

Sokáig eláll, de ettől jó dolog a konzerv vagy nem?

Nos, mint minden más terméknél vagy éppen ételnél, ebben az esetben is fontos, hogy jót válasszunk. Érdemes átböngészni az összetevő listát, hiszen sok esetben például a gyümölcs konzervek hozzáadott cukorral készülnek (ami egy plusz ,,tartósítószer” is egyben). Vagy éppen a készételekhez az alapanyagokon keresztül adalékanyagok kerülnek.

Image by monicore from Pixabay

Mindezek mellett a konzervek nagy részébe frissen és gyorsan kerülnek bele a zöldségek, gyümölcsök. Ez például a mai kor fejlettségének köszönhető, ahol akár 2-3 óra alatt is elkészülhet egy zsenge borsós konzerv, annak finom ízével, zamatával és hasznos beltartalmával együtt.

A konzervek negatív élményhez való társítása valószínűleg legtöbb esetben a készételekhez kötődik, ahol az utóbbi években talán sok esetben markáns minőségi romlás is megfigyelhető.
Valószínűleg egy fincsi ananász konzerv azért előbb landolna a bevásárló kosárban, mint egy pacalpöri a készétel részlegről, nem? 😉

Mint sok minden más területen, a tömeggyártás hatásai és a folyamatos ár verseny ezt a szegmenst is utolérte. A gyártók nem feltétlenül a minőségi alapanyagokra helyezik a hangsúlyt, vagy éppen kevesebb alapanyaggal dolgoznak.
Így lesz gyerekkorunk kempinges babkonzervéből szépen lassan szószos bab, ha kimarad belőle a zöldség, a helyét pedig fölváltja a víz és egyéb sűrítőanyagok, mint a keményítő.

Jó hír, ahogy az előzőekben említettük, akadnak azért pozitív kivételek a boltokban a ”konzerv utca” polcain. 😉

A legfontosabb mindenesetre az, hogy tájékozódjunk a dobozokon látható összetevő listáról, hiszen minden az alapanyagoknál kezdődik!
A POLCZ készételek, habár nem fém dobozba kerülnek, mégis konzervek. A tartósítási metódus ugyanaz. Ételeink esetében pedig nem kell attól tartanod, hogy kispóroljuk a finom alapanyagokat. Viszont extra adalékokkal nem turbózzuk föl! Ezekben az üvegekben csak valódi, gondosan összeválogatott alapanyagokat találsz, amik a konzerválás metódusának köszönhetően egy évig is elállnak.

POLCZ – a szeretnivaló konzerv

Szeresd meg velünk a konzervet!


A konzerv ételek, ahogy a korábbi leírásból is látszik, egyáltalán nem ördögtől valók, sőt, sok esetben hasznos tápanyagforrást jelenthetnek. Főleg, ha esetleg nincs lehetőségünk friss alapanyagok beszerzésére, vagy éppen a téli szezonban kisebb a választék.

Persze akkor is hasznosak ezek az ételek, ha csak egy gyors főzésre van idő, vagy netán még arra sem. 😉
A konzerv már nem szitokszó, válassz jól és használd őket bátran!

A POLCZ konzerv pont #nekedvaló, ha egy rohanós munkanap után már nincs kedved bevásárolni és főzőcskézni este a konyhában, vagy ha fontos számodra, mivel táplálod a tested.

#szeretnivaló, mert valódi alapanyagokból készül, mintha otthon főzted volna, és #táskádbavaló, mert bárhova magaddal viheted!

Konzervre fel!12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?