Borsófőzelék és minden azon túl

A borsófőzelék talán hasonlóan megosztó gyerekkori étel, mint a spenót. Van, aki odavolt érte és van, aki ki nem állhatta.
Persze az óvoda óta talán már mindenki rájött, hogy van élet a borsófőzelék után is, vagyis a zöldborsót számtalan más formában is elkészíthetjük.

Önmagában, frissen szedve a legfinomabb, de szerencsére számos más formában hozzájuthatunk már ehhez a szuper hüvelyes zöldséghez. Így akár télen is élvezhetjük egy jó levesben, vagy rizi-biziben. Meg persze egész éven át néhány POLCZ konzervben is. 😉

Designed by Freepik

Miért jó ez az apró zöldség?

A zöldborsó az egyik legősibb kultúrnövényünk, ami feltehetően Észak-Nyugat India síkságairól származik.
Ez az egynyári növény igen gyorsan növekszik, február-márciusban érdemes vetni, zamatos borsószemeit pedig már nem sokkal a vetés után, a 11-12. héten szedhetjük is.
Aki pedig ősszel is szeretne friss borsót szüretelni, elvetheti júniusban is még egyszer. 😉

Persze, ha nincs lehetőség saját termesztésre, a piacokon, boltokban is könnyen hozzájuthatunk ehhez a finomsághoz. Érdemes azonban odafigyelni, milyet választunk, mert ha a hüvelyek szára már kicsit száraz, akkor ott a borsószemek sem lesznek túl frissek.
Hüvelyes formában maximum 48 órán át érdemes csak tárolni a hűtőben, utána mindenképp javasolt fölhasználni.
Viszont könnyen fagyasztható, vagy épp fagyasztott formában is kapható, így egész évben élvezhetjük az édes borsószemek ízét.

Nagyon tápláló zöldség, ami tele van B1-, B2- és C-vitaminnal és remek folsav forrás is.
Emellett pedig alacsony a kalóriatartalma, oldódó és nem oldódó rostokat is tartalmaz, de koleszterin nélkül.

Ha már unalmas a borsófőzelék…

Ahogy korábban már említettük, rendkívül sokrétűen használható. Készíthetünk belőle levest (akár zöldborsó krémlevest is), zöld köretet párolt zöldségek formájában, vagy éppen hozzákeverhetjük rizshez és máris kész a rizi-bizi! A borsófőzelék pedig ,,alap” ugyebár. 😊
Sőt, ha már unjátok a kurmplipürét, hasonló módon főtt zöldborsót is pépesíthettek köretként. Persze ne feledkezzünk meg a klasszikus brassói aprópecsenyéről sem, ebbe is tehetünk zöldborsót, ami egy kicsit frissebbé teszi.

Ha pedig már a klasszikusoknál tartunk, akkor muszáj megemlítenünk a POLCZ Zöldborsós csirke rizzsel finomságot, ami olyan, mint ha a nagyi készítette volna!
Emellett találtok még borsót a Lecsós pulykagombócban is (amin pont a borsóval csavartunk egyet) és a Zöldséges lencseraguban is, ami egy igazán krémes-zöldséges POLCZ készétel a kínálatban.
Szóval, ha nincs kedvetek választani, melyik borsós ételt készítsétek el, akkor csak kapjatok le egy POLCZot a polcról és máris kész az ínycsiklandó borsós klasszikus!12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?