Lecsó és lekvárbefőzés POLCZ üvegbe – Ti küldtétek!

Dübörög a befőzésszezon, és a POLCZ háza táján is megszaporodtak az üveges finomságokat megörökítő mutatós fotók. ???? A kamrák polcára ínycsiklandó lekvárok és lecsóvariációk kerültek, melyek megőriznek néhány üvegnyi nyári zamatot a zord hónapokra. ????????????Ti küldtétek rovatunk legújabb epizódjában ezekből a dunsztos csemegékből hoztunk nektek egy válogatást két remek lekvár és egy lecsó recepttel, hogy azok is inspirálódhassanak, akiket még nem ért utol a nagy befőzésláz. ????

Ringló dzsem recepttel

ringló dzsem
Edit ilyen szép csomagolásban tette el pihenni dzsemes üvegeit.

Edit egy különleges szilvafajtát, a ringlót tette el kiürült POLCZ üvegeibe zamatos dzsem formájában, de elárulta nekünk, hogy nem ez az egyetlen gyümölcsös nyalánkság, ami idén nyáron a polcára került. ????

„Az idei évben kissé elkapott a hév és sikerült ezen kívül még 12 gyümölcsből, virágból készíteni dzsemet, szörpöt…és még csak augusztus van ????

Hozzávalók:

-1.5 kg ringló
-40 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítő)
-1 tasak 3 in 1 dzsemfix

1. Én mindig a befőttesüvegek alapos átmosásával kezdem a lekvárfőzést.
2. Az alaposan megmosott, kimagozott, darabolt gyümölcsöt beöntöm a főzőedénybe és közepes lángon elkezdem főzni, közben folyamatosan keverem. Pár perc főzés után botmixerrel pürésítem a kívánt formáig (én szeretem, ha marad benne 1-2 apróbb darab gyümölcs is, ezért lesz dzsem és nem lekvár)
3. A dzsemfixet a kimért cukorral összekeverem és hozzáöntöm, állandó keverés mellett nagy lángon felforralom.
4. Forrás után még 3 percig folyamatos keverés mellett forrni hagyom a dzsemet vagy a lekvárt.
5. A 3 perces forralás után leveszem a tűzről, ha szükséges, eltávolítom a keletkezett habot. Ezután üvegbe töltöm, jól lezárom és kb 5 percre fejre állítom az üveget.
6. Melegdunsztba teszem, és miután kihűltek címkézem és mehetnek a polcra.”

Házi lecsó

lecsó
Éva guszta házi lecsója POLCZ üvegekben.

Le sem tagadhatnánk, hogy odavagyunk ezért a szaftos magyaros fogásért, egy kicsit lentebb fel is elevenítjük, miért jelent ilyen sokat a számunkra! ???????? Ha a hagyományos paradicsomos, hagymás lecsóra gondolunk, összefut a nyál a szánkban! Éva is úgy gondolta, hogy a klasszikus változattal nem lőhet mellé. Minden plusz hozzávaló nélkül főzte meg friss nyári alapanyagokból, melyek megmelengetik majd a hűvös estéket, amikor előkerül a lecsós bödön egy kis csípős paprikával és friss kenyérrel.

„Lecsót tettem el benne, valóban nincs benne adalék, sem tartósítószer. Csak megfőztem és száraz dunsztba hagytam kihűlni.”

Sárgabaracklekvár a mama receptjével

sárgabaracklekvár
Ropogós magvas kenyérre kenve a legfinomabb.

Ilonáék évek óta a mama által a családra hagyományozott sárgabaracklekvár receptből készítik a befőttet. ???????? A recept mindig nagy sikert arat a rokonok körében, akik szintén hazavisznek néhány üveggel a nagy nyári főzésből. Nemrég fedezték fel egyébként a POLCZ készételeket, a kiürült üvegek pedig nem sokáig árválkodtak üresen, hamar megteltek újra édes-savanyú finomságokkal. ????

„Hozzávalók:

– 10 kg sárgabarack
– 2 kg kristálycukor
– 3 csomag 3+1 jamfix

A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk és egy nagy lábasba beletesszük. Gázelosztó fölött rotyogtatjuk, miközben gyakorta kevergetjük. Mikor puhára főtt, áttörjük – mi már ehhez botmixert használtunk. Beleöntjük a cukrot, majd öt percig forraljuk. A jamfixet a meleg barackba belekeverjük, majd felforraljuk az egészet. Takaréklángon hagyjuk, miközben a kifertőtlenített üvegekbe adagoljuk és celofánnal lefedjük. Legalább 5 percig fejre fordítva állni hagyjuk. Mielőtt mama üvegekbe szedte a lekvárt, forró vizet tett abba a tálcába, amibe a még üres üvegek álltak, így nem érte olyan hirtelen forróság.”

A befőttes üvegek sztárja

lekvár
Niki POLCZ üvegeinek új élete.

Sokszor merül fel a bejegyzéseinkben, milyen sokoldalúak a mi kis üvegeink, hiszen kompakt méretüknek hála valóban ezerféleképp újrahasznosíthatók és büszkék is vagyunk, amikor kreatívabbnál kreatívabb utóéletet adtok nekik.???????? Tökéletesek például desszertekhez, konyhai tárolónak, dekorációnak, vagy csak útravalóval megtöltve a hátizsákba, és természetesen a különféle házi befőttekhez is, legyen az valamilyen kompót, chutney, dzsem vagy épp lecsó. Niki szerint is épp megfelelőek élénk színű lekvárjainak. ????

„Nálunk is van pár POLCZ üveg. A legjobb üvegek. De tényleg. Pont megfelelő a mérete.????”

Lecsó (és más finomságok) Vica anyukájánál

Ebből a kamrából indult minden.

Arról már sokszor meséltünk nektek, hogy minden egy üveg lecsóval kezdődött, amit még Vica anyukája rakott el az éléskamrába szükség esetére. ???????? Most ugrunk egy kicsit az időben, a polcok és a helyszín ugyanaz, mindössze az üvegfelhozatalban következett be némi változás. Természetesen most is készült abból a bizonyos lecsóból, ráadásul a receptet is megosztjuk veletek, hogy kipróbálhassátok a POLCZ kaják mennyei elődjét. ????

„Kb 7-8 db 8dl-es üveg megtöltéséhez való mennyiség:

– 1l napraforgó olaj
– 1kg vöröshagyma
– 1,5kg paradicsom
– 2,5kg paprika
– 1ek só
– 2ek fűszerpaprika

A hagymát felszeleteljük és olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és összefőzzük kb 10 perc alatt. Beletesszük a fűszereket, majd a széles szeletekre vágott paprikát is. 15 percig összefőzzük és üvegbe töltjük úgy, hogy alaposan lenyomkodjuk, így legalább 1 ujjnyi vastag olajréteg el fogja lepni. Lapkával lezárjuk és hagyjuk kihűlni.”