Pikáns fűszer kisokos POLCZ módra

Sok-sok alapanyagról meséltünk már Nektek az elmúlt több, mint egy évben, amióta útjára indult alapanyag kisokos cikksorozatunk, de a fűszerekről eddig még nem ejtettünk szót. Nos, most úgy érezzük eljött az idő, hogy ezeket az alapanyagokat is bemutassuk Nektek!
Rögtön bele is csapunk a lecsóba, ugyanis a pikáns fűszer szekcióról mesélünk egy kicsit. Higgyétek el, meglepő lesz és váratlan fordulatokkal teli. 😉

A 12 fajta POLCZ készételünkben összesen 4 olyan fűszert használunk, amik pikánsabb, vagy éppen csípős jelzőt kaphat. Persze megijedni nem kell, ezeket nagyon kis mennyiségben használjuk az ételekben (ahogy egyébként a fűszereket általánosságban véve), így nem fogtok tűzokádó sárkányok módjára prüszkölni 1-1 POLCZ ebéd után. Természetesen mindenki más ízekhez, fűszerezéshez van szokva, így azzal tisztában vagyunk, hogy a csekély mennyiségben használt pikáns fűszerektől lesz, aki csípősnek érzik az ételeket, de olyan is akad, aki kevésnek gondolja. Nem vagyunk egyformák és ez így jó. 😊

Kezdjük hát az okosodást rögtön az elején, vagyis a leginkább közismert és talán mindenki asztalán ott díszelgő borssal!

Ha fűszer, akkor BORS

Designed by Freepik

Tudtátok, hogy a bors az ókori Egyiptomban a mumifikálás egyik fontos eszköze volt? És azt tudtátok, hogy annyira nagy becsben tartották (és olyan drága volt), hogy az arany mellett fizetőeszközként is szolgált még a középkorban is? Kolumbusz is ezért indult útnak India fölfedezésére, hiszen szerette volna fölkutatni a fűszer lelőhelyét. Csupa váratlan fordulat övezi ezt az aprócska, a mindennapi életünkben is jelen lévő fűszert. 😊
Ami biztos, hogy nem csak a gasztronómiában, de a gyógyászatban is előszeretettel használták, hiszen emésztést serkentő, gyulladáscsökkentő és köptető hatással is bír.

Több fajtája is ismert (és van, ami csak nevében bors…de erről majd mesélünk még 😉 ): a zöld, a fehér és a fekete bors ugyanannak a növénynek a termése. Ezek közt a különbség a szedési időpontban és a kezelésben van, ezáltal más-más íz és erősség érhető el. Ezen kívül ismerünk még rózsaborsot, szegfűborsot, cayenne borsot is.

Mint minden fűszert, a borsot is érdemes fénytől elzárva, hűvös helyen tartani (ezért például jobb kerülni az áttetsző bors malmot). Egészben körülbelül egy évig eláll, őrölve fél évig őrzi meg a minőségét.

Rendkívül sokoldalú fűszer, amit húsokhoz, halakhoz, de még öntetekhez, gyümölcsökhöz, vagy desszertekhez is használhatunk. Fontos, hogy nem szabad sokáig főzni, mert elveszti az aromáját.

Maradjunk a borsnál, jöhet a CAYENNE BORS

Nos, ez egy csalóka kijelentés, ugyanis a cayenne bors igazából egy chili paprika fajta. Persze ez a fűszer ennél sokkal több meglepetést tartogat számunkra, szóval itt nem állunk meg. 😉

A-, C-, E-, B6-vitaminban igen gazdag, de káliumot, mangánt, rezet, vasat is tartalmaz és antioxidáns hatású. A cayenne bors a gyógynövénykutatók és természetgyógyászok szerint a gyógynövények királya. Ezt a nemes címet számtalan remek hatása miatt kapta: élénkítő hatással van az erekre és a szívre, aminek köszönhetően szívroham megelőzésére és kezelésére is alkalmazzák. Szabályozza a vér áramlását, normalizálja a vérnyomást, javítja a keringést, újjáépíti a vérsejteket, csökkenti a koleszterint. Megóvja a gyomor nyálkahártyáját, segíti a tápanyagfelszívást, kezeli a gyomorégést, hasmenést, puffadást is. A lista egyébként itt még folytatódik, lehet egyszerűbb lenne fölsorolni, mire nem jó ez a fűszer. 😊 Elég jól hangzik ugye?

Egy isteni fűszer keverék: MADRAS CURRY

Ez a curry fajta egy indiai fűszerkeverék, amit húsos és zöldséges ételekhez, salátákhoz is előszeretettel használnak. Több fajtája is ismert, de leggyakoribb összetevői a chili, görögszénamag, kurkuma, mustármag, kömény, néha a fahéj, fokhagyma, paprika, gyömbér, sárgarépa, babérlevél és a só.
A listát végig olvasva gyorsan kiderül, hogy ez a fűszer is csupa olyan alapanyagból készül, amik rendkívül jó hatással vannak a szervezetre. Gondoljunk csak a kurkumára, ami szuper antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású, segíti az emésztést és a rák megelőzésében és kezelésében is aktív szerepet játszik. Vagy például a gyömbér, ami remek A-, C-, E- és B-vitamin forrás, de magnéziumot, vasat, cinket és foszfort is tartalmaz. Akár napi fogyasztása is javasolt, hiszen gyomornyugtató, emésztésjavító, immunrendszer erősítő hatásairól is ismert gyógynövény.

A végére hagytuk a legerősebbet: JALAPENO

Designed by Freepik

Ez a paprika fajta az egyik legnépszerűbb chili a világon, ami eredetileg Mexikóból származik, mégpedig Xalapából (ejtsd:halapa), ahonnan a nevét is kapta.  
Erőssége körülbelül 3000 SHU a Scoville skálán, amivel pikáns, közepesen erős chilinek számít. Ne igényel túl nagy törődést és sokat terem, ezért a ,,kezdő” paprikatermelők körében is igen népszerű. Amellett, hogy pikáns ízt ad az ételeknek, a jalapeno paprika igen sok jó tulajdonságot is rejt magában, amivel szervezetünk javára lehet. Kapszaicin tartalmának köszönhetően erős fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású. Emellett megakadályozza a vérrögképződést és akadályozza a daganatok létrejöttét. Emellett az endorfin termelésben is szerepet játszik, vagyis a boldogságérzetünkhöz is hozzáad. 😊 Jó hír annak, aki mindenképp a csípős ízekre hajt, hogy ezt a paprikát a Mexikói zöldségraguban megtalálja!12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?