Tudatos étrend: egyensúlyunk kulcsa

Ép testben ép lélek, ahogy mondani szokták, testünk épsége pedig nem csak azt jelenti, hogy próbáljuk magunkat megóvni a sérülésektől.
Jóllétünk alapja nagyban függ attól, mivel tápláljuk a testünket, az egyensúly elérésében pedig egy tápanyagdús étrend a legfőbb segítségünk, ami hosszútávon is az egészségünket szolgálja.

Mit jelent a tudatos, kiegyensúlyozott táplálkozás és hogyan is érhetjük el ezt úgy, hogy nem hajszoljuk magunkat különféle sanyargató diétákba, vagy éppen egy kalóriaszámolgató-spirálba?

Minden az alapoknál kezdődik

Tudtad, hogy kiegyensúlyozottságunk alapja az, hogy ha stabilan tartjuk a vércukorszintünket a nap folyamán?

Veled is megesett már, hogy reggel rosszul indult a napod, alig jutott idő gyorsan bekapni pár falatot, majd a helyzet a nap folyamán csak rosszabb lett…? Állandó éhségérzet, itt-ott rohanva elmajszolt ételek, kávé hegyek és állandóan hullámzó hangulat. Nos, ez nem más, mint az ingadozó vércukorszint eredménye.
Az egyensúlyi állapot eléréséhez az egyik legfontosabb teendőnk az, hogy egy olyan étrendet állítsunk össze, amiben megfelelő arányban vannak jelen a makrotápanyagok. Vagyis egyensúlyban legyen a szénhidrát, a zsír és fehérjeforrás bevitelünk.

Bizony, jól olvastad, a kiegyensúlyozott étrend zsírokat és szénhidrátot is tartalmaz, pontosan ezért nem tarthatók a szélsőséges, vagy ezeket megvonó diéták hosszútávon.

A szénhidrátok közé soroljuk a gabonákat, ezekből készült pékárukat, gyümölcsöket, zöldségeket. A teljes értékű szénhidrátok biztosítják szervezetünk energiaellátását, így a fizikai aktivitásunk függvényében mindenképpen szükségünk van rájuk!
A jó zsírok közé a növényi olajakat (nem margarin 😉 ), zsírosabb halakat, olajos magvakat, vajat, avokádót soroljuk, amik az energiaellátásunk mellett a vitaminok felszívódásában is fontos szerepet játszanak.
Végül pedig fehérjeforrások lehetnek a húsok, halak, tojás, sajtok, hüvelyesek, amik az izomépítés mellett a csontok, inak egészségéért is felelnek, illetve a megfelelő immunrendszer- és agyműködésért is.

A napi tápanyag bevitelünk 50%-át a szénhidrátok, 30%-át a zsírok, a fennmaradó 15%-ot pedig a fehérjék teszik ki optimális esetben. (forrás: dietaesfitnesz.hu)

Az alapokat már tudjuk, de mi a következő lépés, hogyan tovább?

Mindig legyen tele a polc

De tényleg! Tudod, ott kezdődnek az ,,elkalandozások”, amikor nincs átgondolva a napi menü, vagy éppen nincsenek meg a napi 4 étkezéshez való ételek, alapanyagok otthon. Persze nem kell nagy dolgokra gondolni, kezd apró lépésekkel!

Tervezz!

Tervezd meg a heti menüt és készíts hozzá bevásárló listát, így csak azt fogod megvenni, amire valóban szükséged van. Ezt egyrészt a pénztárcád is meghálálja majd, másrészt nem fogsz elcsábulni mindenféle felhalmozott nassolnivaló irányába.

Priorizáj!

Nem kell minden feladatot egyszerre megoldani, gondold át, mik a halaszthatatlan és mik a ,,ráérősebb” feladataid. A jólléted érdekében a tápláló ételek mindenképp a ,,fontos” listán fognak szerepelni (reméljük 😉 ), eszerint oszd be a feladatokat, napi teendőket!

Tömbösíts!

Nem kell minden nap a konyhában robotolnod ahhoz, hogy finom, teljesértékű ételekhez juss. Készíts nagyobb adagokat, amiket eloszthatsz több napra, vagy több étkezésre is! Például főzz előre több napi köretet, vagy tisztítsd meg előre a főzésekhez használt alapanyagokat, hogy csak elő kelljen venni, ha dolgozol velük.

Most biztosan úgy érzed, hogy egy újabb teendővel bővül a napi listád, ha szeretnél tudatosabban táplálkozni, ami valljuk be, nem ad túl nagy motivációt. 🙄🫠 DE ne aggódj, segítünk!

Megérkezett a felmentő sereg: egyhetes étrend, amivel gondoskodunk Rólad!

Sokat gondolkoztunk, hogyan tudnánk még többet segíteni Neked, így születtek meg Tudatos tányér étrend csomagjaink, amiket Czakó Dóra élelmiszermérnök, táplálkozási tanácsadó (https://czakoeszik.com/) segítségével állítottunk össze.


Tudatos tányér csomagjaink ínycsiklandó falatokkal tartanak egyensúlybanA célunk pontosan annak az egyensúlynak az elérése volt, amiről a fentiekben írtunk. Ehhez nem is találhattunk volna megfelelőbb társat, mint Dóri, aki a szélsőségeket elkerülve maga is erre törekszik.
Dóri hitvallása, hogy a testünk pontosan tudja, mire van szüksége, csak sokszor nem hallgatunk rá. Ahogy mi, úgy ő sem hisz a szélsőséges diétákban, a kalória számolgatásban és az önsanyargatásban. Vagyis a Tudatos tányér csomag sem azoknak készült, akik a jó idő beköszöntével 1 hét alatt szeretnének strandtestet varázsolni maguknak.

Életmód csomagjaink sokkal inkább egy kiegyensúlyozott, teljesértékű étrendet jelentenek, energikusságot, falási rohamok és édesség utáni sóvárgások nélkül. Mindezt a megfelelő makrotápanyag bevitellel, finom falatokkal és minimális főzéssel.

Miben tudunk segíteni?

A Tudatos tányér csomagokat pontosan azért alkottuk meg, hogy ha életmódváltásba kezdenél, vagy törekszel a kiegyensúlyozott mindennapokra, akkor ne egy újabb plusz feladat lebegjen a szemed előtt, hanem könnyedén kezdhess bele/folytasd az utad!

A POLCZ Tudatos tányér életmód csomagokkal levesszük nem csak a főzés, de a harmonikus napi menü tervezés terhét is a válladról, ugyanis Dórival közreműködve olyan egyhetes tervet állítottunk össze, ami:

  • segít, hogy az inzulin szinted egész nap egyensúlyban legyen, így egész nap harmóniában legyél önmagaddal
  • egyszerű és gyors: isteni, gyorsan elkészülő ételeket ehetsz egész nap, a főzésben pedig a POLCZ készételek is segítenek
  • nem tilt, hiszen, ha mégis nassolnál, azt is találsz a csomagban és bűntudat nélkül majszolhatod el őket 😉
  • otthoni vagy irodai munka esetén is tökéletesen működik!
    No products found

Csomagjainkkal teljesértékű ételekkel gondoskodunk Rólad egész héten és még csak órákig sem kell a konyhában ácsorognod minden nap!
A csomagban találsz 20 szuper terméket (köztük 8 POLCZ készételt), egy online formában elérhető egyhetes étrendet napi 4 étkezéssel, a hozzá tartozó recepteket, illetve a további (főleg friss) alapanyagokat tartalmazó bevásárló listát is.

Kerülj harmóniába önmagaddal könnyedén, mi segítünk! 🙂 Élvezd a finom falatokat és az előre összeállított étrend kényelmét! Egyél jól, legyél jól velünk!

Dórinál a Tudatos tányér csomagokon kívül egyéni konzultációra is van lehetőséged, ha kedvet kaptál, az egy hónapos #czakohealthguide is segítségedre lehet. Keresd bátran Dórit!

    No products found18 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?