A nagy bolognai kóstolás – házi teszt

Nem titok, hogy a POLCZ Bolognai marharagunk vásárlói visszajelzések alapján készült, vagyis a Ti kérésetek volt, hogy alkossuk meg ezt a finomságot ,,polczosítva”. Nos, mi örömmel eleget tettünk ennek a kérésnek és úgy látjuk, megérte a hosszas próbafőzés és tesztelési fázis 😉. Most pedig arra gondoltunk, körülnézünk egy hazai hipermarket polcain, mégis milyen a felhozatal ebben a témában.

Avagy következzen ,,A nagy bolognai teszt” – a’la POLCZ

Előkészületek

Izgatottan léptünk be a hipermarketbe és kerestük fel a ,,konzerv utcát”, ahol az aktuális készletnek megfelelően 6 fajta üveges bolognai szósz pislogott ránk, így ezeket gyorsan be is tettük a kosarunkba. Mindegyik más kiszerelésben, hangzatos nevekkel és leírásokkal, színes címkézéssel hívogatott minket. Az árak tekintetében már akkor megfigyeltük, hogy elég nagy a szórás, vagyis 400 Ft alatti és 1.400 Ft-os árakkal is találkoztunk. Illetve volt fölötte is, de abból sajnos nem találtunk egy darabot sem.
A nagy kóstolás előtt persze jobban szemügyre vettük őket, de a kis házi tesztünk alapjaiban véve ezekre a szempontokra épült:

  • állag
  • íz
  • illat
  • ,,együttműködés” a tésztával (mindegyik esetben tagliatelle tésztával kóstoltunk)
  • összetevők

Persze a pontos árakat is eláruljuk majd Nektek, de a ,,pontozásunkban” ez nem játszott szerepet.

A mesebeli ,,hetes”

A hatos válogatást kiegészítettük természetesen a saját bolognai ragunkkal is, így létre is jött a ,,hetesfogat”. A bolti szószok közt ismert és kevésbé ismert márkákat is találtunk, ezért eléggé izgatottak voltunk, milyen lesz majd a kóstolás.
Szépen sorban ki is bontottuk őket, majd következett az érzékszervi vizsgálat. 😊

,,Bolognai szósz provance-i fűszerekkel”   550g (4 főre javasolják)  345 Ft, hús nélkül

Méretével és árával ez az üvegcse tűnhet a legjobb választásnak, hiszen meglehetősen gazdaságos. Kibontás után azonnal megcsapott minket az erőteljes fűszer illat, ami gyakorlatilag minden mást elnyomott.
Az állaga egy folyós ketchupra emlékeztetett, az íze sem volt ettől igazán eltérő, leszámítva, hogy rettentően fűszeres volt.
Gondoltuk, hátha a tészta majd dob rajta…nos, nem jött be. A végeredmény egy fűszeres ketchupos tészta lett.

Az összetevő listát böngészve hamar szembetűnik, hogy a lista elég kevés eleme cseng össze az eredeti bolognai recepttel. Ezen túl érdekes megfigyelés, hogy első helyen az ivóvíz áll a listában, a harmadikon pedig a cukor.

(Az összetevő listában mennyiség szerint csökkenő sorrendben találjuk meg a felhasznált alapanyagokat. Vagyis abból az összetevőből tartalmazza a legtöbbet a termék, amely a lista elején szerepel.)

Kinek ajánljuk?
Leginkább annak, aki minimális anyagi ráfordítással szeretne minél több főre készíteni egy szószos tésztát és nem különösebben érdeklődik az összetevők iránt. Illetve nem ragaszkodik a bolognai szósz ,,bolognai” részéhez sem, de szereti a ketchupot.

,,Bolognai szósz”  400g   729 Ft, hús nélkül

Ismert márka, akinek a termékeivel már biztosan mindenki találkozott, ha 1-1 túra előtt a készétel és porleves sorokat böngészte. Gondolhatnánk, akkor ez biztosan jó lesz. Ár-érték arányban első ránézésre jó választásnak tűnik. Húst ugyan nem tartalmaz, de elkészítési javaslatot találunk a címkén, így fel is turbózhatjuk.

Kibontás után egy kellemes, fűszeres paradicsom illat csapja meg az orrunkat, de a kóstolás már nem ennyire megnyerő. Állagában egy folyós-zöldségdarabos paradicsomlére emlékeztet, ezt pedig az íze is abszolút visszaadja: tompa ízvilágú, enyhén fűszeres paradicsomszósszal szembesülünk.
A tészta sem dob rajta sokat, nem igazán találják meg a közös hangot a tányérban, inkább elkerülik egymást, ha értitek, mire gondolunk. 😊

Az összetevő lista egészen bíztató, bár a víz és a cukor sajnos itt is elég előkelő helyen szerepel. Az külön dícséretes, hogy látjuk a zöldségeket a szószban, valószínűleg egy kis ,,tuninggal” egy egészen kellemes ebéd rittyenthető belőle.

Kinek ajánljuk?
Aki nem törekszik a klasszikus bolognai ízvilág elérésére és hajlandó egy kis főzőcskézéssel felturbózni ezt a kellemes, de nem túl markáns fűszeres paradicsomszószt.

,,Bolognai paradicsomszósz”   360g   839 Ft, húsos fogás

A márkát már ismerjük különböző szószok, ketchupok háza tájáról, ezért reméltük, nem fog csalódást okozni. A kibontás után egyből elmosolyodtunk, mert megcsapott minket a kellemes, bolognai szósz illat, amiben a húst és a zöldségeket is fölfedezni véltük. Ez már csak jó lehet, gondoltuk. 😊

Nos, az ízvilág még egészen jó volt, bár elég tompára sikerült. Az állag viszont nagyon zavaró volt számunkra. A szószt a hússal és a zöldségekkel együtt annyira elpürésítették, hogy egy egynemű massza lett a végeredmény. A fűszerezése nem volt annyira jelentős, de egy furcsa utóízt véltünk fölfedezni benne.
Tésztával jól működött együtt: az ízek nem voltak igazán kirobbanóak, de szépen összeállt a tagliatellével.

Az összetevő lista elég jól muzsikált.

Kinek ajánljuk?
Leginkább azoknak, akik egy kompakt bolognait keresnek 1.000 Ft alatt és szeretik a püré állagú szószokat.

,,Zöldfűszeres bolognai szósz”   500g   729 Ft, hús nélkül

Az elnevezés már sokat sejtető volt számunkra, így éreztük, ezúttal sem ,,A” bolognai íz fog minket várni. Kibontás után valóban leginkább a fűszereket éreztük az illatán. Ízre is hasonló élmény fogadott minket, mindezt egy édes paradicsomos szószban tálalva. Ami viszont pozitívum volt, hogy találkoztunk zöldségdarabokkal. Tésztával is megkóstoltuk természetesen, de igazából nem sokat dobott rajta.

Az összetevő listában több fajta paradicsomot is találunk, viszont, ahogy az ízén is érződik, a cukor is elöl szerepel.

Kinek ajánljuk?
Annak, aki egy fűszeres-paradicsomos alapot keres, amiből egy kis főzés és néhány plusz alapanyag után egy paradicsomos-tésztás főétel (nem bolognai) lehet. És főleg annak, aki kedveli az édes ízeket. 😊

,,Bolognese”   500g   659Ft, hús nélkül

A címkén már rögtön szembeötlik a hagymás grafika és felirat, ezért sejtettük, hogy egy kis ,,extrás” bolognai vár majd minket az üvegben. Nos, a végeredmény még így is meglepő volt, gyakorlatilag illatban és ízben is mindent vitt a hagyma és a fokhagyma.
Lényegében egy durván hagymás paradicsom szósz tárult elénk, amiben óriás hagyma darabok és aprított fokhagymák úszkáltak.
A híg szósz egészen jól elkeveredett a tésztával, de továbbra is csak a hagyma ízt éreztük.

Az összetevő listából egyértelműen kiderül, hogy sok kapcsolat nem lesz az eredeti bolognai recepttel, ellenben cukrot és rengeteg hagymát találunk majd az üvegben.

Kinek ajánljuk?
Egyértelműen annak, aki odavan a hagymáért és ezért ,,beáldozza” a bolognai szósz jelleget is.

,,Bolognese”   400g   1.399 Ft , húsos fogás

Tésztás polcokon sokszor látott márka ez, így ebből és az árkategóriából úgy éreztük, talán révbe értünk. 😊 Az az igazság, hogy nem is tévedtünk olyan nagyot!
Kibontás után megcsapott minket a kellemes bolognai illat, állagra is jónak tűnt, bár egy picit hígnak ítéltük. Zöldségeket, húst is fölfedeztünk a szószban, ami a pürés és folyós szószok után egy igen üdítő látvány volt.
Ízében egy kellemes, nem túl markáns bolognai köszönt vissza, ami egy picit fura utóízzel párosult.
Tésztával is tökéletesen működött, de kicsit híg volt a párosuk.

Az összetevő lista alátámasztja az állagot, hiszen a második helyen ivóvíz áll. Egyébként egészen ígéretes, sok mindent fölfedezhetünk a listában, ami az eredeti receptben is szerepel. A cukor hozzáadása rontott azért a helyzeten.

Kinek ajánljuk?
Aki egy klassz húsos bolognai szószt keres és nem zavarja, ha folyósabb az állaga, illetve cukrot is tartalmaz az étel.

POLCZ Bolognai marharagu   350g   1.399 Ft, húsos fogás

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben már megosztottuk Veletek, igyekeztünk úgy megalkotni ezt a bolognai szószt, hogy tartalmas legyen és kövesse az eredeti receptet. Emellett persze úgy készítettük el, hogy a POLCZ termékcsalád többi tagját is: adalékanyagok, tartósítószerek, tejtermékek és hozzáadott cukor felhasználása nélkül.

Ennek köszönhetően kaptunk egy sűrű, húsos-zöldséges szószt, ami nem folyik le a tésztáról, sőt, mennyeien kiegészítik egymást. Persze nem akarjuk fényezni a saját bolognai ragunkat, de érdemes elolvasni az összetevő listát. 😉

Arra buzdítunk mindenkit, hogy kóstolja meg és élvezze ezt a hozzáadott cukortól mentes, eredeti receptre hajazó finomságot! Tésztával kiegészítve tökéletes mentes ebédet vagy vacsorát kaphattok 2 főre, mindössze 2 perc alatt!
Jó-jó, legyen 4 perc, ha még tésztát is főztök hozzá a kínálatunkból. 😉 Nem kell pluszban főzőcskézni, kiegészíteni, felturbózni, ez a ragu már kész van, zöldségekkel, hússal együtt. Természetesen reszelt sajttal és friss bazsalikommal kiegészíthetitek tálaláskor.


Kinek ajánljuk?
Mindenkinek, aki egy finom, klasszikus bolognait keres hozzáadott cukor nélkül, amivel nem kell sokat bajlódni.12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?