Konzerv vetélkedő

Talán Ti is így vagytok vele, de mi nagyon szeretjük a tartalmas, laktató ételeket, amik finomak is…Persze a tartalmasság nem azt jelenti, hogy minél nagyobb legyen az adag, hanem inkább azt, hogy a beltartalma legyen jó. Akkor is, ha éppen nem jutott idő főzni és a kiválasztott fogásunk egy konzerv.
Hiszen mit ér, ha megeszünk egy hatalmas tál ételt, ami szinte minden tápanyag híján van? Mondjuk, ha délután szeretnénk szundítani egy nagyot, akkor ez segíthet benne, de más ,,haszna” ezen túl nem nagyon lesz. 😉

Sokszor megkapjuk kérdésként vagy kritikaként az ételeinkre, hogy ,,ezek gyerek adagok” vagy ,,olyan kicsi az üveg, mi fér el benne”. Nos, felbuzdulva a korábbi Ár-Érték Arány Egyesület ,,babos készétel vakteszt” eredményeinken, belefogtunk egy saját felmérésbe. Megnéztük, ha hasonló konzervekkel állítjuk párba a POLCZ készételeket, milyen lesz az eredmény. Tényleg nem olyan laktatók, mint egy másik konzerv? Vagy ugyanolyan jó alapanyagokból készülnek és csak mi gondoljuk, hogy másképp készítjük őket, mint a többi konzervet?
Kiválasztottuk hát a 3 ,,szerencsés” nyertest, vagyis a Káposztás pulykát, a Zöldséges lencseragut és a Füstölt tarjás babragut a saját kínálatunkból. Őket állítottuk párba egy Töltött káposzta, egy Lencsefőzelék és egy Babfőzelék konzervvel, amiket egy nagyobb áruházlánc polcain találtunk. (Azért erre a három fogásra esett a választásunk, mert ezekhez találtunk hasonló konzerveket más gyártóktól.)

A teszt esetében ezúttal leginkább a látványra, a csomagoláson leírtakra, az illatra és az alapanyagok mennyiségére hagyatkoztunk. Később kiderül, miért nem soroltuk ide az ízeket is. 😉

Érkezzen hát a nagy konzerv házi felmérés!

Kezdjük is kintről indulva, vagyis lessük meg, mi az, ami fogad minket, ha épp egy élelmiszerbolt polca előtt tétovázunk, melyiket is válasszuk. Persze a csomagolás design most nem mérvadó, hiszen mi inkább a felszínen túl kutakodnánk. 😉


Összetevők

Azt már megszokhattátok, hogy a POLCZ készételek összetevő listájában az első helyen valamilyen zöldség vagy hús áll, de sajnos ez nincs minden más készételnél így.
Az előttünk álló másik 3 konzerv esetében az első helyet bizony az ivóvíz foglalta el. A termék összetevőinek felsorolása a legnagyobb százaléktól halad a legkisebb felé. Vagyis az ételekben szereplő hozzávalók közül jelen esetben az ivóvízből van a legtöbb. Ez mondjuk egy egy levesnél még érthető is lenne, de mi főzelékeket választottunk…

Érdemes a százalékos arányokat is összevetni, hiszen jól látható, hogy a ,,bolti” konzervekben az ételek fő alapanyagai összeadva sok esetben még az 50%-ot sem érik el. Emellett pedig a jelentős fölhasznált vízmennyiséget a leírásokban is olvasható sűrítőanyagokkal, így liszttel és kukoricakeményítővel kompenzálják. Végülis a főzeléknek valamitől össze kell állnia, ha már a víz van az első helyen a listában…
Ezen túllépve találunk még néhány ,,érdekes” dolgot, mint a ,,csontokról mechanikusan lefejtett hús”, vagy a felhasznált húskészítményben a tartósítószer, és még hozzáadott ízfokozókat és cukrot is. Nem hangzik annyira jól valljuk be.

A POLCZ konzervek esetében a zöldségek és a hús aránya akár 70-80% is lehet, ezen felül pedig sok esetben még olyan értékes alapanyagok is kiegészítenek egy-egy ételt, mint a kókusztej, földimogyoró vagy egész paradicsom. Meg persze a fűszerek. Sűrítő anyag nálunk is van az ételekben, ezért látjátok a felsorolásban a barna rizslisztet.

Lencseragu kontra Kolbászos lencsefőzelék
Füstölt tarjás babragu kontra Kolbászos babfőzelék
Káposztás pulyka kontra Töltött káposzta

A konzerv dobozokon túl

A csomagolás képeken egészen jól néznek ki ezek az ételek, lessünk be hát a fém dobozok mögé is!

A POLCZ konzervek esetében nem rejtjük véka alá, hogy milyenek az ételeink. Aki a polcokon szemezne velük, az üvegen át már azonnal látja, mire is számíthat. Az igazság az, hogy egy készétel sosem lesz olyan esztétikus felbontáskor, mint ha éppen megfőztünk volna egy klassz ebédet és a frissen előttünk gőzölgő ételt föltálalnánk. Csodákra persze talán senki sem számít, ha ilyen konzervet választ ebédjéül, de csalódni sem szeretünk, ugye?
Bár persze melegítés után lehet azért cicomázni őket a tányéron, ahogy más készételeket is. Csak jussunk el odáig. 😉

Nos, a fémdobozok esetében meglepetés, mi vár minket odabent, hiszen csak a csomagolást látjuk.  Igazából mi is kicsit félve emeltük le ezt a 3 ,,kiválasztottat”, hiszen a képeken túl nem igazán tudtuk, mire is számítsunk. Persze az étel neve sokat elárul, de mégis csak a képzeletünkre van bízva, amíg felbontjuk őket.

Na de lássuk is a medvét!

Feltárult a titok

Azt aláírjuk, hogy a POLCZ ételek sem lennének döntősek felbontás után egy szépségversenyen, de talán a képeken is látszik azért a különbség. Mondjuk úgy, a konzervdobozok csomagolásán elég megtévesztők a tálalt ételfotók.

Először a töltött káposztának estünk neki, ami illatában és kinézetében még egészen étvágygerjesztőnek tűnt. Első ránézésre a sok levet leszámítva egészen hasonló a mi káposztás ételünkhöz, bár a konzerv tetején szinte csak két hatalmas húsgombócot láttunk sok lével.

A második próbánk a lencsefőzelék volt, ami meglepő módon egy ,,tömböt” alkotott a fémdobozban és a tetején úszkált valami lötyi. Itt annyira már nem kívántuk meg a főzit, de lehet, sokat segít majd rajta a melegítés. 😉 Bizakodók vagyunk!

Az utolsó konzerv próbánk a babfőzelék volt, ami leginkább egy löncshús konzervre emlékeztetett felbontás után.

Ízélmények

Ezt a részt szándékosan kihagytuk az összehasonlításból. Egyrészt azért, mert a végén még azzal vádoltok minket, hogy ,,minden szentnek maga felé hajlik a keze”. 😉 Másrészt pedig azért, mert az, hogy kinek mi ízlik egészen szubjektív kérdés. Így a valódi összehasonlító elemzésünket mi inkább más, jobban mérhető szempontok szerint készítettük el.

Annyi bizonyos, hogy míg a főzelék és töltött káposzta konzervek esetében mindegyik étel ízfokozókkal készült, úgy a POLCZ készételek finom íze az alapanyagoknak és fűszereknek köszönhető. Ez már önmagában elgondolkodtató.
Persze mondhatnánk, hogy a boltban a polcról levett konzervek fele annyiba kerülnek, mint a webshopunkban kapható készételek, de talán erre a fölvetésre választ adnak a fenti címke példákon az összetevők listája. Mi nem spóroljuk ki az alapanyagokat csak azért, hogy kedvezőbb árat kapjunk, ennek következtében nem kell a sok vizet sem besűrítenünk a kívánt töltési állag reményében.

Az utolsó konzerv próbatétel

Végül pedig egy utolsó tesztnek vetettük alá a készételeket, vagyis megnéztük, melyikbe milyen alapanyagok kerültek ténylegesen. Maga a procedúra kicsit furcsa, hiszen gyakorlatilag lemostuk az ételről a szószt és a fűszereket, és megnéztük a visszamaradt alapanyagokat.

  • a Káposztás pulykánk a maga 80%-os tartalmával (szósz nélkül) vezeti a mezőnyt, míg ellenfele 62%-os alapanyag mennyiséget tartalmazott (és mindehhez tegyük hozzá, hogy egy nagyobb mennyiségben, hiszen ez az étel 400 grammos, míg a POLCZ készétel 340 grammos…És ez mindegyik konzervre igaz jelen esetben!)
  • a második helyen a Füstölt tarjás babragunk végzett a maga 72%-os tartalmával (szintén szósz nélkül), míg ellenfele 65%-ot ért el
  • a harmadik helyet a Zöldséges lencseragunk kaparintotta meg, ami 67%-ot ért el (szintén szósz nélkül), míg ellenfele épphogy meghaladta az 50%-ot. Itt viszont mindenképp fontos megjegyeznünk, hogy amíg a lencsefőzelék esetében a ,,szószt” víz és sűrítőanyagok teszik ki, addig a POLCZ Zöldséges lencseragu ételünk egy kókusztejes szósszal készül.

De beszéljenek helyettünk a képek!

POLCZ Zöldséges lencseragu VS Lencsefőzelék
POLCZ Füstölt tarjás babragu VS Babfőzelék
POLCZ Káposztás pulyka VS Töltött káposzta

Természetesen tudjuk, hogy mindenki más szempontok alapján dönt vásárláskor. Valakit a csomagolás fog meg, valaki végigböngészi az összetevő listát és olyan is akad, aki az ár alapján dönt. Egyik sem rossz megoldás, de talán érdemes több szempontot is figyelembe venni.
Ezzel a teszttel egy kicsit segíteni szerettünk volna Nektek, illetve megmutatni, hogy két hasonló termék közt több különbség is lehet annál, mint, hogy mennyibe kerülnek vagy milyen designos a csomagolásuk.

Ahogy látszik, az összetevő lista vizsgálata mindenképp javasolt, hiszen bebizonyosodott, hogy konzerv és konzerv között is vannak hatalmas különbségek. A POLCZ készételek ugyan drágábbak, de minőségi alapanyagokból és fölösleges adalékanyagok nélkül készülnek.

Persze a végső döntést nem mi, hanem Ti fogjátok meghozni a polcok előtt ácsorogva, de az biztos, hogy érdemes az árakon túl mást is szemügyre venni, ha valaki élelmiszert vásárol.
Legyetek Ti is tudatos vásárlók, hiszen nem mindegy, mivel tápláljuk a testünket! Akkor sem, ha a nagy rohanásban gyorsan elkészíthető készételek közül szemezgettek. 😉12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?