Paradicsomleves betűtésztával

Paradicsomleves betűtésztával: ez a szókapcsolat talán mindenkiben fölidéz gyerekkori emlékeket, hiszen az oviban és az iskolában is szinte minden héten egyszer ez volt a menü.
Biztos, hogy van, aki csak azért kedvelte, mert a betűtésztával jól elszórakozott evés közben.

Nos, a paradicsom egy rendkívül sokoldalú és igen jótékony hatású növény, amit egy kis misztérium is körülölel, hiszen kérdés: zöldség vagy gyümölcs egyáltalán?
Most elmeséljük, miért jó, ha minél többet fogyasztunk belőle! Ugyan paradicsomleves recepttel most nem készültünk, de hoztunk sok-sok izgalmas tudnivalót erről a piros finomságról! 😉

Designed by Freepik

Paradicsom történelem


A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, őshazája pedig Peru, ahol szinte a gyomnövény kategóriába esik és úton-útfélen szabadon nő.
Nem nehéz kitalálni, hogy az amerikai hódítókon keresztül jutott Európába. Amilyen népszerű manapság, annyira hányattatott sorsú növény volt régebben: a középkorban a gazdagabb családok körében használatos ón tányérokból a paradicsom sav mérgező anyagokat vont ki, így 1-1 paradicsomos étel fogyasztása után bizony előfordult rosszullét. Persze az alacsonyabb sorból származó és így fatányérból étkezőket ez a veszély nem fenyegette.
Egészen a 18. századig igen kétes hírű volt ez a növény, az áttörést talán a Margit királynő tiszteletére megalkotott Pizza Margherita hozta el, amin a paradicsom a feltét egyik oszlopos tagja.
Innen már nem volt messze a ,,siker”, hiszen szinte minden kontinensen hódításba kezdett.
A 19. században konzerv formában is piacra került, illetve a századelőn ketchup recept formájában egy szakácskönyvben is helyet kapott. Így vált a paradicsom szép lassan alap élelmiszerré.

A jótékony paradicsomleves

A paradicsom, azon túl, hogy nagyon szép és finom, számtalan hasznos tulajdonsággal is bír.
Nagyon magas a C-vitamin tartalma, emellett B- és E-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort és vasat is tartalmaz.

Ezen túl bővelkedik likopinban, ami segít a rák megelőzésben. Ez az antioxidáns meglehetősen kevés élelmiszerben van jelen, így a paradicsom emiatt is fontos a táplálkozásban. Vagyis egy jó paradicsomleves nem csak a betűtésztától izgalmas ennivaló, hanem a sok-sok értékes tápanyag miatt is. 😉

Jó hír, hogy míg sok zöldség és gyümölcs tápanyag tartalma csökken főzés hatására, addig a paradicsom pont, hogy akkor szabadít föl még több likopint magából. Szóval akár nyersen, akár főzve vagy sütve eszitek, mindenképp hasznos tagja lesz az étkezéseknek. 😊

Nyers formájában vér- és vesetisztító, gyulladáscsökkentő, keringést serkentő, érelmeszesedést gátló, koleszterincsökkentő hatással bír. Sőt, bőrszépítő szuperképessége is van, hiszen a szépségápolásban és a sebgyógyításban is használják.
A gyulladt területre tett nyers paradicsommal szuper eredményeket lehet elérni, de egy kis dörzsöléssel a pattanásos arcbőrt is szebbé varázsolja.

Amennyiben sárga vagy narancsos színű paradicsomot választotok a reggelihez, úgy a likopin mellett béta-karotinhoz, illetve luteinhez is juthat a szervezetetetek, ami például a szem megóvásában segít.

Paradicsom minden formában

A paradicsom nyersen a reggelik és vacsorák oszlopos tagja, de salátákban is közkedvelt zöldség (vagy gyümölcs 😉 ).
Emellett szószokhoz, ivólének, levesnek, aszalva is tökéletes, meg persze koktélt is keverhetünk belőle.
A magyar konyhának is egyik ,,alappillére”, gondoljunk csak a lecsóra vagy egy jó paradicsomos káposztára. Mi is kedveljük a paradicsomot, hiszen számos POLCZ készételben megtalálhatjátok az összetevők között. Aki a magyaros vonalon maradna, válassza bátran a Káposztás pulykát, a Lecsós pulykagombócot vagy a Füstölt tarjás babragut. A nemzetközi ízek kedvelőinek pedig egy kis Chilis babot, Marokkói csicseriborsót vagy a Bolognai marharagut ajánljuk.

POLCZ Bolognai marharagu

No, de akkor zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?


Nos, ebben a kérdésben talán még nem született egyetemes válasz. Azt, hogy egy termés melyik kategóriába esik leginkább a jellemzői, illetve a fogyasztási szokások határozzák meg. Ennek alapján a paradicsom mindkettő lehet, hiszen, ahogy a gyümölcsök, a virágzatból alakul ki és magában hordozza a magokat is, amik a növény szaporodásában jelentős szerepet játszanak.
A zöldségek esetében az adott növény gumóját, szárát, levelét fogyasztjuk, amikben a szaporodásban jelentős szerepet betöltő magok nincsenek jelen.
A gyümölcsöket édes ízük miatt (is) kedveljük, így leginkább nyersen fogyasztjuk őket, a zöldségeket ezzel ellentétben főleg sütve, párolva, főzelékként, levesként használjuk.
Ugye, hogy nem olyan egyértelmű a dolog?

Talán mindegy is, hogy gyümölcsként vagy zöldségként tekintünk-e a paradicsomra, vagy éppen milyen formában találkozunk vele: készétel, saláta, paradicsomleves, koktél vagy éppen egy finom lecsó.
Legyen szó aprócska koktélparadicsomról, vagy a befőzésekhez használt nagyobb példányokról, az biztos, hogy ha fogyasztjátok, jót tesztek a szervezetetekkel!12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?