Mit üzen nekünk a Föld Napja?

1970-ben egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére április 22-én megrendezték az első Föld napját, ahol 20 millió amerikai emelte föl a szavát a természetért. 1990-ben világmozgalommá vált a kezdeményezés, így azóta ez a nap a Föld Napja.
Világszerte április 22-én olyan eseményeket, megmozdulásokat szerveznek, amik felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és azokra a lépésekre, amiket beilleszthetünk a mindennapi életünkbe .

De hogyan tehetünk mi is a környezetünk védelméért?
,,Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – így hangzik a mozgalom egyik jelmondata.
Természeti értékeink és környezetünk megóvása nem csak egy egynapos feladat. De ez a nap talán tökéletes arra, hogy belevágjunk ebbe a gyakorlatba, ha még nem kezdtük el. 😊

,, Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.”

Neil Armstrong ikonikus mondata ugyan nem ebben a kontextusban hangzott el (hanem akkor, mikor elsőként a Holdra lépett), de talán erre a folyamatra is igaz lehet. Sokan azért félnek, vagy bátortalanok a környezetbarátabb életmód felé lépni, mert nem hisznek benne, hogy az ő apró lépéseik is segíthetnek. Vagy azt gondolják, azonnal teljesen hulladékmentes és önmegtartóztató életet kell élniük, ami hatalmas lemondásokkal járna számukra. Pedig a ,,sok kicsi sokra megy” elvén haladva minden apró változtatás segíthet, ráadásul néhány kisebb, tudatos cselekedettel is sokat tehetünk! Lépésenként haladva érdemes pár olyan szokást beiktatni az életünkbe, amikről úgy érezzük, nem okoznak nagy ,,terhet”, ha pedig ezzel megvagyunk és kialakultak a tudatos szokásaink, lehet tovább menni. 😊

Talán az egyik legegyszerűbb tudatos életmód felé vezető lépés az energiatakarékosság. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha lekapcsoljuk magunk után a villanyt, ha kimentünk egy szobából, vagy kihúzzuk a töltőkábelt a konnektorból, ha nem használjuk. Ugye, milyen egyszerűen hangzik? Nem kell hozzá semmi más, mint egy kis odafigyelés!
Ugyanez igaz a vízfogyasztásra is, hiszen a mosatlan edények megtisztulnak ömlő csapvíz nélkül is, vagy épp fogmosás közben sem fontos indokolatlanul folyatni a vizet.

A környezetvédelem kapcsán leggyakrabban a hulladék termelésről esik szó

Kétségtelen, hogy a fogyasztói társadalom egyik hozománya a hatalmas mennyiségű szemét, amit a Föld lakossága termel, így ennek háztartásbeli csökkentése mindenképpen egy jó lépés. (Budapesten naponta 4.000 tonna szemét keletkezik, ami óriási mennyiség!) A szemét égetőbe vagy hulladéktárolókba kerül és egyik sem igazán környezetbarát megoldás. A cél tehát az lenne, hogy csökkentsük a szemét termelődését, amiért a háztartásban is sokat tehetünk. Például a lehető legkevesebb csomagolással ellátott, vagy éppen csomagolásmentes termékek vásárlásával, illetve ha újrahasznosított/újrahasznosítható csomagolású termékeket választunk. Sokat számít az is, ha elhagyjuk a nejlonzacskókat, vagy többször látogatjuk a helyi piacot, ahol a szezonális finomságokat beszerezhetjük csomagolás nélkül is.

Egy régebbi blogbejegyzésünkben meséltünk arról, hogy ez a téma számunkra is igen fontos, így igyekeztünk (és ezen folyamatosan dolgozunk) a POLCZ ételeknek nem csak a beltartalmára, hanem a külsejére is odafigyelni. Vagyis a lehetőségekhez mérten olyan anyagokat választani, amik újrahasznosíthatók vagy éppen lebomlók. Ezért is örülünk különösen, mikor Ti is meglátjátok a lehetőséget a kiürült POLCZ befőttesüvegekben!

Fogyassz, fogyassz, fogyassz!

Egy másik blogbejegyzésünkben meséltünk már az élelmiszer hulladékról és a pazarlás témaköréről Nektek, hiszen ez is egy létező és igen súlyos probléma. ,,… az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszerhulladék termelődik, ebből Magyarországon 1,8 millió tonnáért vagyunk felelősek. Ennek harmada keletkezik a háztartásokban.” – írtuk akkor. Talán ebből is látszik, hogy érdemes lépéseket tenni ennek csökkentésére, például azzal, hogy azt vásároljuk meg, amit el is fogyasztunk.

Persze az élelmiszer halmozáson túl számtalan használati tárgyat, ruhát is képesek vagyunk fölhalmozni, hiszen mindig kell a szebb, a jobb, a nagyobb, a divatosabb…Vagy mégsem? Nem muszáj remete életmódot folytatni, hogy segítsük a Földünket, hiszen ezeket mind beszerezhetjük használtan is. Így mindenki jól jár, hiszen akinek nincs rá szüksége az továbbadja, akinek van, az megveszi és újat sem kell gyártani belőle. Ha pedig újat vásárolunk, törekedjünk a fenntartható források választására.

Legyen minden nap a Föld Napja!

Mindannyiunk számára fontos, hogy Földünk az utódaink számára is élhető legyen, ez pedig rajtunk is múlik! Szuper közösségi eseményeken vehetünk részt a Föld Napja alkalmából, vagy épp remek cikkeket olvashatunk ebben a témában, de fontos tudni, hogy környezetünk megóvásáért tenni is kell! Ráadásul nem csak ma, vagy ezen a héten, hanem minden nap. Apróbb, vagy nagyobb lépésekkel, de mindannyian tudunk tenni az élhetőbb környezetért! További hasznos ötletekért keressétek föl a Föld Napja Alapítvány oldalát, ahol rengeteg információt találtok arról, hogyan tudtok tenni Földünkért!13 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?