Noha aprócska fűszerről van szó, a mustármag több szempontból is a „legek” közé tartozik a kamrában sorakozó hozzávalók közül. 🤩👌 Ez a káposztafélék családját erősítő fűszernövény már időszámításunk előtt többezer évvel is megízesítette a mindennapi étkezéseket. Legújabb tudtad-e? blogcikkünkben feltárjuk a parányi magok áldásos hatásait, izgalmas érdekességeket hozunk a világ minden tájáról, sőt annak is utánajárunk, minek köszönheti a mustár karakteres élénksárga árnyalatát. Tartsatok velünk! 🤓👏
A mustársárgától a mustárbarnáig
Bár azzal nem árulunk el nagy titkot, ha megosztjuk, mustármagból készül a mustár nevű fűszer, azt már kevesebben tudják, hogy többféle színű és ízű fajtából választhatunk. A fehér, vagyis az angol, a francia fekete, valamint a szareptai barna mustárt – ez utóbbi az indiai konyhában népszerű – más más tulajdonságok jellemzik. 🧐
A fehér mustármagból készül az a szokványos asztali verzió, melyet mi magunk is fogyasztunk. Levele egyébként salátaként és főzelékként is remek, a belőle készült mustár pedig savanyúságok, szószok, mártások és húsipari készítmények ízesítője. 😋
Érdekesség, hogy a mustár a második helyet foglalja el az Egyesült Államokban leggyakrabban fogyasztott fűszerek listáján. 🏆Még saját múzeumot is kapott a Wisconsin állambeli Middletonban, ahol több mint 5566 tégelyes, palackos és tubusos mustárt őriznek. 😱 A mustár igazi elterjedését is a szuperkontinensnek, pontosabban az amerikai hot-dognak köszönhetjük, pedig már Hippokratész korában is kiemelkedő népszerűségnek örvendett mind fűszerként, mind pedig nagy hatású gyógynövényként. 🌱🧑⚕
Történelmi mustármustra
Ki gondolná erről az aprócska fűszerről, hogy ötezer éve létezik a gasztronómiában. Egyesek úgy vélik, a mustár volt a valaha használt első ételízesítő, melyben lehet némi igazság, ha számba vesszük, hogy már a fáraók sírjába is tettek belőle túlvilági útravaló gyanánt. 💀🎁 A rómaiak aztán továbbfejlesztették a dolgot és a fűszeres magvakat kenhető péppé őrölték, majd ízes folyadékkal – például musttal, innen is ered a „mustár” név – hígították krémes állagúvá. 🍇🍷
Hazánkba is a rómaiaknak köszönhetően jutott el, akik köztudottan nem ültek túl sokat a babérjaikon. Gallia meghódítása után a későbbi Burgundia területén kezdték meg a mustártermelést. Így vált a 13. századra Dijon a legfőbb mustárközponttá, bár a „dijoni mustár” feltalálásáig (1856) még kellett várni néhány évet. 💁♀️
Az egyik leghíresebb mustárféle receptjében a hagyományos ecetet az éretlen szőlő savas leve váltja. Hasonlóan népszerű még az amerikai vagy az angol mustár, a bajor édes mustár, az olasz gyümölcsmustár vagy a középnyugati sörmustár is. 😋🍻
Kicsiny mustármag, nagy erő
A Bibliai példázatokban a mustármagra a kicsiny dolgokban rejlő nagyság szimbólumaként asszociáltak. 🤗
Az aprócska magvakban rengeteg a lutein – mely jót tesz a szemeknek -, a beta-karotin, a szelén, a mangán, a vas, a kalcium, a magnézium, a foszfor. Emellett tartalmaz E-vitamint, folsavat és természetes koleszterinszint-szabályozó anyagot is. A mustármag jótékonyan segíti az emésztést, pozitív hatással van az anyagcserére és a vércukorszintre. ✨
Méregtelenít, használata gyomor-, máj- és epegondok, köszvény, reuma, bőrproblémák, pattanások és ekcéma esetén is bevált praktika. Gyulladáscsökkentő, serkenti a vérkeringést, az izomműködést, tisztítja az érrendszert.
Olaja külsőleg használva izom és ízületi fájdalmakra gyógyír. Ahogy sok más gyógynövényre, úgy a mustármagra is számíthatunk a szépségápolás terén. Jót tesz a hajnak, kiváló narancsbőrre, gazdag omega-3 zsírsavakban, fehérjében és rostokban is. 💆♀🌱
Jellegzetes sárga árnyalat
A mustársárga kifejezés gyakran előkerül a hétköznapokban, pedig ahogy fentebb is említettük, a gasztronómiában főként a fehér magból készült szószt hasznosítjuk. A jellegzetes sárgás tónust valójában az élénk színű kurkumának köszönhetjük, melyet fűszerezéskor adnak a krémes ételízesítőhöz. 🥄🟡
Ha ti is szívesen kísérleteztek otthon a konyhában, akkor házilag is készíthettek mustárt:
Az őrölt mustármaghoz ízlés szerint keverjetek ecetet, majd jöhetnek a fűszerek. Fekete vagy fehérbors, só, koriander, római kömény, kevéske cukor, kurkuma, szegfűszeg, és már kész is a mennyei házi mustár. 😍 Hűtőben akár két hónapig is eláll és tökéletes szószokhoz, húsokhoz, például az elmaradhatatlan virslihez, vagy omlós marhahúshoz.
Mi már csak tudjuk, hiszen Mustáros marhahús készételünknél – mely a nagyi hagyományos vadasát idézi – nincs erre finomabb példa. 🤩👏
Reméljük, sikerült meggyőznünk arról, miért is érdemes megkóstolni! 😉👌
15 féle POLCZ étel online vásárlása