Hamarosan lerántjuk a leplet a répatorta esetéről is, azonban előtte mesélünk még pár érdekességet erről a hasznos gyökérzöldségről! 😉
Ugyanis a spenót mellett talán kiskorunk másik ikonikus zöldsége a répa volt, amitől ugyebár mindenki prímán megtanult fütyülni. Vagy nem…
Nos, ez a brit tudósok szerint részben tökéletes ,,igazság” lenne, de van egy rossz hírünk: ez sajnos nem bizonyított tény.
Van viszont számos bizonyított jó tulajdonsága, így, ha hipp-hopp fütyülni nem is tanít meg minket, mégis érdemes rendszeresen fogyasztani. Akár répatorta formájában is.
Hozzuk is az ígért okosságokat!
Répatörténelem
Kezdjük egy kis répa történettel, ugyanis ez a gyökérzöldség már igen régóta szerves része a gasztronómiának szerte a világon.
A régészeti leletek szerint már az ókorban is előszeretettel fogyasztották, bár a kezdetekkor még szabadon termő zöldségféle volt és leginkább a gyógyászatban használták. Akkor még egy fehéres-lilás, kesernyés ízű gyökér volt.
Mai formáját a XVI. századi hollandoktól kapta, akik szerették volna a nemzeti színüket viszont látni a zöldségben.
Ezért addig nemesítették, amíg sárga és mindemellett édeskés nem lett.
Ugyan egy kicsit még kellett várni, de ezért kerülhetett süteménybe is ez a zöldség. A II. világháború idején a brit kormány alap élelmiszernek kiáltotta ki a növényt és mindenkit buzdított a termesztésére és a fogyasztására. Ekkor született meg a répatorta is, hiszen a lehető legtöbb formában próbálták fölhasználni a zöldséget.
A répa ma már szinte a szivárvány minden színében beszerezhető, ami egy klassz salátában például istenien mutat, de kétségkívül a legismertebb és egyben leginkább elérhető formája a sárgarépa.
Hasznos és szép vitaminforrás
Tele van igazán értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért érdemes sokat fogyasztani belőle.
Ráadásul ennek a gyökérzöldségnek kifejezetten jót tesz, ha megpároljuk/megfőzzük, mert ekkor jobban érvényesül a benne található karotin.
Béta-karotinban igen gazdag zöldségről van szó, ezt a szervezetünk A-vitaminná alakítja. Emellett jelentős B1-, B2-, B6- C-, D- és E-vitamin, valamint foszfor, kálium, kalcium, nátrium, magnézium és vas tartalma is.
Jó vizelethajtó, a máj- és epebántalmak kezelésére kiváló, illetve segít a szív és érrendszer karbantartásában is.
Ha ez még nem lenne elég, akkor azt is eláruljuk, a répa az egyik olyan zöldségünk, amit rendkívül sokféleképpen lehet fölhasználni. Rágcsálhatjuk magában, vagy mártogatós mellé, de párolva, sütve is isteni, arról nem is beszélve, hogy számos leves, illetve főétel összetevője, netán főszereplője.
Sőt, tovább megyünk, még desszertbe is kerülhet édeskés ízének köszönhetően.
Aki tehát fanatikus répa kedvelő, nyithatja a menüsort egy répás mártogatóssal, levesnek egy kis répa krémlevest, vagy netán egy finom zöldséglevest ajánlunk, másodiknak a POLCZ Mustáros marha tökéletes választás, desszert gyanánt pedig répatorta fogyasztása ajánlott. 🙂
Így töltsd föl az otthoni répa készleteket!
A répát gyakorlatilag az év bármely szakaszában megtaláljuk a boltokban, de arra fontos odafigyelni, hogy csak a szebb darabokat vigyük haza. Minél frissebb a répa, annál keményebb, ezért a gumis vagy puhább példányokat inkább kerüljük el.
Hűtőszekrényben tárolva sokáig elállnak, amiben segíthet, ha eltávolítjuk róluk a zöld leveleket (ha voltak) és konyharuhába csavarjuk őket.
Jó hír, hogy ha gyorsan szeretnél egy kis répás finomsághoz jutni, a kínálatunk kétharmadában megtalálod a POLCZ webshopban. 😉 Az Ananászos csirke, a Zöldborsós csirke, a Káposztás pulyka és a Lecsós pulykagombóc kivételével mindegyik POLCZ készétel tartalmaz répát. 😊
Klasszik répatorta a webshopunkban ugyan nincs, de helyette ,,lefojthatod” az ebédet egy isteni finom NAKD Carrot cake szelettel. 😉 100% természetes összetevőkből készül, vegán, emellett glutén- és tejmentes. És garantált a répatorta ízélmény!
12 féle POLCZ étel online vásárlása