Kesudió – több, mint egészséges nassolnivaló

A magok királynőjének keresztelt kesudió legalább olyan titokzatos és sokoldalú, mint azt előkelő címe sejteti.👑✨ Elég, ha a látszat mesteri fenntartására gondolunk, ugyanis „őfelsége” származását tekintve nem is számít diófélének, sőt, valójában egy rendkívül értékes gyümölcstermés, mely azon túl, hogy mennyei nassolnivaló, elsőrangú konyhai alapanyag.😉😋 Blogcikkünkben kemény dióba vágjuk a fejszénket és szorgos gasztropaparazzók módjára a kesudió csonthéjas palástja alá kukkantunk.🧐📸 Tartsatok velünk legújabb tudtad-e sorozatunkban!

Almamagból mennyei csemege

Bár világszerte előszeretettel fogyasztják – Európába a XVIII. században érkezett meg az első kesudió-szállítmány – csak kevesen tudják, hogy valójában egy trópusi fa gyümölcsének terméséről van szó,🌴🍎 vagyis a babalakú csonthéjas kinövésnek semmi köze a diófélékhez.🤓💁‍♀️

Tekintve, hogy egy gyümölcs csupán egyetlen kesudióval ajándékoz meg bennünket, ez a változatosan felhasználható finomság meglehetősen drága. Ez azonban ne szegje kedveteket, ugyanis már egy maréknyi kesudióval is értékes táp – és ásványi anyagok egész arzenálját juttathatjátok a szervezetetekbe. 😍👏

A szömörcefélékhez tartozó, örökzöld kesufa akár 15 méter magasra is megnőhet olyan őshonos területeken, mint Közép-Amerika vagy Északkelet-Brazília. A kesudió, vagyis a lédús, húsos gyümölcs vese alakú, hosszúkás magja kívül helyezkedik el egy különleges héjban, melyből egyébként festéket, rovarölőszert és kenőanyagot is gyártanak.🤔☝️

A kesualmákat a dióval együtt már érett állapotban szedik le majd pörköléses technikával szabadítják meg a már említett héjtól. A szüretelők egyébként előszeretettel fogyasztják az alma levét, hogy felfrissüljenek a napsütötte ültetvényeken, de zselé és dzsem is készül belőle Brazíliában és Indiában.😋🧉🍞

A vitaminbomba kesudió

Na de térjünk vissza a maghoz!🤩🙏 A kesudió nem hiába kapta a magvak királynője címet, ráadásul fogyasztásával bennünket is fejedelmi módon szolgál.😉👌

Vitamintartalma valóban előkelő! Nátrium, kálium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, réz, cink és szelén egyaránt található benne. De tartalmaz még folsavat, kolint, K, B és C vitamint, sőt antioxidáns hatású E-vitamin-tartalma is különösen magas, így a sejtek öregedésének lelassítása mellett csökkenti a keringési betegségek kialakulását is. 🤓💯

A kesudió támogatja szívünket, a csontok épségét, csökkenti a vérnyomást és jó hatással van az idegekre, izmokra, erekre.😉💪 Az epekő megakadályozásában és a rákos sejtek ellen is bevethető. Erősebbé, csillogóbbá teszi a hajat, ráadásul a gyakori tévhittel ellentétben nem is hizlal. Már egy maréknyi kesudióval is kikapcsolhatunk, ugyanis nyugtatja az idegeket és csökkenti a stresszt, magas fehérjetartalmával pedig még éhesek sem maradunk. Ez ám a királyi teljesítmény!💯👑

kesudió

Natúr, pörkölt, sózott

Habár nem számít diófélének, jellegét tekintve mégiscsak a magvak sajátosságait mutatja.😋🥜
A többi egészséges ropogtatnivalóhoz hasonlóan a kesudió is számtalan módon tálalható. Manapság már egyre több receptet találunk felhasználásával. Például krémlevesbe, salátába, desszertbe egyaránt illik vagy épp növényi tejként, vajként, mártogatósként sem utolsó.😍🤤🌮

Ha nem szeretnétek főételekben elrejteni, önmagában is élvezhetitek mennyei édeskés ízét natúran, pörkölve, simán vagy sózottan, gyümölcsökkel, aszalványokkal vagy sajtok mellé falatozva. 😋👌🧀

A POLCZ hozzávalók listájában ugyancsak megtalálhatjátok, méghozzá közel-keleti pikáns készételünkben, az Indiai csicseriborsó raguban, vagy autentikus mexikói finomságunkban. Ha esetleg tanácstalanok lennétek a kesudió konyhai alkalmazását illetően, csapjatok le először adalékanyag-mentes csemegéinkre, melyekhez egyúttal szuper receptötleteket is ajánlunk! Próbáljátok ki csicseriborsó főzelék, vendégváró falatkák vagy krémleves verzióban és bátran vessetek be mellé néhány fejedelmi kesudió falatot!😉😍



14 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?